Így tanuld meg szeretni magad!

Szerző: Sue

Manapság a csapból is az folyik, hogy meg kell tanulnunk elfogadni magunkat, és – ami talán ennél is fontosabb – szeretnünk úgy, ahogy vagyunk.

Bár szerintem a totális önelégültség ugyanakkora tévedés, mint a marcangoló önutálat, tény, hogy az önbizalom szexi.

Ugyanakkor az is igaz, hogy kegyetlen világban élünk, ahol az első óvodai naptól kezdve (amikor a kis pupákok szemrebbenés nélkül az arcodba mondják, hogy béna a homokozólapátod) életünk során nagyon sok olyan inger ér minket, amik tűzzel-vassal irtják a magunkba vetett töretlen bizalmat. A külsőnket és a belsőnket érintően egyaránt. Merthogy a még sokat tapasztaltakban is megbújik valahol mélyen egy gyermeki naivitás a világ és az emberek jóságáról, így a minket ért negatív kritikára beinduló válaszreakciónk (rögtön a „szájon vágom ezt a szemetet” után) a „biztos bennem van a hiba” felvetés. És a kétely bizony rohadt egy dolog, addig-addig ügyködik, amíg szépen le nem bontja bennünk az önbizalom várának egy újabb bástyáját. A jó hír, hogy van megoldás, a rossz pedig, hogy strapás. Én azonban úgy látom, hogy mióta világ a világ, tenni mindig sokkal szórakoztatóbb és kifizetődőbb, mint nem tenni. Ennek megfelelően jöjjön pár lehetőség, amit megtehetsz magadért; azért, hogy megtanuld magadat szeretni. Jön az új év, akár fogadalomként is felfoghatod ezeket. Mi hiszünk benned, meg tudod csinálni!

yes_man_guitar

És még egy gondolat, mielőtt elkezdjük (közhely ALERT!): ahhoz, hogy mások szeressenek, először neked kell elkezdened szeretni magadat. 

 

  1. Hagyd a kákán a csomót

Itt az ideje, hogy változtass a magaddal folytatott belső viták hangulatán! Elég a véget nem érő önostorozásból és szőrszálhasogatásból! A legtöbb belső kétely nem tényeken, hanem feltételezéseken nyugszik, amik sokszor tévesek. Nézd a dolgokat a maguk egészében, és fogadd el, hogy ember vagy, aki igen, időnként hibázik, de mégis bármire képes.

önszeret1

 

  1. Tarts szünetet

Ha még nem találtad meg életed szerelmét, sőt, már egyenesen a falra mászol a párkereséstől, szusszanj egyet! Ne minden buli szóljon arról, hogy vajon megpillantod-e végre azt, akit meg kell. Ne foglalkozz az állandó vegzálással, hogy miért vagy még egyedül! Fókuszálj magadra, megérdemled a saját figyelmedet.

calvin_hobbes

 

  1. Testedzés a legjobb gyógymód

A testmozgás pozitív hatásiról már mi is sokszor írtunk, mégsem lehet eleget hangsúlyozni. Javítja a közérzetet, igazi közösségi tevékenység lehet, formálja a jellemet, és ha komolyan veszed, akkor egy-két hónap múlva olyan változásokat tapasztalhatsz a testeden, amelyeknek egyenes következménye lesz az önbizalmad duzzadása.

  1. Egy csokor élvezet

Készíts listát azokról a dolgokról, amik igazán kikapcsolnak és örömet okoznak számodra. Imádnád, ha minden ismerősödet elláthatnád télen saját magad által kötött sállal? Mindened a sütigyártás, a tortadíszítés? Vagy Dallas-maratont tartanál az öledben egy nagy adag popcornnal (veled vagyok!)? Hajrá!

Nincs ilyesmire időd? Nos, szakíts rá! Hétről hétre jelölj ki erre egy időpontot, és pipálj ki egy szeretett tevékenységet a listán. Meglátod: amellett, hogy a magadra fordított idő feltölt, a hét többi napját is megédesíti a várakozás.

 

  1. Engedd el!

Néha nehéz elfogadnunk, hogy az emberi kapcsolatok időről időre változnak. Vannak, akik pillanatok alatt lépnek ki az életedből, pedig nem sokkal ezelőtt még úgy voltatok, mint borsó meg a héja. Mégsem szabad elfelejteni, hogy az élet alapvetően egy utazás, aminek sok állomása van, és nem érdemes olyasmihez ragaszkodni, ami már elrobogott mellettünk. Ha egy kapcsolat – és ez legyen bármilyen kapcsolat – már nem ad, kizárólag elvesz, engedd el. Talán már túlnőttél rajta.

starsky_hutch_hug

 

 

  1. Légy magad

Szeretnél kipróbálni egy új éttermet, vagy megnézni egy filmet, de senki nem ér rá? Ne félj magadban csinálni programot! Nem ciki, nem fognak ujjal mutogatni az emberek. Ha teheted, tölts el egy vakációt egyedül, így lehetőséged van nagyon sok új emberrel megismerkedni. Ha nem érzed magad elég felkészültnek rá lelkileg, jól jöhet egy kis motiváció:

 

  1. Kell egy kis kényeztetés

Amikor úgy érzed, összefogott ellened a világ, akkor csak azért is add meg magadnak, amit megérdemelsz! Menj el vásárolgatni, kedveskedj magad, menj el masszázsra, szaunázni, fürdőbe vagy szépségszalonba, ahol engedd, hogy a szakértő kezek elfeledtessék a mindennapi gondokat. Új emberként fogsz hazatérni. Ráadásul, ha megfelelően karbantartod a megjelenésed, a közérzeted is jobb lesz.

önszeret6

 

  1. Légy merész

Itt az ideje kilépni a komfortzónádból! Napról napra, hétről hétre ugyanaz a rutin. Kiszámítható hétköznapok, megszokott hétvégék. Pörögj fel egy kicsit, próbálj ki új dolgokat, ismerj meg új embereket. Légy nyitott, és mondj igent mindenre, ami jól esik, anélkül, hogy az járna a fejedben, hogy mások mit gondolnak, vagy mit várnak el tőled.

Itt van még jó kis kontent