4 fontos tény az ajakbalzsamról

Szerző: Brooke

Nem csak a nők körében elterjedt szépítészeti kemikália az ajakbalzsam, vagy szájfény, vagy hívjuk, aminek akarjuk. A téllel a megfagyáson kívül még két dologgal szembe kell néznünk. Egyrészt a bőr kiszáradása, másrészt a szánk nedvességtartalmának csökkenése az, ami sok fájdalmas pillanatot tud okozni. A kérdés már csak az, lehetünk-e ajakbalzsam függők?

Jessica Krant bőrgyógyász mesélt arról, milyen hatásai vannak az ajakbalzsamoknak. Hülyén hangozhat, de ezek a termékek nem nedvesítik jobban az ajkainkat. Viszont megóv attól, hogy saját nedvességét elveszítse. Az ajakbalzsamokban lévő vazelin lényegében egy úgynevezett vízzáró gátat képez a szánkon, amely megakadályozza, hogy a benne lévő nedvesség elpárologjon a bőrünk felszínén. A száraz, hideg és szeles napokon puhává varázsolja az ajkat, amit egyből jobb nyalogatni, ha flörtölni akarsz.

Lehetsz-e függő?
Hát nem. Lehet, hogy sehova nem indulsz ajakbalzsam nélkül, és lehet, hogy képes vagy visszamenni a lakásba, ha otthon felejtetted a lelkitársad, de addiktív hatásai tudományosan nem bizonyítottak. Szóval kenheted magadra naponta tízszer is, nem válsz függővé. Egyszerűen megszokod, hogy a szád nedvesebb, mint az átlag jóembernek. Viszont az is benne van, hogy az állandó kenegetés miatt egyfajta hiányérzet alakul ki benned, és úgy érezheted, hogy a szád kicserepesedett. Ha így érzel, nézz tükörbe, és állapítsd meg, valóban ez történt-e.

large

 


Megromlik

Ugyanúgy, mint a legtöbb sminktermék, ennek is van lejárati ideje. Ha a fiókodban véletlenül megtaláltad az ajakbalzsamod, amit még két éve vettél, nem biztos, hogy magadra kéne kenned. Egyszerűen kiderítheted, hogy használható-e még. Egyrészt nézz rá, és látni fogod, hogy megromlott-e a cucc. Ha nem tudod eldönteni, szagold meg. És ne, ne használd, ha fura szaga van.

Lenyelheted-e?
LE!
 Éljen, nem kell úgy enned mint egy óvodásnak, aki mindennap kajamaradékosan érkezik haza. Kisebb gyomorpanaszokat ugyan okozhat, de ez nincs összefüggésben azzal, milyen mennyiségben kerül a szervezetünkbe.

Használhatod máshol is

Nem csak a szánk nedvességét tartja meg az ajakbalzsam. A dermesztő téli hidegben – aminek már szerencsére látszik a vége – az orrunkat is megvédhetjük vele a kiszáradástól. Ugyanúgy kell használni, mint a szánkon, csak valószínűleg kisebb mennyiségben. A fényes orr körüli részeknek kicsit más üzenete van, mint a fényes szájnak. If you know what I mean…

ezgif.com-crop

Itt van még jó kis kontent