A siker esszenciája, 5 lépésben

Szerző: Narin

Nyilván neked is vannak álmaid, amik még mindig csak álmok. Mert hát ugye tenni is kellene a megvalósításukért valamit, de az a fránya idő, és különben is munka után már hulla vagy, továbbá gőzöd sincs, hogy kezdj neki. Így.

 

Ha Rachel Bridge neve ismerős, az alighanem azt jelenti, hogy olvasol angol nyelvű publicisztikát, például. Büszke vagyok rád. Légy büszke te is, és kezdj el azon rágódni, hogyan lehetnél még királyabb, hogyan élhetnéd ki az ambícióidat. Ha elakadnál, no para, Rachel segít. A hölgynek ugyanis nemrég jött ki az új könyve Ambition: Why It’s Good to Want More and How to Get It címmel. Ami elég beszédes. Legyen bármi az álmod, gyémánt keményre gyúrni magad, bestsellert írni, netán saját, cipőfűzővég-védő műanyag gyártásával foglalkozó vállalkozást alapítani, a lényeg, hogy megfontoltan, ügyesen tedd az, pár alapelv betartásával. De mik is ezek a fent említett könyv szerint?

 

1. Engedj teret az ambícióidnak!

Elég a folytonos elodázásból, találd ki, mivel dobhatnád fel az életedet, és kezdj végre neki! Te, Shia, el tudnád mondani röviden a lényeget?

Nincs kifogás, magaddal szemben meg pláne! Ez persze nem kevés energiát emészt majd fel, de belül te is tudod, hogy ha célba érsz, az százszorosan megtérül. Ne csak ülj, és sajnáltasd magad, mozdul, és kezdj neki! Író akarsz lenni? Kelj fel minden nap előbb, és munka előtt pötyögj! Korábban iszod meg a kávét, és még a főnök sem szívta le az agyad a baromságaival. Coolság. Utazni akarsz? Táskád van, ruhád van, funkciótól függően egyiket tedd bele a másikba, foglalj repjegyet és szállást, aztán uzsgyi! Magadért teszed, úgyhogy nincs „Ej, ráérünk arra még!” Hidd el, a sikerélmény nagyot lendít az életkedvgörbéden!

 

2. Legyen terved!

Ha igényes munkát akarsz végezni, esetleg élvezetes utazást akarsz tenni a Föld körül, akkor egy jó terv elengedhetetlen. Írd le, hogyan fogod csinálni, lépésről lépésre. Készíts tervet, DE NE ÍGY:

Alponttippek a tervgyártáshoz:

– Mennyi zsetonra lesz szükséged?

– Mely képességeidet kell kimaxolnod a véghezvitelhez − és hogyan?

– Kiktől kellhet majd segítség – és pontosan mihez?

Készítsd egy átgondolt ütemezést a megvalósításról! (Személy szerint ezt tartom a legfontosabbnak, már kipróbáltam, és tök sokat ad a teljesítőképességhez.)

Ha leírod mindezeket, eredményesebben tudsz majd haladni a cél felé. Ha megmutatod a bevonni kívánt személyeknek ezt a kis cetlidet, még tanácsokat is adhatnak, mit csinálj másképp. A cél az, hogy végigmenj a magadnak kijelölt úton, nem az, hogy egyedül tedd ezt. Vonj be másokat is, a segítség, az ötletáradat mindig jól jön. Ne légy rest szocializálódni!

 

3. Jobb időbeosztás

Rengeteg szájtépés megy arról, hogy ha több ideje lenne az embernek, akkor sikerülne megvalósítani a céljait. Te ne legyél ilyen! Mindenki ugyanannyi idővel gazdálkodik egy nap, és furcsamód van, aki szétdolgozza az agyát, mégis van ideje még kiélni az ambícióit is. Mások meg 8 óra meló után félkábán merengenek arról este 10-ig, hogy bezzeg, ha több idejük lenne… Francokat! Pörögj, különben soha nem szakítod át a célszalagot! Tévé kikapcs, mondd le a sörözéseket egészen addig, amíg nincs tartható ütemterved – amit be is tartasz! Taposd ki az ösvényt, aztán ha már látod, mi fér még bele, akkor mehetsz szórakozni is. Stephen King állítólag mindig tartott a nadrágzsebében egy szanaszét gyűrt könyvet, hogy amikor csak lehetősége adódik rá, olvashasson. Idővel már értette, hogyan kell kinéznie egy irodalmi szövegnek, és maga is írni kezdett. Aztán szép lassan összehozta a lakókocsijában a Carryt, a többit meg már tudod. Short version: ha van öt perced, ne pocsékold el, használd a céljaid elérésére!

Itt egy rövid guide ahhoz, hogy ezt a pontot hatékonyabban megszervezhesd.

 

4. Jobban oszd be az ENERGIÁDAT!

Említettem a 8 óra meló utáni félkábákat. Vedd ezt elrettentő példának, és vedd komolyan az alábbi pontokat:

– Aludj eleget!

– Táplálkozz egészségesen!

– Mozogj rendszeresen!

Jógázz, járj futni, gyúrj, mindegy, de a mozgástól jobban alszol. És ha kipihent vagy, értelmesebb gondolatok pattannak ki a fejedből. Ha pedig normálisan táplálkozol, masszívabb lesz az immunrendszered, és kisebb eséllyel lesz 15 másodpercenként valami egészségügyi problémád, ami taccsra vágná a koncentrációs képességedet, energiakészletedet. Ha ez megvan, jöhet a tennivalók listája. Ne legyen hosszú, túlgondolt! Csak ésszerűen (FIGYELEM, az új helyesírási szabályzat szerint: észszerűen) pakold össze a főbb lépéseket. Aztán ess neki! Nem az a cél, hogy minden döntésed hibátlan legyen, hanem az, hogy a legtöbb rendben legyen. Hibák is kellenek, valamiből tanulni is kell. Szóval pörgősen gondolkodj, és még pörgősebben cselekedj!

jim-carrey-bruce-almighty

 

5. Keríts segítőket

Ahogy már szóba került, a célokat nem kötelező egyedül elérni, lesznek olyan akadályok, amikhez egyedül kevés leszel, vagy szimplán csak akkora az akadály, hogy bár átverekszed magad rajta, de a céltól 600 km-re el is fogy a lendületed, elmegy a kedved stb. Segítsek? – kérdezi valaki, miközben azon kattogsz, hogyan juthatnál előrébb. Na, mit fogsz válaszolni?

IGEN!

Barátok, haverok, távoli ismerősök, idegenek, akik a céloddal foglalkozó FB-csoport tagjai – mind jól jöhetnek. Ha egy arra érdemes ember bevállalja ezt, akkor legyen mentorod is. Valaki, aki visszapofoz a helyes irányba, aki csapkodja a tarkódat, ha nem csinálod, amit elterveztél. A lényeg, hogy mindenkit tarts közel, aki jó hatással van rád (illetve a célba érésedre), és mindenkit lökdöss kicsit távolabb, aki gátol.

 

Remélem, sikerült kicsit gatyába rázni a dolgokat. Most menj, sétálj egy nagyot, találd ki, mik lesznek az első lépések, firkantsd fel egy cetlire a gondolataidat, miközben valami vidám zene megy, aztán csapj bele a lecsóba! Enélkül mi a franc értelme lenne az életnek? Kacsint.

 

Forrás: uk.askmen.com

Itt van még jó kis kontent