Játék (kor)határok nélkül

Szerző: ZEN

10 esztendeje még a Szex és New Yorkra és a Született feleségekre mondtuk, hogy döntögeti a nemi szerepekkel kapcsolatos tabukat, mára azonban természetessé vált, hogy a korábbi hagyományokkal ellentétben, minden a feje tetejére áll. Nézzük meg, manapság milyen folyamatok figyelhetők meg a párkapcsolatokban, például az életkor vonatkozásában!

Évtizedekkel ezelőtt a tendencia és a követendő példa az volt, hogy vagy egyidős legyen a pár mindkét tagja, vagy a férfiaknak kellett pár évvel korosabbnak lenniük. Ez leginkább abból fakadt, hogy az emberek a gimnáziumi vagy egyetemi éveik alatt megtalálták a nagy Őt, majd jött a házasság, a gyerek, ahogy a rendszer megkövetelte. Ez volt az elvárás mindenki felé. Ritkább volt az, hogy valaki tovább keresi az igazit, „hátha lesz jobb is” alapon.

somethings gotta give

Aztán a válások megszaporodásával a házasságot megjárt idősebb férfiak nagy része kezdett a fiatalabb korosztály felé kacsintgatni, és teszik ezt ma is. Mert megtehetik.  A természet néhányukat valóban úgy rakta össze, hogy még így is jól néznek ki − ha jól tartják magukat, versenyképesek maradnak. Vagy piszok sok pénzük van, ami néhány válogatott lány számára a legnagyobb vonzerő. Nincs az a löttyedt hátsó, az a ráncos kéz, az a ritkuló haj, ami fölött ne lehetne szemet hunyni, ha elég vastag a pénztárca. A többire meg ott a kis kék pirula.

Az emancipált nő diadala

No! Tehát elértünk a mához, amikor úgy tűnik, egyre több kapcsolatban billen a kor-mérleg a nők felé. Mostanra elfogadottabb, ha pár év korkülönbség van a hölgyek javára, ami összefüggésben van azzal, hogy a múlt évezreddel szemben egyre több sikeres és magabiztos nő futkározik a világban. Ez, mint egy parfüm, körüllengi és vonzóvá teszi őket a másik nem számára. A mostani fiatal fiúkák, férfiak kezdenek másképp tekinteni a korábban kőbe vésett nemi szerepekre. Többet keres a csajom, mint én? Hurrá! Elvinne nyaralni? Miért ne? Felruházna? Irány a Prada!

madonna_jesus

 

Miért ne tehetné boldoggá a párját egy jól kereső nő? A férfiasság nem a bankszámlában mutatkozik meg, de az idősebb pasik számára sok esetben kellemetlen, kényelmetlen a jól kereső társ tudata. Butaság esetleg büntetni azt a nőt, aki sokat dolgozott, tanult, és olyan pozícióba került, ahol méltóképpen megfizetik. Hadd kényeztesse már vele azt, akit szeret! Na, ez az, amiben elfogadóbb és nyitottabb a most felnövő korosztály. Ők hagyják magukat, és ezzel boldoggá teszik a választottjukat. Vagy a választójukat. Mert hogy is van ez? Ki választ kit? Ki kezdeményez egy ilyen helyzetben?

Nézzük a tényeket!

Van egy barátnőm, aki a harmincas évei közepén jár, sikeres és egyedülálló. De semmiképpen nem egyedül fekvő. A húszas éveiket taposó srácok megvesznek érte. Hogy miért?

Mert laza vagyok, okos, vicces, és nem tapadok. Lehet nálam enni, inni, cigizni, sírni, nevetni, szexelni, és még ezek után sem tapadok. Megtanultam olvasni az egyértelmű jeleket, tudom, hogy valaki potenciális-e. (Nem úúúúúgy!) Ha nem, akkor én biztosan nem írok rájuk másnap reggel, nem nyafogok egy következő találkáért. Ha viszont ők tepernek, írnak, és nekem is tetszik a dolog, akkor nem mondok nemet. Sőt, igyekszem minél izgalmasabbnak maradni. Így egy kezdődő szerelem izgalmát zsebelheti be mindkét fél. Ha meg nem megy a dolog, akkor 3-4 alkalom után szépen elköszönök tőlük.

Több amerikai társkereső oldal is végzett erre vonatkozó felmérést. Az derül ki, hogy a húszas éveikben járó férfiak nagy része 3-6  évvel idősebb nőt keres. Sok szempontból működőképesebbek ezek a kapcsolatok. A nemi szerepek kiegyenlítettebbek, a felek elfogadóbbak egymás felé.

Egy származáskutatásokkal foglalkozó oldal, az ancestry.co.uk szerint az 1800-as években sokkal több ilyen kapcsolat volt, mint manapság. A háztartások 8 százalékában ez volt a felállás. Igaz, akkor nem csupán kedvtelésből, hanem egész egyszerűen nem volt a nőknek más választása. A halandósági arány (főleg munkavégzés közben) sokkal magasabb volt, mint mostanában. Az özvegyeknek pedig újra kellett házasodniuk, már csak azért is, hogy eltarthassák vagy eltartassák a családjukat.

Az egyik leghíresebb alkotás, ami az idősebb nő−fiatalabb férfi témát dolgozza föl, a Diploma előtt. A művet Charles Webb írta 1963-ban, film is készült belőle ’67-ben Anne Bancroft és Dustin Hoffmann főszereplésével. A sztori röviden: Mrs Robinson elcsábítja az egyetemista lánya barátját, akivel azután hosszú és szenvedélyes viszonyba keveredik.

hero_EB19671226REVIEWS712260301AR

A kétezres éveknek is megvan a maga pajzán Mrs. Robinsonja. Az Amerikai pite-filmekből megismert „Stifler mamája„, akivel az egyik főszereplő srác végzi az ágyban, párnák közt (vagy biliárdasztalon).

Manapság a negyven feletti, a fiatalabb egyedekre „vadászó” nőket cougarnak (a szó jelentése puma) szokták nevezni. Több esetben elváltak, szeretik az életüket élvezni, és ehhez bizony az erősebb nem (még) életerős díszpéldányait kerítik be. Ők pedig csak örülnek annak, ha nem kell valakit 24/7-ben szórakoztatni, hiszen a hölgyeknek megvan a saját életük. Sokat tanulhatnak is tőlük az élet minden terén. Már ismerik saját magukat, tudják, hogy megbírkóznak a nehézségekkel, nem az a fő kérdés számukra, hogy kövéríti-e őket egy ruci vagy sem. Sokszor azonban csak a  bosszú áll a háttérben. „Ha a férjem lelépett egy fiatalabbal, én miért ne tehetném meg?”

 

No, és akkor nézzünk pár konkrét példát a fentiekre

(A lenti példák többsége már nem aktuális kapcsolat, de alighanem a legfontosabbak az elmúlt évtizedekből.)

1. Demi Moore & Ashton Kutcher

A leghíresebbek

Korkülönbség: 16 év

demi-ashton-cougar_jwbjms

 

 2. Madonna & Jesus Cruz

Akit irígylünk

Korkülönbség: 29 év

jesus-and-madonna-jesus-luz-17577285-500-326

 

3. Mariah Carey & Nick Cannon

Akik ma már kígyót-békát dobálnak egymásra

Korkülönbség: 10 év

mariah_nick

 

4. Cameron Diaz & Justin Timberlake

Akiknek drukkoltunk

Korkülönbség: 8 év

mgid-ao-image-mtv.com-44723

 

5. Jennifer Lopez & Casper Smart

Akiknek még mindig drukkolunk

Korkülönbség: 17 év

Jennifer-Lopez-Casper-Smart-Cutest-Pictures

 

 6. Deborra-Lee Furness & Hugh Jackman

Akik előtt le a kalappal

Korkülönbség: 13 év

2665EFF500000578-2996221-image-a-1_1426456986205

 

7. Susan Sarandon & Tim Robbins

A nagypályás

Korkülönbség: 12 év

alg-robbins-jpg

 

majd szakításuk után a nála 31 évvel fiatalabb Jonathan Bricklinnel:

article-0-19EF7159000005DC-692_306x484

 

 +1 Eva Mendes & Ryan Gosling

Akik tökéletesek

Korkülönbség: 6 év

eva-mendes-and-ryan-gosling

Itt van még jó kis kontent