BeautyHack

Napszemüveg SUPERGUIDE – nőknek

By  | 

A jó idő közeledtével előkerül a napszemüveg is a táska mélyéről, amit természetesen télen is magadnál hordasz, mert nem lehet tudni, mikor van rá szükség. A hozzád illő és idén is divatos okuláré kiválasztása viszont már nem olyan egyszerű, de megpróbálunk hasznos információkkal szolgálni, amit mentőövként használhatsz az optimális választáshoz.

Minek kell a napszemüveg?

Arra, hogy felcsapd, ha épp báncsa’-hasogassa’ a nap a szemecskédet. A napsugárzás bizonyos része, az ibolyántúli sugárzás ugyanis károsíthatja a szemet. Nem szeretnék senkit sem megrémíteni, de ha huzamos ideig túl sok napfény éri a szemet, az  a színlátás és az éjszakai látás károsodásához, a szem felszínének gyulladásához vagy a szemkörnyéki bőr korai elöregedéséhez is vezethet.

Itt jön képbe a napszemüveg.

Ami képes megfelelő védelmet nyújtani a káros sugarak ellen. Persze, tudom, hogy emellett nagyon fancy kiegészítő, ezért hordják sokan még este hétkor is a metrón ülve. Szóval a napszemüveg hasonlóan öltöztet, mint egy óra, karkötő vagy egy nyaklánc, de nem ezért találták ki, hanem az emberi egészség megőrzésének érdekében.

giphy

Back in time

A napszemüveg létrejöttének első állomása egészen Kínáig vezethető vissza, bár ők még nem a szem védelmére használták, hanem mágikus erőt kölcsönöztek neki. Akkor kezdett el igazán divatba jönni, amikor megalkották az első száras szemüveget a 18.században. Előtte ugyanis egy bőrszíjjal erősítették a fejhez, ami nem nyújthatott túl szép látványt.

Az első színezett lencse a 20. század legelején készült, de igazán akkor vált menővé, amikor az Amerikai Légierő rendelt napvédő eszközöket a magasan repülő pilóták számára. McArthur főparancsnok ugyanis mindig napszemüvegben nyilatkozott a sajtónak, így népszerűsítve szerte a világon. Aztán jöttek sorban a hírességek a kultikus kiegészítőikkel, például John Lennon a kerek dizájnnal, ami a hippi korszak egyik szimbólumává vált, és Audrey Hepburn a legendás polarizált szemüvegével.

Most pedig el sem tudnánk képzelni az életünket nélküle.

MacArthur

Hogyan válassz?

Nos, a nők általában az alapján választanak napszemüveget, hogy melyik tetszik meg nekik külsőre. Emellett nyilván sok más tényezőtől is függ, melyik illik hozzánk, vagy melyik védi meg kellően a szemet.

#1 UV-sugárzás szűrő

A legelső, hogy erős ultraibolya-sugárzás szűrője legyen, ami védi a retinát és a szemlencsét. Nem minden a külcsín, épp ezért az olcsó, de esztétikailag mutatós napszemüvegek nem mindig védenek a sugárzástól. A gagyi kivitelű darabok hatása káros, mert a színes üveg vagy műanyag a fénytől óv ugyan, de mástól nem. A márkásabb napszemüvegek drágábbak, de nagyobb az esély rá, hogy normális UV-szűrő is van a lencsében.

#2 Az arcforma árulkodik mindenről

Az UV-szűrő mellett sokat nyom a latban a külalak, sőt ez számít igazán. Egy tökéletes darab megtalálása egyet jelent azzal, hogy minden szezonban lehet hordani, nem csak nyáron. A vásárlásnál érdemes figyelembe venni azt a szempontot, hogy olyat válassz, ami illik az arcformádhoz. A következő infografikán pedig azt is megnézheted, melyik arcformához milyen típus illik a leginkább.

14

Az ovális esetében az áll keskenyebb, mint a homlok, a járomcsont pedig magas. Ezért elsősorban a szögletes alakú napszemüvegek javallottak, mivel a négyzet vagy téglalap formák erősítik az arc lágy íveit.  Ugyanilyen arcszerkezete van még Rihannának vagy Halle Berrynek. Micsoda megtiszteltetés!

45180ab94e2bab600092727e953a7ae9

A szögletes típusnál erős az állkapocs vonala és a homlok is széles, így a legjobban az ovális és kerek keretű, egyszerű darabok ajánlottak. Vegyél példát Paris Hiltonról vagy Olivia Wilde-ról, akik szintén eszerint választanak napszemüveget.

3r

Ha kerek az arcod, akkor ebből következik, hogy az állad kevésbé szögletes, illetve az arc szélessége és hossza hasonló nagyságú. Érdemes a szögletes, hosszúkás, vékony napszemüvegeket keresned az üzletekben. De az orrnál keresztezett darabokkal sem lőhetsz mellé, mivel mostanában ismét divatba jöttek.

(Vagy csak szimplán lesd meg, hogy Selena Gomez vagy Katie Holmes milyen napszemüveget hord.)

453
A szív formájú arc sajátossága, hogy az arccsont széles és kissé kitüremkedik, ugyanakkor az áll keskeny és a homlok széles. Az ilyen arcformával rendelkező embereknek jól állnak a hangsúlyos keretű, feltűnő darabok, mivel kiszélesítik az arc alsó részét. Követendő példa Reese Witherspoon és Kylie Jenner által preferált napszemcsik!

0139374108d3caf2893b5e6318d357bd

#3 Stílus alapján

Mindenkinek más a stílusa, ez tiszta sor. Egyesek szeretnek egyszerűen öltözni, míg mások rockernek vallják magát, és az acélbetétes bakancs sem hiányozhat a szekrényükből. Éppen ezért kell a saját ízlésednek megfelelően dönteni a napszemüveget illetően is.

Képzelj el egy rockert Audrey Hepburn féle szemüvegben – nagyon nem jön össze a kettő. De Marilyn Monroe kedvenc Cat Eye típusú darabja már sokkal inkább hozzájuk való. Jöjjön is egy grafika alant, ami megmutatja, milyen stílushoz, melyik darab illik a legjobban.

glasses-personality

 

Ha már említettem, hogy sok olyan napszemüveget látunk manapság, ami egyszer már divat volt, akkor jöjjön újra egy kis visszatekintés. A ma trendinek számító napszemüvegek láttán a nagymamám sokszor elmondja, hogy  ezek már az ő idejében is fancynek számítottak.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a történelem ikonikus női által preferált darabokat még mindig megtalálhatjuk az üzletekben.

Grace Kelly 1962-ben egy Cavalli napszemüvegben

Grace Kelly 1962-ben egy Cavalli napszemüvegben

Audrey Hepburn a napszemüvegdivat nagyanyja

Audrey Hepburn a napszemüvegdivat nagyanyja

Sophia Loren 1965-ben egy Prada szemcsiben

Sophia Loren 1965-ben egy Prada szemcsiben

Marilyn Monroe kedvenc Cat Eye napszemüvegében

Marilyn Monroe kedvenc Cat Eye napszemüvegében

Mi trend 2017-ben?

Erre a kérdésre a legdiplomatikusabb válasz, hogy azok a darabok, amiket a ’60-’70-es évek filmszínészein és színésznőin látsz. Divat a szögletes és a kerek keret, a barna és a szürke lencse, egy szóval minden, ami retro. Nem hiszem, hogy napjainkban létezik egyáltalán olyan napszemüveg, amit gáznak lehet mondani. Na, jó ez ciki:

1336c0acde4d7183d3ae0155239b8d93
Elég a tréfából, ha lejjebb tekersz, olyan napszemüvegeket látsz, amiket nyugodt szívvel hordhatsz az utcán. Csak a választásnál ne feledd figyelembe venni az előbbiekben részletezett szempontokat! Jó vásárlást!

gallery-1460049226-elizabeth-and-james-sunglasses gallery-1460049868-pared-eyewear-moda-operandi gallery-1460053083-mm700140057-1-87627-7 gallery-1460058301-asos-tortoiseshell-glasses gallery-1460061920-perverse-sunglasses-in-white gallery-1460127384-tiffany-and-co-cat-eye-glasses gallery-1460130031-warby-parker-banks-sunglasses

Amy