Bro Guide

13 király szakállfazon

By  | 

Tombol benned a vágy, hogy fesztiválra már királyul fazonra nyírt szakállal menj szórakozni, de még hozzá sem láttál az arcszőrnövesztéshez? Mi több, azt sem tudod, milyet szeretnél igazán, csak azt, hogy valami jót? Valami pokolian jót? Nézd végig a legújabb szakálldivat-gyűjtésünket, hogy könnyebb legyen döntést hozni, lásd, mi az, ami még beleférhet az időbe!

 

Kismillió szakállfazon létezik, ezek közül számos divatos idén is, ám a te fejformádhoz, arcszerkezetedhez ezeknek csak egy része illik. Örök szabály: hiába tetszik neked egy adott szakáll, elképzelhető, hogy miután formára nyír(at)tad, állati hülyén festesz majd, és borotválhatod csupaszra az arcod, hogy aztán újra megnöveszd, megpróbálkozva ezúttal egy másik típussal. Sok mérgelődést és időt spórolsz meg, ha kellő körültekintéssel választasz.

riker_beardy

Arcformák

A formák tisztázása végett a lenti grafikán mindenképp érdemes belőni, melyik kategóriába is tartozol. A háromszög és gyémánt arcforma mindenképp külön figyelmet érdemel, hiszen az egyes ábrákon keverik a két formát. Háromszög az, aminek a csúcsa felfelé néz, így tehát az arc alsó része szélesebb, míg a másik esetében keskeny állról beszélhetünk. Lássuk tehát a képeket!

ferfi_fejformak

1. Balbo

1

A Balbo szakáll napjaink egyik legnépszerűbb fazonja, Robert Downey Jr. is ilyet hord az arcán, talán rémlik is neked a Vasemberből és a Bosszúállókból. Megvan? Ezek miatt a filmek miatt már évek óta − általában − Balboval az arcán látja őt a nagyérdemű.

11

Ajánlás:

Keskeny állú férfiaknak.

Így hozd össze:

Először is növeszd meg rendesen a szakálladat. Ez nagyjából 4 hét borotválkozási szünetet jelent. Ha ez megvan, kétoldalt eldobható borotvával vagy géppel nyírd le az arcod, majd géppel szedd méretre és fazonra a képek alapján. FIGYELEM: Ha nem bízol a kézügyességedben, egy percig se habozz a borbélyodra bízni a piszkos munkát − ez az összes fazonra igaz! További segítség itt:

 

2. Bandholz

2

Ezt a szakálltípust Eric Bandholz tette igazán népszerűvé, ő a Beardbrand alapítója, klikk, és csekkoljátok a weboldalát! Eric egy ideig a vállalati világ tevékeny tagja volt, ám egyszer csak kedve támadt akkora szakállat növeszteni, ami már túlnyúlt az említett szférában megengedett limiten, ezért aztán számos kritika érte őt. Végül otthagyta az állását, hogy azzal foglalkozhasson, ami igazán érdekli: az arcszőrzettel és a Beardbranddel. A kezdeti szakállas közösségből így komoly üzlet lett, Eric minőségi ápolószereket, miegyebeket bocsát a viking fizimiskájú vásárlók rendelkezésére, a megfelelő összegekért cserébe. Dicséretes!

22

Ajánlás:

Háromszög, téglalap, ovális és gyémánt arcformákhoz remekül passzol.

Így hozd össze:

Eric majd segít a kivitelezésben, csak nézd meg az alant található videót. Szöveges megoldás az irodalomkedvelőknek: növessz óriási szakállat, ollóra és nyíróra nem lesz szükséged hónapokig. Az igazítónyírások rád vannak bízva néhány hónap után, de végigtolhatod ezt a türelemjátékot zéró metszegetéssel is, aztán majd a végén lecsippentesz innen-onnan egy keveset. De a lényeg jelen esetben nem is a nyírás, hanem a belövés. De ehhez már tényleg a lenti videó kell neked.

 

3. Frissen borotvált

3

Hehe. Van, akinek a munkája miatt nem lehet arcszőrzete, másnak annyira bénán nő/áll, hogy inkább megszabadul tőle, megint mások a csajuk miatt nem vállalhatják (papucs), illetve ott vannak azok is, akiknek szimplán csak kényelmetlen. Akárhogy is, a csupasz arc soha nem fog kimenni a divatból.

johnny_depp

 

Ajánlás:

Ha az állad rövid, a túlzott babaarc jelenség elkerülése végett érdemes lehet minimum egy borostát meghagyni.

Így hozd össze:

hvbGsqB

 

4. Körszakáll

4

Másik nevén a “sztenderd” szakáll. Tökéletes kombója egy bajusznak és egy már-már kecskeszakállnak nevezhető fazonnak. Csak ajánlani tudjuk, különösen akkor, ha rendesen körbe tudod növeszteni − márpedig van, akinek egyszerűen nem akar rendesen lenőni a bajsza, na, neki célszerű mást választani. Vagy pedig.

44

Ajánlás:

Ovális és kerek arcformához.

Így hozd össze:

Ha megvan a megfelelő hossz, menj el egy fodrászszalonba, és első alkalommal mindenképp velük vágasd fazonra, nehogy elrontsd a pontos körformát. Először tehát mindenképp a borbély dolgozzon, utána rád van bízva, hogy kockáztatsz, vagy biztosra mész inkább.

 

5. Kiterjedt kecskeszakáll

5

Hollywoodi” néven is ismerheted. Egy bajusz és egy kecskeszakáll összekapcsolásáról van szó, amit oldalt alul is kiegészíthetsz némi extrával. Jó tudni: ha összekapcsolod az oldalszakálladdal, és ezzel teljesen egybefüggővé teszed a fejeden lévő szőrzetet (értsd: szakáll és haj), annak már más a neve. De erről később.

55

Ajánlás:

Szögletes és ovális arcú uraknak.

Így hozd össze:

A pajeszt és az oldalsó részeket borotváld le − rád van bízva a vonal belövése, ahonnan lefelé még szőrös, fölötte már csupasz. A lényeg, hogy a kecskeszakáll és a bajusz mindenképp marad.

 

6. Oldalszakáll

6

Oldalszakáll, pofaszakáll, mindkét név játszik. Az elnevezésről, és úgy általában erről a típusról már korábban is írtunk. Tömören: Ambrose Burnside tábornokról kapta a nevét, de ma már Farkasnak (Rozsomák!) is ilyen van.

66

Ajánlás:

Kerek vagy szögletes archoz ideális.

Így hozd össze:

Növeszd meg az oldalszakálladat és a bajszodat, és borotváld csupaszra az állad egészen az alsó ajkadig. Aztán nyugodtan hagyhatod puhára, bolyhosra nőni kétoldalt.

 

7. Full beard

7

Ha valamit, hát ezt nem hagyhatod ki idén. A full szakáll a férfiasság tökéletes szimbóluma! Persze ez nem azt jelenti, hogy soha nem kell foglalkozni vele, csupán azt, hogy ahova tudsz, arcszőrzetet növesztesz. Aztán rendszeresen nyírod/nyíratod.

77

Ajánlás:

Gyémánt, háromszög és ovális arcformához passzol igazán.

Így hozd össze:

Ez sajnos genetika. Ha sűrű, mindenhol növő arcszőrzeted van, akkor menni fog, hajrá! 6 hétig ne borotválkozz, utána viszont jöhetnek az igazítások. A hosszal játszadozhatsz, ám minél nagyobbat engedsz meg magadnak, annál nagyobb szükséged lesz a borbélyod segítségére. De menőbben is fogsz kinézni!

 

8. Garibaldi

8

Szakállat akarsz, de egyszerűen nincs időd a folytonos nyírogatásra? A Garibaldi a legjobb megoldás számodra! Kicsit rövidebb, mint a Bandholz, ám elég csak ritkán − mondjuk havonta − elcipelned a fodrászszalonba olajcserére.

88

Ajánlás:

Ovális és téglalap alakú archoz.

Így hozd össze:

Növeszd kb. 4 hónapig, pontosabban addig, amíg el nem éred a 15-20 centit. Ha már alakul a hossz, célszerű fenntartani gömbölyű kinézetet szakállnyíróval. Ha átkozottul ügyes vagy, próbálkozhatsz egyedül, de csak módjával, itt most a természetesebb külcsín a lényeg!

 

9. Főgonosz porondmester

9

Ez a fazon alapvetően a bajuszról szól. Kombinálhatod pofaszakállal vagy egy hegyesebb kecskeszakállal, de a rivaldafényben a pödörhető bajuszkának kell állnia!

99

Ajánlás:

Szögletes és téglalap alakú arctípushoz.

Így hozd össze:

Attól függően, hogy milyen gyorsan nő a bajszod, ne nyírd hetekig, vagy akár több mint egy hónapig. Vannak, akik szerint három egész hónapig kell várni. Komoly türelemjáték. De ha megvan, elég pöpecül néz ki. Ha már túl hosszú, esetleg belelóg a szádba evésnél, vágj le belőle, de úgy, hogy továbbra is természetesnek tűnjön. Tudod, mintha hozzá sem nyúltál volna.

 

10. Borosta (rövid)

10

A legegyszerűbb mind közül. A lényeg: mindvégig maradjon meg az egységes hossz, mutatva, hogy foglalkozol magaddal, mégis kölcsönözve egy férfias hanyagságot.

borosta_bradley_cooper

Ajánlás:

Minden arcformához.

Hogy hozd össze?

Miután kinőtt a borostád, menj át rajta géppel, és néhány naponta (1-2, arcszőrnövekedéstől függően!) nyírd át újra! Ugyanez érvényes a nyaki részekre is, ha úgy döntesz, hogy nem borotválod le ott sem.

 

11. Borosta (közepes)

111

Ha valamivel erősebb arcszőrzetet, de még nem elburjánzott szakálldzsungelt szeretnél az arcodon, akkor ez az egyik tippünk (a másik pedig az ezt követő típus). A lényeg nagyjából ugyanaz, mint az előző esetben, csak éppen 3-5 mm hosszúságúra kell növesztened, azt a hosszt kell fenntartanod. Ennyi.

1111

Ajánlás:

Minden arcformához.

Így hozd össze:

Ne hagyd felfutni a nyaki részekre és az orcádra. A többi felületen pedig egyszerűen tartsd a maximum 3-5 mm hosszúságot. Egyáltalán nem nehéz, csak néhány naponta (de legalább heti egyszer) kell rászánni egy kis időt.

 

12. Borosta (hosszú)

12

Durván 6 mm környékén kell tartani a borostát, ám precíznek kell lenned! Minden nyírásnál alaposan nézd át az arcod, nem maradt-e valahol egy hosszabb szál, amit nem nyesett le a gép. Ha nem vagy elég precíz, az elérni kívánt igényes hanyagság helyett a hatás a szimpla igénytelenség lesz.

122

Ajánlás:

Minden arcformához.

Így hozd össze:

Ahogy fentebb is írtuk, a 6 mm a tartandó hossz, és nyíráskor mindennél fontosabb az alaposság. Ha háromszor már úgyis átmentél a géppel az arcodon, belefér még 1-2 bónuszkör.

 

13. Van Dyke

13

Ez a típus a 17. században élt híres flamand festőnek, Anthony Van Dyke-nek köszönhető, ugyanis az ő védjegye volt a bajusz és kecskeszakáll kombinációjának ezen fajtája. Nagy lelkesedéssel át is vették sokan ezt a megjelenést, és mára külön szakáll(és bajusz)forma van elnevezve róla. Köszönjük szépen!

133

Ajánlás:

Keskeny állú uraknak tökéletes.

Így hozd össze:

Várj, amíg el nem éri az arcszőrzeted a hosszú borostát. Borotváld meg a nyakad, a pofaszakállad és az orcád. A bajszodhoz ne nyúlj! Fordított T alakban hagyd meg a szakállad az álladon (a szár fusson fel az alsó ajkadig, a T keresztvonala értelemszerűen az álladon nőjön tovább). Ha elérted a durván 5 centi hosszúságot, vágasd V alakúra. Tádám!

 

Illusztráció

A gyűjtéssel kapcsolatban íme, itt egy kis képi összefoglaló néhol hiányosságokkal, másutt kiegészítésekkel. Jó szemezgetést! (Nagyításhoz klikk!)

beard-mustache-facial-hair-types

Forrás: mens-hairstylists.com

Narin

Mindenekelőtt írás és olvasás, aztán folytatódik a sor a sörrel – ínyenc –, futással, filmekkel. Ha sorozat, akkor Breaking Bad, ha fejfedő, akkor kalap. Néha béna szóviccek, sorry!

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás