Kard. Tetkó. Tisztelet. Az utolsó szamurájok.

Szerző: Balla "Duncan" Zoltán

A legjobb fotókat gyűjtötte össze egy portál a szamurájkorszak végéről. Érdemes végigpörgetni.

A szamurájkorszak lezárása, amely a 19. századi Japán történelmének egyik legromantikusabb periódusát és egyben a legvéresebb háborúskodását (a Bosin háborút) hozta, nem lenne egyszerű néhány mondatban összefoglalni. A szamurájság még karddal a kezében, a császár oldalán indult a csatába, de puskával a markában, épp az ő szavára múlt ki. A Tokugawa sógunátus helyére kerülő uralkodó a győzelme után nem tudott (és nem is akart) szembemenni azzal a politikai ténnyel, hogy modern, virágzó országot aligha képes építeni olyan földön, ahol a feudalizmus lovagjai bárki fejét lemetszhetik az utcán egy sértő szó hallatán.

satsuma_k

A császári oldalon harcoló Satsuma szamurájok csoportja a Bósin háborúban

Az események kulturális fontosságát akkor értjük meg igazán, ha tudjuk, hogy a szamuráj (vagy ahogy a középkorban hívták, bushi − ebből származik a bushido kifejezés, a hagyományos japán nemesi erkölcstan elnevezése is) már a 12. századtól létező kaszt volt a szigetország társadalmában, és mind viselkedési normarendszerében, mind életvezetésében, de még viseletében is hosszú évszázadokon keresztül szinte változatlan formában volt jelen a történelmükben. Egy kézenfekvő példával élve: képzeld el, hogy mondjuk Görgey Artúr Hunyadi János páncéljában indul csatába Ferenc Jóska ellen. Na.

Ennek ismeretében különösen érdemes végignézni a Boredpanda gyűjtését a legjobb, az 1863 és 1900 közötti időszakból fennmaradt szamurájfotókról.

szamuraj_009_k szamuraj_010_k szamuraj_011 szamuraj_012 szamuraj_013_k szamuraj_014_k szamuraj_015_k szamuraj_016_k szamuraj_017_k szamuraj_019_k szamuraj_020_k szamuraj_001_k szamuraj_002_k szamuraj_003_k szamuraj_004_k szamuraj_005_k szamuraj_006_k szamuraj_008_k szamuraj_007_k szamuraj_018_k

 

 

 

Itt van még jó kis kontent