A 10 legdrágább ultramenő sportcipő idén

Szerző: Amy

A sportcipők mára olyannyira részeivé váltak a hétköznapi viseletnek, hogy akkor sem néznek az emberre furán, ha épp öltönyhöz vesz fel egy a megjelenésében és kialakításában is lazább lábbelit. Összeállításunkban megnézzük, a piacra kerülésük után melyeknek szökött az áruk a legmagasabbra, és értékeljük is őket női szemmel, kizárólag esztétikai alapon!

Bár még nem teljesen sikerült megbarátkoznom a „vegyünk fel mindenhez sportcipőt, mert az menő” felfogással, de azt el kell ismernem, hogy egy-két típus igazán pazar. Ha mondjuk nem kerülnének annyiba, mint a bérből és fizetésből élő, dolgozó kisember kéthavi fizetése, akkor talán beruháznék a lentiek egyikére magam is. Mármint, ha fiú lennék.

kobe-youre-welcome

Inkább nem szeretnék belegondolni, de kétlem, hogy például a frappánsan rövid nevű Adidas Yeezy 350 Boost Pirate Black 2.0 darabjának gyártása több mint 100 ezer forintba fáj. Hogy egzaktabbak legyünk, egyes kalkulációk szerint a cipő fizikai elkészítése 15 dollár (kb. 4000 forint) körül van, de szállítással, a márkával kapcsolatos adminisztratív- és marketingkiadásokkal, logisztikával kijön fajlagosan olyan 30 – 50 dollár közé, erre pakol rá még a retail (vagyis a viszonteladó, kvázi a „boltos”) egy nagyobb árrést, hogy a pénzénél legyen. A végleges ár így 20.000 – 30.000 körül, vagy kicsit afölött lesz, márkától és bolttól függően.

A legdrágábbak

Kíváncsi voltam viszont arra, meddig szöknek fel árban a legnagyobb márkák limitált szériás cipői, és mit kínálnak ezért cserébe. Elhoztam tehát a világ legdrágább sportcipőit 2016-ban, és el kell ismernem: a legtöbbet én is elfogadnám.

(Az árak nem az adott lábbeli új, bolti bruttó árát takarják, hanem azt mutatják, hogy ezeket a limitáltan gyártott, üzletekben már szinte egyáltalán nem elérhető, de népszerű cipőket mennyiért lehet most, újraértékesítve megvásárolni korábbi gazdáiktól. Az adatokat a stockx.com szolgáltatta. Az összehasonlítás végett zárójelben ahová tudtuk, odaírtuk a gyártó által eredetileg ajánlott fogyasztói árat is. – a szerk.)

1. Just Don x Air Jordan 2 Beach – 260 ezer forint

(eredeti, hivatalos ár 650 USD, vagyis kb. 180 rugó)

Fancy mutató: 8/10
Nem rossz, nem rossz, a klasszikus forma üt, de a textúrázásnak köszönhetően férfi cipőnek talán kissé nőies.

Just-Don-x-Air-Jordan-2-Beach

2. Adidas Yeezy 350 Boost Pirate Black 2.0 – 239 ezer forint

Fancy mutató: 7/10
Külalakra talán kicsit fura, de látszik rajta, hogy kényelmes. Ha találsz valahol, próbáld fel, mielőtt megveszed. Nem fogsz találni.

3. Solebox x Adidas Ultra Boost ‘Uncaged’ – 203 ezer forint

Fancy mutató: 4/10
Ahogy ránézek a cipő talprészére, két dolog jut eszembe. Először az általános iskolás biosz órák, mivel épp úgy fest, mint az ottani tankönyvek ábrái a zsírszövetekről. Másodszor pedig a hungarocell, ami hőszigetelésre kiváló, de látszatra elég olcsó. Meh.

Ultraboost-1

4. Nike Zoom Kobe 1 „Fade To Black” – 161 ezer forint

(eredeti, hivatalos ár 200 USD, vagyis kb. 56 rugó)

Fancy mutató: 4/10
Tipikus kosárlabdacipő, ami pont addig néz ki jól, amíg valaki csak a pályán, meccs közben hordja. Nem, nem kültéri betonon, hanem bent, parkettán.

nike-zoom-kobe-i-ftb-sail-sail-869451-110-2016-retro-prelude-black-mamba-pack-fade-to-black-what-the-kobe-bryant-elite-steve-jaconetta-ajordanxi-3

5. Adidas Ultra Boost „Miami Hurricanes” – 154 ezer forint

Fancy mutató: 5/10
Az előbbi hungarocell vs. zsírszövet talp újra visszatér, csak éppen a Tini Nindzsa Teknőcök színeiben. Limitált széria ide vagy oda… női szemmel ez inkább fura.

345

6. Nice Kicks x Adidas Consortium NMD – 149 ezer forint

Fancy mutató: 9/10
Na, ezt nevezem! Bár elsőre az új Avengershez kapcsolódó Pókember promónak tűnik, az alakja, a színe, úgy en bloc az egész rendben van.

nice-kicks-adidas-consortium-nmd-2

7. Nike Kobe 4 „Fade To Black” – 141 ezer forint

(eredeti, hivatalos ár 200 USD, vagyis kb. 56 rugó)

Fancy mutató: 5/10
Hasonló a Nike Kobe 1 „Fade To Black” cipőhöz, ugyanannak a sorozatnak a része, amellyel a gyártó a legendás kosaras utolsó szezonja előtt tiszteleg. A talpa formásabb, illetve az orrát és a nyelvét is egyfajta lyukacsos anyaggal sikerült elkészíteni. A nyilvánvaló ergonómiai előnyök mellett így még jobban is fest egy kicsit!

kobe-4-ftb-05_zn45ry

8. Nike Kobe 2 „Fade To Black” – 137 ezer forint

(eredeti, hivatalos ár 200 USD, vagyis kb. 56 rugó)

Fancy mutató: 4/10
A Nike Kobe „Fade To Black” család második tagja, amire már tépőzárat is raktak, így jobban fogja a bokádat, a szokásosnál nagyobb lyukacsok miatt pedig jobban szellőzik. Mindezek a kosarazásnál különösen fontosak lehetnek, csakúgy, ahogy a vastag talp is, ami segít a térd és a boka megkímélésében a leérkezéseknél. Ez persze nem mentesíti az alól, hogy pusztán a divat.

kobe-2-fade-to-black-05_atrbem

9. Air Jordan 10 Ovo Black – 135 ezer forint

(eredeti, hivatalos ár 225 USD, vagyis kb. 62 rugó)

Fancy mutató: 7/10
Sok ismert, menő arc (például a kanadai rapper Drake) hordja előszeretettel ezt a lépőt, amiből arra következtetünk, hogy a gyártó az ő rajongóikat szánja célközönségnek. Pedig bárki lehetne, mivel a klasszikus Jordan eme fekete verziója univerzálisan hordható, szinte hibátlan!

ovo-air-jordan-10-black-release-date

10. Nike Hyperdunk ’08 „Fade To Black” – 128 ezer forint

(eredeti, hivatalos ár 200 USD, vagyis kb. 56 rugó)

Fancy mutató: 2/10
Azt hiszem, no komment. Kosarazóknak elmegy, de utcára nem nagyon tudom elképzelni. Oldschoolság overdose.

nike-hyperdunk-2008-ftb-fade-to-black

Itt van még jó kis kontent