11 pro tipp az üde ébredéshez

Szerző: Narin

Úgy érzed, hiába alszol 6-8 órát, reggel ugyanolyan The Walking Dead-statiszta vagy, mint egy széthajtott nap végén voltál? Üdv a klubban! De mielőtt azt hinnéd, ez egy életfogytig tartó állapot, jó hírem is van: pusztán némi akaraterő és odafigyelés árán frissebben is kezdheted a napjaidat. Hogyan? Olvass tovább!

 

Megkaptad a fizetésemelést, amit évek óta vártál, a munkád a hobbid is egyben, a nők (férfiak?) a lábaid előtt hevernek és… megszólalt az ébresztő. Megnyomod a szundi gombot, de már se az az álom nem jön vissza, sem kimászni nem akaródzik az ágyból? Mi több, ez beárnyékolja az egész reggeledet? Nos, arról már írtunk, hogyan aludj jobban, arról is, hogyan fogyj alvás közben, úgyhogy itt az ideje, hogy kivesézzük a „mi kell a frissebb ébredéshez” témát is. Van pár dolog, ami segíthet, hogy akár az ébresztő előtt meglegyen az álmod fináléja, más módszerek arra jók, hogy valamivel frissebben érezd magad, mikor elkezd muzsikálni a telefonod. Vegyük sorra ezeket az apróságokat!

 1. No vaksötét!

1

Hogy is térnél magadhoz hajnalban, ha nulla fényben kezd el visítani az ébresztőd? Még jó, hogy nem kapsz szívrohamot. A tested a legkevésbé sincs felkészülve a reggelre, ha totál lehúzott redőny mellett alszol. Vagy engedj be több fényt, vagy használj olyan függönyt, ami egy keveset átereszt a kinti világosságból. Így a nap első sugarait már érzékelni fogod, még ha nem is kelsz fel rájuk, és nem lesz annyira váratlan az ébresztés. Tömören: a jó alváshoz sötétség kell, a könnyű ébredéshez fény.

2. Vacsi light

2

Fekvés előtt még csak betömöd a fagyasztó mélyén jégkrémes dobozba rejtett pörköltet, és csodálkozol, hogy nem aludtál jól? A nehéz kajákat értelemszerűen nehezebben dolgozza fel a szervezeted, és amíg te alszol, addig a gépezet odalent ugyanúgy pörög. Éjszakai műszakban. Így aztán nem meglepő, hogy nem pihentető az alvás. Egyél inkább gyümölcsöket vagy egy salátát − bármit, ami könnyű − hogy az emésztőrendszered gyorsabban végezhessen vele!

 3. No stressz!

3Mindannyian csinálunk hülyeségeket, mind követünk el hibákat, vagy csak „így alakult”, de ha csuklóig rágod a körmöd a parától, azzal nem oldasz meg semmit. Első kérdés: te csesztél el valamit? Ha nem, engedd el estére, majd reggel visszatérsz a megoldáskereső körutadra, ahova amúgy sem érdemes kómásan menni. Második kérdés: megoldható a helyzet, amibe keveredtél? Ha nem, le kell zárnod a dolgot magadban, ha igen, akkor az a probléma ugyanúgy ott lesz még reggel is. Nyilván vannak szélsőséges geb*szok, amiket azonnal orvosolni kell, ez egyértelmű, de itt most arról van szó, hogy hogyan viszonyulsz az élethez: a) lazán vagy b) görcsölősen? Jelöld meg az a-t! Ha nincs egy gomb a fejedben a stressz-o-méter kikapcsolására, hadd ajánljuk a sportolást, meditációt, jógát, vagy más rekreációs tevékenységet.

 4. Tarts vizet magad mellett!

4

Mikor felkelsz, az első dolgod legyen, hogy az odakészített egy pohár vizet megiszod! A bevitt folyadék ugyanis beindítja a bélműködést, az üres gyomorban gyorsan felszívódik, hidratál, és segíti a szervezetedben az oxigénáramlást. Ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a pohár kiürítése után nem sokkal elkezdd éberebbnek érezni magad. Úgyhogy készítsd oda azt a vizet!

4

„Mmm, víz!”

 5. Reggeli rutin

Mikor felkelsz, ne az legyen a fejedben, hogy már megint melóba kell menned, inkább az, mennyi király dolgot csinálhatsz még otthon indulás előtt: átmozgathatod a tagjaidat, vehetsz egy frissítő zuhanyt, elkészítheted az otthoni, spéci összetevőidből úgy a kávédat, ahogy te szereted, megnézhetsz egy epizódot a kedvenc sorozatodból reggeli közben. Elég sok dolog belefér az ébredés és munkába indulás közti időbe, ha nem hagyod ami masszívan feldobhatja a napodat. Miért épp ezeket mellőznéd? Találd ki, mi esik jól reggel, és szakíts rá időt!

6. Zenézd össze a reggeled!

Itt persze egyénenként változóak a lehetőségek. Vannak, akik szerint tilos a kedvenc számodat betenni ébresztőnek, mert három nap után már felfordul tőle a gyomrod, és ami korábban a vidám hangulat csimborasszója volt, igazi hányinger-indikátorrá lesz. Ha mégis saját muzsikára ébrednél, akkor váltogasd is bizonyos időközönként a neked legjobban tetsző számokat, hogy ne mindig ugyanarra nyíljon ki a csipád. Ha egyedül élsz még, az egész reggeledet feltöltheted zenével, erre pedig célszerű akár előzetesen is felkészülni. Állíts össze egy jó kis tracklistát, és menjen az, amíg készülődsz! Ha úgy tartja kedved, lötyögj rá fogmosás közben!

 7. No szundi!

Mármint a „gombot” a telódon, ami 5 percre elhallgattatja az ébresztőt. Sokan azt a gyakorlatot űzik, hogy a szükségesnél korábbra állítják az ébresztőt, hogy még vagy tízszer visszanyomják szundira. Mert ugye ezzel is több időt tölthetnek álomországban. Hát nagyon nem így van. Onnantól kezdve, hogy felriadtál, már nem lesz ugyanaz a visszaalvás, már ha egyáltalán visszaalszol.

Felejtsd el ezt a hülyeséget. A gyáva ezer halált szenved el, a bátor csak egyetlenegyet.

Akkor szólaljon meg az ébresztő, amikor ténylegesen fel kell kelned (így, ha csak pár perccel is, de többet alszol összefüggően, ami jobb), és intézd úgy, hogy valóban ki is mássz az ágyból. Hogyan?

bruce_almighty_2

 8. Tedd messzire a vekkert (öngól)!

Amíg nem nyomod ki, úgysem hagy aludni, ha pedig ki kell másznod az ágyból, hogy kiiktasd a hangforrást, már úgyis felkeltél. Ördögi, nem? Muhahaha. Ha nagyon gáz a helyzet, szerezz be egy ilyen, vagy ehhez hasonló cuccot:

https://www.youtube.com/watch?v=fnlpbJ5k2sw

 

9. Legyen rendszer az alvásodban!

9

Ha minden nap ugyanakkor fekszel és kelsz (még hétvégén is!), akkor egy idő után a szervezeted felvesz egy ritmust, ami lehetővé teszi, hogy akár az ébresztő megszólalása előtti pillanatokban felébredj. Persze ez a bulizós huszonéveseknél aligha valósítható meg egykönnyen, de a családos harmincasoknál már elképzelhető, hogy a hétvégi „időben fekvés”-re is kialakul az igény, így ők bátran tesztelhetik a módszer eredményességét.

10. No bor, no kávé, no csoki!

10Vannak bizonyos kaják, piák, amiket vacsoratájt már érdemes kerülni, különben kellemetlenné tehetik az éjszakát. Ilyen a kávé (mily’ meglepő!), a vörösbor és a csokoládé. Ugyanis ezek fogyasztása a lefekvést megelőző rövid időszakban nem kellően mély alváshoz, esetleg időközönkénti éjszakai felébredéshez vezethetnek. A csoki és a kávé inkább reggel, illetve napközben ajánlott, meló után pedig lemehet egy pohár bor − csak aztán tarts mértéket, és ne felejtsd el kellően hidratálni magad, mert ugyebár alkoholról beszélünk.

 

 11. Mély lélegzet

Közel azonos fontosságú a vízivással. A sorrend rád van bízva, előbb a víz, aztán a levegő, vagy fordítva. A többi elemet ne keverd, amíg a lakásban vagy! A megfelelő mennyiségű oxigén bevitele reggel tök jó. Az oxigén tök jó. De ha nekünk nem hiszel, csekkold, mit mondanak a nagyok:

tumblr_m9iypwjKse1qkxki7További tippek:

  • Nyujtózkodás!
  • Portalanított szoba, hogy ne fuldokolva ébredj!
  • Reggeli szex, ha megoldható − oldd meg!

Itt van még jó kis kontent