Az XY-faktor – focisták, akik a stílus ikonjává váltak

Szerző: ZEN

Pár nappal ezelőtt, sok-sok idő után először megnéztem a Bajnokok Ligája (foci) elődöntőjét. Amikor felvonultak a csapatok, konkrétan nem hittem a szememnek. Mintha egy haj- és szakáll-divatbemutató kifutóját néztem volna. A sportolók nagy része élire vasalt hajjal, hajszálpontos választékkal, man bunnal, valamint tűpontosan vágott szakállal állt a pálya közepén. Hmmm. Nézzük csak meg, kik a nemzetközi fociélet ikonikus figurái, akik a divatot diktálják, illetve diktálták az elmúlt évtizedekben!

És egyáltalán mióta fontos egy sportolónak, hogy hogy néz ki? Vagy mióta fontos nekünk, hogy ők hogy néznek ki? Márpedig mára az atléták egy része tagadhatatlanul olyan befolyásossá vált, akár a film- vagy a popsztárok. Rengetegen követik és tisztelik őket. Ebben vitathatatlanul benne van az is, hogy valami olyat tesznek le az asztalra nap mint nap, ami a mi képességeinktől fényévekre van. Titkon mégis azt reméljük, hogy ha nekünk is olyan hajunk, szakállunk, tetkónk, cipőnk, alsógatyánk, parfümünk van, mint nekik, akkor valahogy mégiscsak felzárkózunk melléjük.

tumblr_m6hym6ZRKR1qip2j8o1_1280

 

Egyre többen vannak köztük, akik igenis tudják magukat viselni a pályán kívül is, és követendő példaként (vagy rajongásunk tárgyaként) szolgálnak. Ehhez az esetek nagy többségében igenis hozzátartozik egy jó öltöny, az ápolt és igényes külső. De a legfontosabb az a veleszületett (vagy tanult) sárm, amitől a többiek fölé képes nőni, és a 90. perc után is példakép marad.

 

ZEN szubjektív listája

 

1. David Beckham /angol/

Kezdjünk egy igazán nagy átváltozóművésszel, akiért megvesznek a nők mellett a világ legnagyobb márkái is. A frizuratörténelem nála a félhosszú, szőke, mindenkitleveszekalábáról korszakkal kezdődött, aztán volt rövid, kopasz, jófiús, felnyírt, megint hosszú, megint rövid, ésatöbbi.

80bc346b7a88669d65649a5e1d477de1

A mai napig rengetegen követik az általa diktált trendeket, és mennek be úgy a szalonokba, hogy olyan hajat kérnek, ami neki van. Több már, mint egy ex-labdarúgó. Ő egy márka. A titka pedig: A HITELESSÉG. Annyira könnyedén elegáns és stílusos, hogy egy pillanatig sem érzem azt, jobban érezné magát szakadt trenyóban, mint Gucciban. A vérében van a férfiasság, ezzel mágnesként vonzza a nőket, és sok esetben − érthetően − a férfiakat is.

810-1
Az apaság csak tovább építette az imidzsét, mindannyian csak olvadozhatunk, amikor a kislányával közös képeit nézegetjük.
article-0-199BADF7000005DC-444_634x783
Borítékolható volt, hogy a kultuszba átcsapó népszerűséget a divatmárkák is megtalálják. Lent a H&M fotósorozatán pózol.
reg_1024.beckham.hm.mh.081412

 

2. Paolo Maldini /olasz/

maldini

 

A milánói focidinasztia tagja. Az apukája (Cesare) volt az A.C. Milan korábbi csapatkapitánya, nagy sikerekkel a háta mögött. Paolonak tehát fel volt adva a lecke, de sikerült megugrania a mércét; sikert sikerre halmozott az évek során, ismertsége pedig édesapjáét is meghaladta.

paolo_cesare

 

Mindeközben azon kevés focisták egyike, akik sportolói pályafutásuk során hűségesek maradtak aalma materhez, akarom mondani a San Sirohoz. Korábban a Nike „szponzorálta”, legutóbb pedig az NBA játékos Tony Parker oldalán népszerűsített egy portált.

 

És igéző zöld szemei vannak…

 

paolo_02

 

3. Luis Figo /portugál/

b20f42112a4c52c77443033b01437151

Ha korábban nem is hallottunk róla semmit (persze annak, aki egy picit is szereti a sportot vagy a jó pasikat ez esélytelen), pár évvel ezelőtt mindannyian csőrözhettünk vele. Az egyik magyar ásványvízmárka ugyanis őt választotta a termék arcának, úgyhogy az áruházak polcairól kacsintgatott ránk hosszú időn keresztül. Ez persze csak egy a sok reklámszerződés közül, amit az elképesztően sikeres pályafutása után bezsebelt.

luis-figo-iwc-ambassador

Nyilvánvalóan nem véletlenül választja őt a mai napig is számos márka, hiszen kevés a hozzá hasonló, karizmatikus egyéniség (mondhatni bivaly jó csávó). Aki edzés közben és meccsen is mindig kellően stílusos tudott maradni. Ráadásul azelőtt behozta a pengerepesztően markáns borosta divatját, mielőtt az megfertőzte volna a hetedik kerület romkocsmáit.

figo_06

 

 

figo_05

 

Végül egy nem elhanyagolható info: van egy alapítványa is, amely a rászoruló, szegény sorban élő gyerekeket hivatott segíteni és a sport felé terelni. Respect!

 

4. Gianluigi Buffon /olasz/

buffon

 

Nem hittem a szememnek, de ő még mindig aktív. Két év múlva, negyvenévesen szeretne majd visszavonulni. Ez azért furcsa, mert már ezer éve alapja és origója az olasz futballnak. Persze ettől is igazán nagy egyéniség valaki, hogy évtizedeken át képes meghatározó figura maradni, egy komplett generációnak motivációt adni. Irigylésre méltó stílusa és eleganciája a pályán és azon kívül is inspiráló, nem véletlenül választotta őt korábban a Puma és a Pepsi is a cég arcának.

Gianluigi+Buffon+Suits+Men+Suit+85GqQSU_85il

Buffon-Juventus

5. David Ginola /francia/

 

ginola-yahct

A francia playboy, a híres sármőr tavaly majdnem a FIFA elnöke lett. Valamiért azonban meggondolta magát (vagy meggondoltatták őt), és visszavonta a jelentkezését. Szakkomentátorkéntszínészként és modellként is dolgozott már a zöld gyep elhagyása óta. Többek között a L’Orealnak is volt arca (haja). A sármja pedig a mai napig nem hagyta el, olyannyira nem, hogy akár nevezhettük volna a legjobb öregfiúkról szóló cikkek valamelyikébe.

Portrait of David Ginola

 

f5e1a06c71a7ec6d194bd4edc006217e

150115171937-ginola-gal-1-exlarge-169

 

6. Roberto Baggio /olasz/

Akinek hátulra nőtt a „Kozsó-tincse”. Vagy inkább fordítva, Kozsónak nőtt elöl a Baggio-tincse! Mert kérem, minden nagy idolnak van valamilyen különös ismertetőjele. Neki ez jutott. Mindenki pontosan tudta: ha olasz mezben lát leficcenni pár hosszú fürtöt, az bizony Robbie. A későbbiekben ezt tudta még fokozni is, a rosszfiús imázst körszakállal és fülbevalóval spékelte meg.

 

roberto_baggio

Roberto_Baggio_mul_2724660a

Madonna mondta róla a következőt: „A ’90-es VB-n a csehszlovákoknak lőtt gólja, na meg azok a gyönyörű szemei teljesen lenyűgöztek.” Még a sikeres férfi közéleti szereplésének nirvanáját is elérte: ott volt a GQ címlapján.

 

baggio_gq

Karakterre vall, hogy a Johnnie Walkernek egy eléggé önirónikus reklámot vállalt be.

 

7. Emmanuel Petit  /francia/

A ’90-es években a leányszobám falán képeslap formátumban lógott egy francia kisherceg, úgyhogy elfogultságom okán semmiképp sem hagyhatom ki őt a felsorolásból. Akkoriban eléggé egyedi frizurának számított a hosszú haj a férfi focisták között. Az igazat megvallva nem voltam egyedül a rajongásommal, életrajzi könyvében mesél arról, hogy a focipályán kívül hogyan „engedte ki a gőzt” jachtokon, klubokban, kastélyokban. Mindenhol szívesen látták, noha ő nem mindig ismerte a házigazdákat, de róla pontosan tudták, hogy kicsoda. Szupermodellek, színésznők álltak sorba a kegyeiért. Végül valóban egy színésznőt vett el, de a partizás már a múlté.

Emmanuel-Petit-300x300

Ellentétben a hajával!

img-emmanuel-petit-1443022523_580_380_center_articles-208712

 

A fenti listából többedmagával ő is a Pepsi-csapatot erősítette a szomjas szumósok ellen.

http://youtu.be/qvt_Ae1eRPo

 

8. Cristiano Ronaldo /portugál/

1444750776373

Lehet szeretni vagy nem szeretni, de vitathatatlanul ő napjaink egyik legmeghatározóbb labdarúgója. Mindenki az ő kegyeiért küzd, a klubok, a hirdetők, a nők egyaránt. Azon kivételek egyike, akinek a pályán kívül is érdemes figyelemmel kísérni minden megmozdulását. Az egyik legszexibb tulajdonsága ugyanis a mértéktelen adakozás: adott iszonyatos pénzeket a 2004-es cunami áldozatainak, az édesanyja életét megmentő madeirai kórház az ő pénzéből épített onkológiai központot, de hősünk előszeretettel fizeti beteg gyerekek kezeléseit, a 2012-ben nyert aranycipőjét pedig 1,5 millió euróért árverezte el, hogy a pénzből Gázában építtessen iskolákat.

Több saját márkája is van, legyen szó cipőről vagy alsóneműről (köszönjük).

Cristiano-Ronaldo-cr7-footwear-launch-1

27675DC700000578-0-image-a-48_1428601998824

De ő is akkor a leghelyesebb, amikor a kisfiával van, merthogy az is van neki − csak anyuka nélkül.

ronaldo_kid

 

Végül egy prank videó, amiben egy hajléktalan férfinak adja ki magát, aki csak focizni szeretne valakivel…

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=yB-VIS7S6TQ

+ 1 Hans Georg Schwarzenbeck /német/

5153465_orig-1

A hatvanas években ez az úriember volt a követendő példa, apáink az ő fotójával mentek borbélyhoz. Azt hiszem, jót tett nekünk az azóta eltelt ötven év…

Első körben ennyi. Biztosak vagyunk benne, hogy szerintetek kimaradt valaki. Várjuk a javaslatokat!

Itt van még jó kis kontent