Így készül a Van Dyke-szakáll

Szerző: Narin

Ha már unod a formátlan, egyenhosszra nyírt szakállat, és kipróbálnál végre valami újat, ami kicsit formabontóbb, kevésbé hétköznapi, hadd ajánljuk figyelmedbe a Van Dyke-szakállat, ami egy jól pödörhető bajuszból és egy attól elválasztott, hegyes kecskeszakállból áll. Porondmestereknek kötelező!

 

Anthony Van Dyck egy 17. századi festőművész volt, ám híre nemcsak munkái, hanem különleges arcszőrzete miatt is gyorsan elterjedt. Így lehetséges az, hogy egyesek a név hallatán mindjárt a jellegzetes szakáll és bajusz kombóra gondolnak, míg mások tiszteletteljesen bólogatnak, mikor a nevének említésére megannyi festmény képe tódul pallérozott elméjükbe. Merthogy ő festette például ezt az igazán kiváló selfie-t is:

53a19ad06c906

„Még pár nap, és kész a szotyi!”

Magának az arcszőrzetnek a megformálása igen egyszerű (még ha időigényes, pepecselős is), nem úgy a személy és az arcszőrdizájn megnevezésének helyesírása, tudniillik két verziót is találtam, és az így keletkezett zavarodottságot csak az alábbi mondat volt képes némileg feloldani: „A Van Dyke is a style of facial hair named after 17th-century Flemish painter Anthony van Dyck.” − Wiki. Hogy miért a két név, egyelőre nem jöttem rá, de hogy mi a létjogosultsága ennek a szakállformának, azt pontosan tudom: jól néz ki! Kicsit elvarázsolt, kicsit különc, éppen olyan, amilyenre napjainkban a nagyobb figyelmet igénylő  urak a leginkább vágynak. Nézzük is meg, hogyan kell fazonra vágni!

 

1 − A kezdet

1Amennyiben már eleve fazonra volt vágva az arcszőrzeted, méghozzá a Van Dyke-től gyökeresen eltérő formájúra, borotválkozz meg. Inkább nulláról indítsd az új forma evolúcióját, úgy a környezetedben élőknek sem lesz túl hirtelen a váltás, és nem kell majd a főnököd, a távoli rokonaid béna poénjait hallgatnod a birkanyírásról meg az elektromos fűkaszáról.
2De ha jelenleg is ott figyel Pompom az arcodon, méghozzá formálatlanul, abban az esetben nyilván gyorsabb lesz a folyamat. Csak előbányászod legjobb ollózsonglőri, szakállnyíróművészi skilledet, és hozzálátsz a kétoldali rész eltávolításához, valamint a bajusz és a szakáll kiigazításához. Ne tévesszen meg az illusztráció, ha egy héten belül szeretnél végezni, szükséged lesz a szakállnyíróra is. Nagyjából így kell elképzelni, kicsit felpörgetve a folyamatot:

 

2 − Szabadulj meg a feleslegtől!

3Folytatva a nulláról induló verziót: mikor már elérted a bő fél centis hosszt, a szükségtelen szőrszálaktól megszabadulhatsz. Borotváld le kétoldalt az arcod. Mosolyogva, semmibe révedő tekintettel saját jövőbeli irgalmatlanul király külsőnket elképzelni ér.

 

3 − A körszakáll ideje

4Az első mérföldkő a körszakáll kialakítása. Nem kell barkó, nem kell az orcán lévő szőrzet, csak a körszakáll. Így a növesztés átmeneti időszakaiban is tökéletesen fogsz festeni, hiszen a körszakáll is toplistás fazon, csak hát ahhoz kevesebb alapanyag is megfelel. A Van Dyke-hez azonban türelem és hosszú arcszőrzet kell. Nézd, hogy kicsattan az a körszakáll! Nézd!

 

4 − A nyak

6A Van Dyke-szakáll két alkotóeleme a pödörhető bajusz és a kecskeszakáll. És mint minden normális kecskeszakáll, ez sem nőhet le a gégédig, nyírd és borotváld hát rendszeresen a nyaki részeket, és folyamatosan tartsd karban a szakálladat: vágd hegyesedő, háromszögfazonúra.

 

5 − Elválasztás, fazonváltás

7Ez az a pont, ahonnan már nem lesz visszaút. Innentől már Van Dyke-ed lesz, hát óvatosan csináld! A bajuszból egyelőre inkább kevesebbet vágj le, minthogy utólag vedd észre: túllőttél a célon. Ismétlem: a bajusz ideális esetben alkalmas lesz pajzán poénok benyögése előtt hosszantartó pödrésre, így méretezd!

 

6 − Tisztázás

9Egyrészt a szálak között csapdában rekedt, levágott bajuszszálak eltávolítása, másrészt a méretegységesség ellenőrzése miatt alaposan át kell fésülnöd a bajszodat. Ha valahol még igazítani kell, vágj, ha belelóg a szádba, vágj, ha olyan helyen is maradt még, ahol egyáltalán nem kell szőrszálnak lennie, nos, ott borotválj!

 

7 −  Végeredmény

11Miután a bajuszt helyreigazítottad, és a kecskeszakállat is egy hegyesedő kis pamaccsá alakítottad, már nincs más hátra, mint élvezni a kitűntett figyelmet, amit az utcán, a metrón vagy a liftben kapsz majd. De ne feledd: ez a fazon folyamatos törődést igényel, ahogy nőnek a szőrszálak, ahogy burjánzani kezd az arcszőrzeted, mindig rendbe kell tenned, formában kell tartanod Van Dyke-edet!

 

8 − Kimaxolás

12A tökéletes forma fixálása érdekében használhatsz waxot, így nem fognak elvándorolni a szőrszálak a helyükről. Amennyiben azonban pödörgetős típus vagy, óvatosan az ilyen termékekkel, különben folyton a kézmosóhoz kell majd járkálnod, hogy ne legyenek az ujjaid waxtól ragacsosak. Amúgy meg: marha jól állna neked ez a fazon, nem próbálod ki?

 

 Tippek a növesztés idejére:

 

A cikkhez a wikihow anyagát használtuk fel.

Itt van még jó kis kontent