Állunk a retekben, szerelmesen

Szerző: Balla "Duncan" Zoltán

A napi király sztorink pont passzol a fesztiválszezon kezdetéhez. 

 

Volt egy viszonylag számottevő fesztivál 1969 nyarán, ahol mindenféle random bandák léptek fel (Jefferson Airplane, Santana, Joe Cocker pölö), volt pár arc (400.000 kb.), és lett némi visszhangja (vagy inkább a mai napig tartó, elemi popkulturális hatása). Ez volt a legendás Woodstock, amiről ugyan készült Oscar-díjas dokumentumfilm ’70-ben, de a leghitelesebb beszámoló mégis a South Park egyik epizódjában készült róla:

Nyilván nem pont ez ment, de hirtelen szerelmek bizton szövődtek, volt hangos zene, porban úszás, sárban totyogás, illetve alkohol meg némi kábszer is fogyott ott. No, de amiről most szó van, az az esemény zenei anyagát kivonatolt bakelitek egyike, aminek a borítóján egy kultikus kép szerepelt. Íme:

woodstock_lp

Az eredetit a Smithsonian művészeti galériája őrzi, és egy Burk Uzzle nevű fotós lőtte ’69 augusztus 17-én. Magának a képnek is jó sztorija van, a szerelmespár háta mögött például egy Vietnamból előző nap hazatért amerikai veterán fekszik, aminek van némi pikantériája, ha figyelembe vesszük az eseményen komolyabban képviselt hippimozgalom háborúellenes ideológiáját.

A kép két főszereplőjét Nick és Bobbi Ercoline-nak hívják, akik akkor még nem voltak házasok. Sőt, még csak 10 hete jártak, márpedig a párkapcsolatoknak senki nem jósolt hosszú életet akkoriban, amikor a szabad szerelem úgy járta át a levegőt, mint Chemotox a hálószobát egy balatoni éjszakán. (Nem úgy, mint ma, amikor ugye az első érintéstől számítva minden párkapcsolat az örökkévalóságig tart.) 2 évvel a szóban forgó pillanat után, körülbelül 45 esztendeje keltek egybe, és azóta is együtt vannak.

Fotó: Smithsonianmag.com

Fotó: Smithsonianmag.com

Ennyit arról, hogy a sár + zene + hosszú haj = undorító emberek és rövid, hasztalan együttlétek.

Meg ennyit arról, hogy bárkinek joga van beledumálni, hol és hogyan lehettek ti ketten „ti ketten”, és hogy mire predesztinál benneteket mások szerint a közös örömötök mikéntje.

Azt egyébként tudtátok, hogy Bob Dylan a fesztivál helyszínétől egy köpésre lakott, és a töke teli volt a szomszédságot szétdúló hippirengeteggel?

Csak nappal haragudjatok!

A hosszú kapcsolat titkának Nick a kommunikációt mondja, illetve azt, hogy ne menjetek aludni úgy, hogy haragszotok egymásra. Megdumálni mindent, na. A rokonszenves kettős egyébként már unokáknak is örülhet, és a Woodstock fesztivál eredeti helyszínén, egy ott épült művészeti központban tart előadásokat a turistáknak az eseményről.

 

Több infó az ügyről a Nationalpost cikkében.

Itt van még jó kis kontent