Fesztivál Superguide

Szerző: Narin

Egész biztos, hogy minden fesztiválozás alkalmával sötét tekintettel, tudatlan élőholtként rongyolsz fel-alá a lakás különböző pontjai között, hogy összevadássz mindent, amire szükséged lehet majd a mulatságon. Hogy némileg megkönnyítsük a dolgod, összeszedtünk neked egy rakat információt, tippet, gondolva még a történészi vénával rendelkezőkre is. Van itt minden, fesztiváltörténet, kelléklajstrom, öltözködési igenek és nemek, és záró gondolatok a hibátlan megjelenés pártolóinak.

Az Orfű feszt már lement, vége a Voltnak is, de hátra van még megannyi kiváló nyári kempinges, zenére tombolós, nagypiálós rendezvény, ahova érdemes felkészülten érkezni (pl.: Balaton Sound, it’s on!). Oké, tiszta sor, képben vagy, hiszen voltál már ilyen programokon, de honnan is ered ez az egész, mik a mai fesztiválok előzményei, hogyan jutottunk el idáig? Kíváncsi-e vagy-e?

Az nótás-muzsikás fesztiválok krónikái

Számos történész úgy tartja, hogy a legelső fesztivált még Kr. e. 4500 környékén tartották a predinasztikus kori Egyiptomban. Ez egyfajta vallási szertartásokkal tarkított politikai érdekeltségű fesztivál volt számos zenés és táncos eseménnyel. Természetesen itt a „vallási” és a „politikai” kifejezés még merőben mást jelentett, mint napjainkban.
111
A következő mérföldkövekről már jóval több forrás maradt fent, ezek volt az úgynevezett püthói játékok. A rendezvényt mindig az olümpiai játékok előtt és után 2 évvel tartották Delphoi városában, Apollón tiszteletére, aki itt pusztította el az ő világra hozójának, Létónak életére törő kígyószörnyet, Püthónt. A rendezvényen számos verses és zenei versenyt tartottak, emellett pedig ott voltak az olümpiai játékokkal egyező sportversenyek is.

Tudomásunk van még egy „nem túl régi” eseményről, az 1897-től Dublinban megrendezett Ír Zenei Fesztiválról, majd ezt követte a modernkor első igazán nagy bulija, a Berkshire-i Fesztivál, másik nevén Tanglewood. A programot először 1937-ben rendezték meg a massachusettsi Stockbridge-ben.
És hogy ne csak olyanokról legyen szó, amikről még senki nem hallott, végre eljutunk a világ leghíresebb egyszeri élőzenés összejöveteléig, a Woodstock Fesztiválig. Első alkalommal egy 600 hektáros területen hozták össze 1969 nyarán, 3 napig tartott augusztus 15-től 18-ig (az utolsó nap alighanem a programmentes szedelőzködős, hazautazós nap lehetett, akárcsak manapság).  Az előadóművészek durván 500.000 fős tomboló közönség előtt játszottak (olyan zenészekre, bandákra gondolok itt, mint például a The Who, Joan Baez, Santana, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival, Jefferson Aeroplane, The Band, Crosby, Stills, Nash & Young és Joe Cocker).

tumblr_n0yu62d2g31tomgxgo2_250Kis hazánk nagyjai

Persze ha már fesztiválról van szó, mindenképp meg kell említeni az itthoni legnagyobbakat is, a Volt Fesztivált (’93 óta, először 5 fellépővel 800 fős közönség előtt), a Balaton Soundot (2007 óta, eleinte Heineken, később MasterCard előtaggal, mindig júliusban, mindig Zamárdiban), a Szigetet (’93 óta, első alkalommal 26 milliós költségvetése volt, előre azonban hivatalosan csak 8 milka jött össze, az is összekukázva), aztán ott van még a SZIN (’69-tól a Kommunista Ifjúsági Szövetség égisze alatt, ’89-től a Szurdi Zsolt-féle rock klubos időszak, végül 2002-től a ma ismert változata), az emberek számára egyre vonzóbbá váló Fishing On Orfű (2008 óta nyomják, vezéralakja Lovasi András) és a többi, amire most csak azért nem térek ki, mert nem. Ellenben itt találsz egy nagyon helyre kis összefoglalót. Mivel nem elsősorban zenei fesztivál, így a lista nem tartalmazza, de én kiegészíteném még a sort a Bud Spencer és Terence Hill Rajongói Fesztivállal (idén a tizediket tartják a Velencei-tó partján), ahol a megannyi programlehetőség mellett még koncert is akad.

Így készülj fel − Váljék hasznodra!

Pakolászás közben mindig nagy dilemma, hogy mit vigyél magaddal, mivel a kempingig lerohad a hátad és mindkét karod, ha 45 megpakolt táskával érkezel, viszont ha csak egy tatyó van nálad, akkor garantált, hogy végig tarhálnod kell mindent a haveroktól, akik vélhetőleg nem fognak neked örülni. Ezért aztán adunk pár tippet arról, hogy szerintünk mit dobj be pakolás közben a kofferodba.
Sátor (ha sátrazol, nyilván)− Mielőtt elindulsz fesztiválozni, ellenőrizd, hogy minden része megvan-e, ne a helyszínen derüljön ki, hogy már vagy 5 éve nincs meg egyetlen vas sem hozzá. Ja, és olyan legyen, amit majd megtalálsz a sátorrengetegben.
1111
Pokróc, hálózsák − Bevállalósabbaknak elég egyetlen hálózsák, ha melegük van, azon alszanak, ha fáznak, burrítóvá válnak. Ebben az esetben azonban fennáll a veszélye annak, hogy szétnyomja a hátad a kemény, rücskös talaj. Ha hisztisebb vagy, akkor vagy igyál eleget, hogy mindezt elviseld, vagy tegyél be extra pokrócot, amin aludhatsz, esetleg felfújható matracot, de azt csak primadonnáknak és csajoknak ajánlom. Egy igazi férfi a földön is el tud aludni. Elvileg.
Naptej − Ez pusztán azért kell, hogy a fesztivált követő napokban ne azzal töltsd időd nagy részét, hogy a hámlott bőrt húzod le a nyakadról és a válladról.
Tisztálkodószerek − Fogmosószett, zuhanyzószett, fültisztító, törölköző és szervesen nem kapcsolódik ide, de ha mindezt egy kis zsákban hordod, vágj be egy guriga vécépapírt is.
Papucs/szandál − Mindkettőt szükségtelen vinni, csak foglalja a helyet, inkább válassz.
Rovarriasztó − Nem kötelező elem, ha meg tudod állni vakarózás nélkül, miután szétettek a szúnyogok, de jobb a békesség, vigyél egyet ebből is.
Víz − Főleg a reggeli órákban jön majd jól, amikor azt érzed, hogy mindjárt széthasad a fejed, és nem mellesleg szomjan döglesz. Ilyenkor jó, ha csak ki kell nyújtanod a kezed a sátor túlvége felé, ahol már vár rád egy üveg ásványvíz.
635879128334023237-1832508506_thirsty2Nasi − Kényszeres kajálóknak, akiknek az evés pótcselekvés, valamiért azonban ez mégsem látszik az alkatukon.
Kiskanál − Minden evőeszközt képes helyettesíteni, puhább húsokat szétvághatsz ennek segítségével, könnyű vele megkenni a kenyeret, ja, és nem hiszed el, de még kanalazhatsz is vele.
Övtáska − Koncert közben elképesztően hasznos, képtelenség ráesni, szintén képtelenség lopni belőle, szóval ebbe pakold az értékeidet, és mindig tartsd magadnál mindet. Akkor is, ha csak a toitoihoz ugrasz el két percre!
Száraz sampon − Ez akkor jön jól, ha még a tőled legmesszebb lévő zuhanyzó előtt várakozó sor vége is pont a sátrad elé ér. Ilyenkor holt biztos, hogy nem fogsz sorra kerülni, de valamit azért mégiscsak csinálnod kellene a fejeddel ugyebár, szóval jöhet a száraz sampon.
Törlőkendő − Szabad csapot még csak-csak találsz a feszten, de könnyen lehet, hogy a találáshoz előbb hosszú percekig, netán fél óráig keresgélned kell. Ilyenkor időelcseszés helyett célszerűbb inkább előkapni egy adag nedves törlőkendőt, és azzal tisztára nyalnod a praclid. Profiknál egy tubus kézfertőtlenítő is akad.
Power Bank − Ugye nem akarsz lemerülni pont a koncertek előtt? A vésztöltők nem foglalnak túl nagy helyet, teljesítménytől függően pár ezertől durván 10.000 forintig találsz mindenfélét, úgyhogy szerezz be legalább egyet.
‘acskó (opcionálisan ragasztószalaggal) − Nemcsak a szennyesedet és a szemetedet pakolhatod zacskókba, hanem kiváló vízálló cipőt is csinálhatsz egy párból, ha a bokád köré szigszalagozod. Ez perce csak egy Zs terv, ha jóelőre tudni lehet, hogy monszun lesz, okosabb bedobni egy pár bakancsot/gumicsizmát − de bízzunk benne, hogy ilyen lábbeliket soha nem kell fesztiválra vinned.
Extra ruhaszettet − Fesztiválon csak az lesz nálad, amit betettél a táskádba, ha kevés pólót vittél, akkor kevéssel kell majd beérned. Ellenben biztos, hogy lesz olyan, hogy: leöntenek, leöntöd magad, leeszed magad, szétkensz egy muslicát a pólódon, pedig csak lesöpörni akartad, vérfoltos leszel a szétcsapott szúnyogtól vagy a bögöly harapásától, amit csak 5 perccel később veszel észre, akkor meg már mindegy, elesel, összesározod magad, kiégetik a felsődet pont pont pont. Legyen nálad tartalék. Másik dolog: tartsd észben, hogy nappal lehet, hogy jó idő van, ám este könnyen lehet, hogy halálra fogsz fagyni, ha nincs egy pulcsi is a táskában. Jó eséllyel ezt csak a hajnali órákban kell előtúrnod, így akár egyetlen darab is elég az egész fesztiválra, de annyit kötelező vinni.
Könnyű esőkabát − A fesztiválok nyáron vannak, eszedbe ne jusson nagyobb méretű kabátot vinni. Csak olyan esőkabátot rakjál el, ami összehajtva elfér a zsebedben.
Válltáska − Ha sokat járkálsz ki boltolni a fesztiválról, érdemes egy nagyobb tatyót is vinni, ami átmenet a hátizsák és az övtáska között. Férjen el benne némi ital, kaja, meg amit még szükségesnek tartasz a városban botorkáláshoz.
Elsősegély − Ez minimum egy csomag sebtapaszt jelent, de vihetsz Betadine-t, egyéb fertőtlenítőket, fájdalomcsillapítőt, B-vitamint és más csodaszereket is.
tumblr_inline_mjd5fzmb421qz4rgpVízálló tok a telódnak − Főleg akkor, ha vízpart melletti fesztiválra mész, mert simán elképzelhető, hogy bevágnak a tóba, netán részegen belezuhansz, továbbá fennáll a veszélye annak is, hogy kottarészegre iszod magad, és besprintelsz a mellig érő, hűvös vízbe nagy „huhú”-zással, ám csak ott fogod fel, hogy MINDEN a zsebedben volt eközben. Vízálló tok.
LED-es kulcstartó − Feltételezhetően nem este 9-kor fogsz lefeküdni, amikor még szürkület van. Jóval valószínűbb, hogy a sátor lokalizálása egy kivilágított kempingben is nehezedre esik majd a hajnali órákban, amikor a szúnyogok már inkább egy kortyot sem kérnek belőled, mert 38 (alkohol)fokos a véred. Ilyenkor jön jól némi extra világítás a nagy sötétségben, hogy pár százalékkal növeld az alvóhelyed megatalálásának esélyeit. Figyelem, ha végre ráakadtál, teljes testtel mássz be! Attól, hogy a fejedet becipzároztad, a tested még ugyanúgy a szabadban van, kitéve magát a különböző környezeti hatásoknak.
Mobilnet − Ezt talán nem is kell részletezni, egyrészt azért, mert úgyis van neted, másrészt azért, mert tisztában vagy azzal, milyen nagy szükség van rá, amikor zéró fingod van arról, hová ragadta a hömpölygő tömeg a haverjaidat. Neten csak ledumáljátok, melyik pultnál tali, és 10 perc múlva már együtt sörözhettek.
Programfüzet − Két funkciója van, az egyiket ismered, a másikról jó eséllyel még nem hallottál. 1) megtudod belőle, mi mikor hol lesz. Meglepő. 2) sörnyitó (én a feszt területén kívül csak ezt használtam, pár nyitás után is még kiolvashatók a programok, nagyjából a 3. sör környékén kezd olyannyira szétszakadni, hogy már csak nyitásra lesz alkalmas, programtanulmányozásra never more).
Óvszer − Ha esetleg.

Öltözködési igenek és nemek uraknak

A lenti tanácsokat Brüno legendás skáláján fogjuk értékelni, egy viszonylag egyszerű dichotómiában.

 

1. Deep V neck – nicht nicht

Lehetőleg ne vegyél fel túlzottan mély kivágású felsőket. Azt hagyd meg azoknak, akiknek jól áll. Ilyenek például a lányok.
1
Helyette viselj inkább egyszerűbb dizájnú, kör vagy V nyakú pólókat, amik nem mély kivágásúak.
2

2. Fagolyós nyaklánc – nicht nicht

Ne vegyél fel fagolyókból készített nyakláncot. Ha természetvédelmi, ekofeszten vagy, akkor azért, ha pedig nevesebb fesztiválon vagy, ahol elsősorban az aktuál divatot követő egyének kiterjedt halmaza képviselteti magát, akkor azért.
3

3. Foszforeszkálós óra – ach ja

Ha már ékszert akarsz, viselj inkább egy pofás órát, például foszforeszkálós mutatókkal. Így sokkal gyorsabban ellenőrizni tudod mindig, hogy mennyi az idő, hány sör csúszhat még le a következő első-sorban-tombolásig.

44. Kanye West sunglass – nicht nicht

Ne tolj az orrtőcsontodra Kanye West-féle napszemüveget, hacsak nem egy homo hal vagy. 5Ha rám hallgatsz, inkább valami normálisat nyomsz az arcodra, ami megfelelően szűri a napfényt, jól mutat a képeden, valamint kellőképpen strapabíró.

5. Röhejes jelmezek – nicht nicht

Ne vegyél fel idióta állatos ruhákat. Bele fogsz rohadni, és kevesebbet profitálsz belőle, mint amennyire vicces. 5 percig poén, utána már te is csak szenvedni fogsz benne.
7

6. Laza de király cuccok – ach ja

Inkább kapj fel egy laza inget, és nézz ki egyszerűen csak jól. Ez jobb a környezetednek is és neked is.

8

7. Dögcédula – nicht nicht

Ne vegyél fel dögcédulát! Pont.

9

8. Egyszerűbb nyakbavaló – ach ja

Ha mindenképp szeretnél valami nyakbavalót, akkor vegyél fel egy egyszerűbb nyakláncot. Ne legyen se túl hivalkodó, se túl nagy! A kevesebb néha több.
10

9. Gané kalapok – nicht nicht

Kíméld meg az embereket a fejedbe nyomott ergya kalapoktól. Ha ilyet viselsz, nem veled, hanem rajtad nevetnek.
15Válassz inkább valami egyszerűbbet, stílusosabbat.

16

10. Mezítelenkedés – nicht nicht

Ne meztelenkedj, főleg koncert közben ne, amikor óhatatlanul is nekilökhetnek a másiknak. Hidd el, az izzadtságtól nyálkás bőr érintése továbbra is szerfelett gusztustalan érzés.
17Ha úgy gondolod, hogy koncert közben nagyon meleg lesz, vegyél fel inkább valami vékonyat, ami jól szellőzik. Így csak minimálisan lesz nagyobb hőérzeted, mint félmeztelenül, de legalább nem tolsz ki másokkal.
18

11. Gumicsizma – nicht nicht

Ha egy mód van rá, ne vegyél fel gumicsizmát, nem a farmon ganézod az istállót. Nyilván van az a helyzet, amikor képtelenség máshogy túlélni, lehet, hogy az egész fesztivált elmossa az eső, és cuppogó iszapban kell átvészelned azt a pár napot. Ilyenkor engedélyezett a dolog.
19De még ebben az esetben is jobb választás egy pár magas szárú csuka, ami egyrészt nem ázik be soha a büdös életben, másrészt sárosan talán még stílusosabban is feszt.

20Elegantissimus rex − az alter fesztek ura

Ha még fesztiválon is képtelen vagy meglenni stílus és elegancia nélkül, mutatunk pár holmit, amikkel egyszerűen feldobhatod a ruhatáradat, nem foglalnak sok helyet, nem (feltétlenül) olvadsz szét bennük.
Ékszer
A már fent említett megoldások mellett próbálj rá a bőr csuklószíjakra. Ne legyenek túl nagyok, maradj meg az ízléses határokon belül. Egyik kezeden lehet egy óra, másikon pedig valami ilyesmi:
1Felső
Ha képtelen vagy elszakadni az ingeidtől, mi több, a hosszú ujjú cuccoktól, mindenképp világosat vegyél fel, hogy ne forrjon fel az agyvized. Fehéret csak akkor válassz, ha egészen biztos vagy abban, hogy tudsz vigyázni rá, és nem ér többet 140 forintnál.
2222Kalap
Szintén nagyon kényes kérdés a fejfedő, mint ahogy fentebb szóba került már. Ha ellenzed a sapkákat, és ezért inkább egy oldschool kalappal ékesítenéd a fejedet, két választási lehetőséged van. Egyrészt engedhetsz egy kicsit a rigolyáidból, és valami olyat viszel, ami jobban szellőzik, így például egy szalma- vagy papírszalma kalapot. Ez talán kicsit lezserebb külsőt kölcsönöz, de így kevésbé fog izzadni a fejed, nem fog begombásodni a fejbőröd, tehát kisebb lesz az esélye a korpának és a hajhullásnak is. A másik opció nyilván a makacsság, amikor is egy dekát sem engedsz a patent outfitből, ezért marad a vaskos vászonkalap. Itt egyetlen tanáccsal szolgálhatunk: nap közben hagyd a kalapot a sátorban, engedd szellőzni a kobakodat, este, mikor már kicsit hűvösebb a levegő, felveheted a fejfedőt, ám ilyenkor is érdemes lefekvés előtt gondoskodni arról, hogy száraz hajjal/fejjel kerülj hálózsákba. Up to you.
3Lábbeli
Hasonló dilemma van itt is, mint a kalapoknál. Vagy lazábbra veszed a megjelenést, és jobban fog szellőzni a lábad, vagy berohad, de legalább továbbra is úgy fogsz kinézni, mint aki üzleti tárgyalásra készül Elon Muskkal. Amire fesztiválokon ugye nagy szükség van (nem). Ha utóbbi mellett döntesz, javasoljuk, hogy az egyszínű, magasabb szárú cipők mellett tedd le a voksodat, hogy sár esetén is védve legyél némileg. A cipőfűző hosszát vedd minimumra, ezzel is időt spórolva magadnak (hiszen így is lesz vagy egy óra, mire kinyalod magad 100-asra). Valami ilyesmire gondolunk:

4Let’s rock!

Fontos!

Ha fesztiválkarszalaggal jössz a beautyFY-ba, kedvezményt kapsz augusztus 31-ig. Részletek itt, hivatalos oldal itt.

Itt van még jó kis kontent