Ezeket a vitaminokat szedd, hogy egészséges legyen a hajad

Szerző: Brooke

Ez a szép és egészséges haj dolog olyan, hogy mi nők vágyunk rá, csak tenni érte annyira azért nem szeretünk. A hajvasalás mindig előnyt élvez a természetesen hullámos hajjal szemben (bármennyire nem divat most az előbbi), hajszárító nélkül pedig örökre vizes marad a hajunk. Röviden: folyamatosan roncsoljuk a hajunkat.

Bár a végeredmény szempontjából ez úgyis mindegy, mert 80 évesen mind félig (vagy teljesen) kopaszon nyomjuk majd, de addig hadd maradjon már szexi az ember, amennyire csak lehet. Ezért gondolom, hogy mind tartozunk magunknak annyival, hogy ha már nap mint nap károsítjuk a hajunkat külsőleg, legalább gondoskodjunk magunkról úgy, hogy normális ételeket eszünk, és nem csak egy durva buli utáni durva másnap áhítozunk fél doboz C-vitaminra.

gsgs

Vitaminok nélkül ugyanis szinte esélyed sincs a szép hajra, hacsak nem vagy valami genetikai csoda. Szóval kénytelen leszel beszerezni otthonra néhány fajta vitamint, hogy kívül-belül gyönyörű legyél. Mondom, hajápolás szempontjából melyik mire jó.

#1 A hosszú hajért

Ezt told: C, biotin, vas

A hajnövesztés mindig egy érdekes téma, mert nagyjából két véglet van. Az egyik, hogy már hosszú a hajad, ezért nem érdekel, hogy nő-e tovább, vagy sem. A másik, hogy rövid a hajad, viszont hosszút szeretnél, csak nem nő. Vagy nő, de letörik a vége.

Ahhoz, hogy gyorsabban növekedjen, C-vitaminra van szükséged, mert rengeteg antioxidáns van benne, ami segít abban, hogy a roncsolt haj visszanyerje az erejét. Erre a vitaminra azért is szükség van, mert a hajban lévő kollagénre van jó hatással.

A biotin, más néven B7 vagy H-vitamin, az egészséges hajhoz elengedhetetlen. Amúgy a biotin vízben oldódik, és még a körmöket is erősebbé teszi. Megelőzi a hajhullást, és elősegíti a haj növekedését, valamint a hajszálakat is megerősíti.

Vasra is szükséged van, de nem a nehézfémre, hanem a tápanyagra, mert hasonlóan erősíti a hajat, mint a C-vitamin és a biotin. Amúgy a vashiány sok egészségügyi problémának áll a hátterében, erre figyelj!

giphy

#2 Az erős hajszálakért

Ezt told: B3, biotin, vas

Az előbb említett biotinon és vason kívül, még B3-vitaminra is szükséged van. Mert a szőrsejtekre hat, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy erős hajszálaid legyenek. Amúgy, ha a szervezetedben nincs megfelelő mennyiségű biotin, a hajszálak elvékonyodhatnak, és ettől töredezik a végük. Emiatt érezheted úgy, hogy nem nő a hajad. És még a hajszálak rugalmasságát is elősegíti.

#3 A hajhullás ellen

Ezt told: C, E, cink

Hajhullás ellen a legjobb, ha C- és E-vitamint szedsz, ezek ugyanis hozzájárulnak a haj növekedéséhez, és a roncsolt hajszálakra is jó hatással vannak. Amúgy rengeteg E-vitaminos olajat lehet kapni drogériákban, ezeket nyugodtan alkalmazd helyileg, de tabletta formájában is szedheted, hogy belülről tápláld a hajhagymákat. Ha a szervezetedben nincs elég C-vitamin, a hajszálak nemcsak töredezni fognak, de komolyan roncsolódhatnak is. Mindkét vitamin a haj szerkezetét javítja.

Ezek mellett ott van még a cink, mint ásványi anyag, ami szintén a hajszerkezettel tesz jót. A szöveteket és a hajhagymát is táplálja.

black-and-white-blow-gif-girl-Favim.com-2254447

Ez egy összetett folyamat, és ne várj csodát a vitaminoktól, mert nem egy hét alatt hatnak. És ne sajnáld magadtól ezeket a finomságokat, mert amellett, hogy a hajadnak szüksége van rájuk, a szervezetednek is. Ennyivel pedig tartozol neki.

Az eredeti cikket itt találod.

Itt van még jó kis kontent