Heti hajspiráció: a drop fade

Szerző: beautyFY

E heti hajspirációnkban egy konkrét fazonnal foglalkozunk, ez a drop fade.

 

Aki nem olvas minket gyakran, az nem tudja, hogy az aktuális trendek közül talán a fade-ről írunk a legtöbbet. Ennek két elég kézenfekvő oka van. Az egyik, hogy bizony jól néz ki, a másik, hogy a férfias megjelenésének hála baromira népszerű is mostanság.

brad_pitt_fade

Military eredet

A skin fade egyébként nem új találmány. Legutóbb is beszéltünk arról, hogy a szó maga az ’50-es évek amerikai katonás viseletéből ered, amikor a fülnél „bőrig szedték” a hajat, és a hosszát fokozatosan, finom átmenettel növelték a halántékig, hogy szemből teljesen függőlegesnek tűnjön. A férfi számára a jó frizura egyébként is oldalt kezdődik: ha a fodrászod itt nem tudja szabályosan leszedni, az átmenet egyenetlen, bizonytalan, akkor felül bármit szórakozhat, nem fogsz magadnak tetszeni a tükörbe nézve.

’60-as évek, ohne pompadúr!

Ahogy a beat zene teret nyert, a férfiasan kőegyszerű hajszerkezetek helyett a dús, a vastag szálakat és a sűrű homlokot kiemelő fazonok lettek a szexik, amiket lehet rázni koncert közben, meg amibe a csajok bele tudnak túrni jól. A rövid, átmenetes technikákat két fontos csoport konzerválta. Egyrészt a Dél-Amerikából bevándorolt, Amerikában élő, spanyol ajkú fiatalok, akik az Egyesült Államok déli területein továbbra is előszeretettel vágták ezt a barber shopjaikban. Másrészt (és ez volt a nagyobb hatású)

a hip-hop kultúrát épp felfedező városi fekete közösségek az USA egész területén.

fresh_prince_gif

Ismerős a fenti srác? A ’80-as években a high top fade, amit Will Smith is nyomatott még Fresh Prince korában, óriási lökést adott a fazon népszerűségének. Magának a fade-nek viszont sok modern változata alakult ki, többek közt az a drop fadeamiről most lesz szó.

 

Ejtsd le!

A drop fade jelentése egyértelmű: arra vonatkozik, amikor az átmenet nem teljesen egyenes, hanem − oldalról nézve − egy ívet követ, tulajdonképpen a tarkónál lefelé csapódva. Nagyjából így:

drop_fade_02

Van itt egy elég egyszerű oktatóvideó is arról, miként kell ezt összehozni, ráadásul a műfaj hazájából, Floridából:

Még valami

Bár ez egy látszólag mellékes, technikai infó, de annyit azért megjegyeznék, hogy nem kötelező az átmenetet a legrövidebb területről (tehát kvázi a nullásról) kezdeni, a fodrász mehet fordítva, fentről lefelé is, fokozatosan vékonyítva el a hajat, míg a fültő magasságában el nem éri a minimális hosszt. Mi inkább az utóbbit alkalmazzuk, de ez tök indifferens.

A drop fade nem csak egy szimpla technika, funkciója is van: a fejformája miatt sokaknak egyszerűen nem áll jól, ha körbe egy hosszúságúra szedik le a hajat, vagányabb, ha hátul egy ilyen ívet követ. Mivel az ilyen rövidre szedett forma mindig baromira gyorsan megnő, ezért nem kockáztatsz nagyot, ha teszel vele egy próbát. Itt van pár példa:

 

1. Drop fade, pompadúr

drop_fade_01

 

2. Kócosan, oldalra fésülve

drop_fade_06

3. Szabvány drop fade

drop_fade_03

4. Felfelé szárítva

Ahogy írtuk: ha oldalt rendesen, szabályosan megcsinálta a fodrászod, fent már szabad a pálya, a stílus és a szakállviselet függvényében bármit operálhatsz vele.

drop_fade_04

 

5. high drop fade, flying pomp

Készítette: Swiss hair

drop_fade_05

 

7. Borotvált kiemeléssel

Egy agresszívabb variáns vakmerőbbeknek.

drop_fade_07

8. Modoros

drop_fade_08

 

Egyébként meg…

mi is vágunk ilyeneket. A nemrég nyílt üzletünk hivatalos oldala itt, nyári akciónk fesztiválozóknak itt. Ha jönnél, érdemes foglalni:

70/7705460.

bfy_belter_05 bfy_belter_04

Itt van még jó kis kontent