Így győzheted le a hajhullást

Szerző: Brooke

Naponta akár 90−100 hajszálat is elveszíthetsz, ez teljesen természetes. Akkor beszélünk hajhullásról, amikor a kihullott hajszálaid helyére nem nő másik.

A hajhullásnak olyan sok oka lehet, hogy holnap reggelig olvashatnád ezt a cikket. Leggyakoribb okok közé tartozik a stressz, az egészségtelen életmód, a nem túl változatos táplálkozás. Az őszi és téli időszakban megfigyelheted magadon, hogy több hajszál vesz tőled érzékeny búcsút, mint mondjuk nyáron.

Ennek az étkezés is az oka, hiszen ahogy hűvösebbek a nappalok, érezhetően nagyobb az étvágyunk, a gyomrunk a zsírosabb, nehezebb ételek felé kezd húzni. Nem véletlen, hogy nyáron salátán és hideg zöldséges, gyümölcsös falatokon kívül mást nem nagyon tudtunk megenni a forróság miatt.

lovefood

Ott vannak még olyan tényezők, mint az állandó kimerültség és idegesség, de a vashiány is befolyásolhatja a haj állapotát. A rendszertelen és egészségtelen étkezés miatt a szervezet vitamintartalékai kiürülnek. Ezt a szükségletet muszáj minél előbb pótolni. Hajhullást okozhat még hormonális zavar, de olyan betegségek is, mint a gyógyszerérzékenység vagy az allergia.

Ha a fent említett lelki vagy testi panaszokat megszünteted, a hajhullás abbamarad. Ezt hívjuk reverzibilis folyamatnak. A helytelen életmódot nemcsak a belsőnk, de a külsőnk is megsínyli. A haj, a köröm és a bőr üzeneteket fog küldeni számodra, hogy valami nem oké.

Az őszi hajhullás természetes folyamat, emiatt nem kell megijedned. Általában 5−6 hétig tart, fésülködés közben tapasztalhatod leginkább. Ha ezután is fennáll a probléma, fordulj orvoshoz, hogy alaposabban kivizsgáljon.

tumblr_nvcerbhax91tckq93o1_500
Mielőtt teljesen kétségbeesnél, azért van pár természetes módszer, amit kipróbálhatsz. Bajod nem lesz tőle, viszont ha hiszel és bízol a nagyipraktikákban, az alábbi tippeket hasznosíthatod.

#1 Mézes hajpakolás

A méz jótékony hatásairól már írtam korábban, és azért is ez most az első, mert ennél jobb természetes összetevőt a hajpakolásod nem is kívánhatna magának. Tele van vitaminnal, ápolja, és fényessé teszi a hajad. Ha egy evőkanálnyi mézet és 1 teáskanálnyi őrölt fahéjat, valamint 2 evőkanálnyi olívaolajat (vagy kókuszolajat) összekeversz, kapsz egy szuper pakolást.

Kend a hajad tövére úgy, hogy a fejbőrödre is bőségesen jusson belőle. Használj törülközőt, hogy melegen tartsd a fejed, legalább 20 percig, majd mosd meg a hajad.

Mézet amúgy a száraz hajvégekre is kenhetsz, ugyanis újra erőssé, élettel telivé teszi azt.

haircare3

#2 Mosd és ápold a hajad sörrel

Itt elolvashatod, hogyan hat a sör a hajadra. Nem kamu, rengetegen ajánlják és használják is, pont azért, mert működik a magic. A sörtől sokkal ellenállóbbá, fényessé és erősebbé válik a haj. Moshatsz vele hajat, de készíthetsz belőle pakolást is.

Utóbbihoz 2 deciliter sörre és egy tojássárgára lesz szükséged. A kettőt keverd össze, kend a hajadra és a fejbőrödre, majd 10 perc után öblítsd le.

haircare2

#3 Avokádós hajpakolás

Egy érett avokádót hámozz meg, és törd össze annyira apróra, amennyire csak lehet. Szükséged lesz még olívaolajra, egészen pontosan 2 evőkanálnyira, valamint egy kevés citromlére is. A citromléből csak pár csepp kell a pakoláshoz. Az avokádó amúgy tele van A-, C-, E-, B1- és B2-vitaminnal.

Keverd el jól az összetevőket, majd hajmosás után a törölközőszáraz tincseidre vidd fel a pakolást úgy, hogy a fejbőrt is rendesen befedje. 20 perc után alaposan, meleg vízzel öblítsd le.

haircare1

#4 Tojássárgával a hajhullás ellen

A tojás sárgáját az arcodra is használhatod, mert jó hatással van a bőrre is, a mitesszerek elleni küzdelemben biztosan nyersz vele. Ha a hajadat akarod ápolni vele, vagy a hajhullást igyekszel megállítani, esetleg megelőzni, ezzel a természetes összetevővel is sokat tehetsz az ügy érdekében.

Előbbi 3 praktikához hasonlóan most is egy pakolást javasolnék. Kell hozzá 2 teáskanálnyi olívaolaj, pár csepp citromlé (tényleg nem sok) és egy tojássárgája. Keverd össze őket, amíg egy kenhető masszát nem kapsz. Ha kész, vidd fel a hajtövekre, méghozzá úgy, hogy a fejbőrödre is bőségesen jusson. 10−15 perc után öblítsd le.

A citrommal azért bánj csínján, mert világosítja a hajszínt. Itt egy cikk a témában.

haircare4

Itt van még jó kis kontent