Itt a 10 legjobb ruhabolt az USA-ban

Szerző: beautyFY

Még tavaly közölt egy összeállítást a Fashionbeans a legmenőbb amerikai üzletekről, amikbe azért mi is beugranánk körbenézni. Elolvastuk, itt-ott kiegészítettük, tessék.

Szigorúan véve minket ez a téma annyira nem érint, mert a legtöbbünk, gondolom, nem az USA-ba jár át cuccokért. Odáig nem megy a hármas metró, meg arrafelé parkolni is problémás, ugye. Érdekességként mégis elővettünk egy régebbi anyagot arról, hogy melyek a legmenőbb, kimondottan férfiaknak szánt ruhaüzletek az USA-ban. 320 millió ember nem tévedhet.

Mivel lehet kiemelkedni?

Egy ekkora országban különösen nehéz, de nem lehetetlen. A minőség mellett nyilván az extravagáns megoldások lehetnek döntők, van is itt pingpongasztal, biliárdklub, ingyen kóla, meg egy tolókocsis öregúr, akihez fél Hollywood átjár a keleti partra inspirációért.

 

1. Unionmade

Hol: San Francisco, Kalifornia

Hivatalos oldal

01union

San Francisco, ez az egykori spanyol katonai erőd köré kiépült világváros jelenleg az egyik legmenőbb környék az Egyesült Államokban. Töméntelen IT-nagyvállalat otthona, az innovatív startup cégek virágzása pedig hihetetlen tempóban duzzasztotta fel a vidéket jól fizető informatikai állásokkal. Eredmény: döbbenetesen magas ingatlanárak és presztízs level: +1000.

union_02

Na, ennek a városnak az egyik, ha nem a legjobbnak tartott férfiruhaboltja az Unionmade. Csupán 2009-ben nyitottak egy egyébként baromira drága környéken (Sanchez Street), jelenleg kb. 80 márkával dolgoznak, és a weboldaluk nemcsak termékekben, de tartalomban is elég laza. Érdemes ránézni néha inspirációért. A cuccaik egyébként online is rendelhetők.union_04 union_05 union_03

 

2. Sid Mashburn

Hol: Atlanta, Georgia

Hivatalos oldaluk

Ez a sokat szenvedett, de bámulatosan szép város nemcsak egy óriási csata helyszíne volt az amerikai polgárháborúban, de az uniós sereg a templomok és az iskolák kivételével − szó szerint − földig rombolta, leégette en bloc. 1865-ben a nulláról kezdték újjáépíteni, most kétszer akkora, mint Budapest, és így néz ki egy átlagos késő délutánon:

atlanta_wall

Itt nyílt az első Sid Mashburn-bolt (azóta van még három, kettő Texasban és egy a fővárosban), ahol a szolgáltatás részeként időpontot foglalhatsz, hogy a kollégáik személyre szabott tanácsadás során segítsenek neked ruhát választani. Kólával kínálnak, és az üzletben van pingpongasztal is, ha esetleg várnod kéne a sorodra.

sid_02 sid_03 sid_01

Biliárdozhatsz is, vagy rádobhatsz valamit a lemezjátszóra, mintha egy 19. századi elit férfiklubban járnál. Egyes üzleteikben (illetve az online store-jukban) egyébként női cuccok is vásárolhatók, de a kínálat gerincét általában férfimárkák adják, J.Crew, Hilfiger, Ralph Lauren és a többiek.

 

3. Bobby From Boston

Hol: Boston, Massachusetts

Mivel nálunk itthon a fél vendéglátópiac a vintage-re, vagyis a régies bútorok és berendezési tárgyak keltette nosztalgikus érzésekre épül, ezért annyira még nem pörögnénk rá a kint unikumnak számító üzletre. Bobby Garnettnek hívják a fószert, akinek célja összerakni az Egyesült Államok legmenőbb kollekcióját klasszikus ruhákból és kiegészítőkből, egészen az 1920-as évekig (!) visszanyúlva.

bobby_from_boston_02 bobby_from_boston_nagy

A pali egyébként egy kisebb celebritás arrafelé, állítólag Hollywoodból is rendszeresen járnak hozzá kellékesek autentikus cuccokat meglesni/megvenni, de ő csak üldögél a tolószékében, és várja a vevőket. Nagy forma.

bobby_from_boston

Kép: Bobby From Boston Facebook

 

4. Stitched

Hol: Las Vegas, Nevada

Hivatalos oldal

A Stitched a high life maga. A csörgő zsetonok, a csillogó rulettkerekek és az egy délután alatt a félkarú rablóra eltékozolt életek otthonában hogyne lenne alap, hogy egy menő ruhaboltban

piálhatsz.

stitched_01

Nem az olcsó bóvlik garázsa ez persze. Az előre egyeztetett időpontban Tom Ford, Ted Baker, Dormeuil vagy Billy Reid göncöket fognak mutogatni neked a helyen, ahol nemcsak biliárdgolyókat, de a bárban akár egy-két whiskyt is leguríthatsz. Ha pedig kellően berúgtál, megveheted 500.000 forintért ezt a cuccot az esti black jackhez:

castagnetto

 

5. Kith

Hol: New York City, New York

Hivatalos oldal

A világ legnagyobb kereskedelmi centrumában természetes, hogy hihetetlen mennyiségű menő ruhabolt is akad. Amikor a délutáni forgalomban egymásra acsargó autósok dudaszója a hot dogos spanyol karattyolásával és a kajálni a felhőkarcolók árnyékába csak két percre kiugrott öltönyös bankárok röhögésével vegyül, na, akkor ott van mellettük ez az üzlet.

kith_new_york_02

A Kith annyira fókuszál erre a miliőre, hogy kizárólag ebben a városban van üzletük, de rögtön négy is. Egy Manhattanben a Broadway és a Beecker sarkán, kettő Brooklynban, illetve egy női üzlet az első mellett.

kith_new_york_03

A Kith hihetetlen fiatal márka, még alig 5 éves. Döbbenetesen igényes üzleteiket a Snarkitecture tervezte, magát a brandet alapító cipő-, ruhatervező Ronnie Fieg pedig főleg a sneakerek világában járatosabbaknak lehet ismerős.

 

6. Izzy Martin

Hol: Albuquerque, Új-Mexikó

Hivatalos oldal

Aki nézte a Breaking Badet, az két dolgot biztosan tud Új-Mexikóról: egyrészt, hogy nem ez az USA legpörgősebb vidéke, másrészt meg, hogy valószínűleg már az 1947-es roswelli ufóészlelés is egy a déli határon átlőtt mexikói narkórakomány volt. Hogy az Izzy Martin helyi üzlete mégis rajta lehet a legmenőbb amerikai ruhaüzletek listáján, az alighanem az autentikusságnak köszönhető.

izzy_01

A cég elkötelezett a hagyományok ápolása iránt, így főleg helyi márkákat és független tervezők ruháit tolják, sőt, olyan ritkaságokat is, mint például ez a Navajo textillepedő, ami állítólag még az 1930-as évekből származik.

izzy_02

 

7. Social Status

Hol: Charlotte, Észak-Karolina

Hivatalos oldal

Észak-Karolina legnagyobb városában már a ’70-es évek óta 30% fölötti a feketék aránya, nem csoda, hogy a sportosabb (azon belül is erősen a kosárlabdához köthető) utcai viseletek és a ritka sneakerek talán legjobb amerikai lelőhelye is itt van.

social_status_02

Pont a minap írtunk cikket arról, hogy a limitált cuccok milyen nehezen és drágán beszerezhetők utólag, és egyesek miként próbálnak ügyeskedve pénzt csinálni ebből, ezzel magát a piacot is befolyásolva. A Social Status éppen ebben erős: adidas, Jordan, Nike és egyéb utcai márkák legjobb, sok esetben exkluzív darabjait találni meg itt. Blogot is vezetnek róla, ahová kisebb-nagyobb rendszerességgel dobálnak fel híreket.

social_status_01

 

8. The Woodlands

Hol: Portland, Oregon

Hivatalos oldal

Annak a megértéséhez, hogy ez a 260 négyzetméteres portlandi üzlet miért került bele az összeállításba, érdemes pár szót ejteni magáról az államról, ahol áll. Oregon még éppen nem határos Kanadával, de ahhoz már eléggé fent van, hogy rohadtul hideg legyen. Alacsony a népsűrűség, nagy a terület, gyönyörű tájak, patakok, erdők, hegyek és nagy erdőségek tarkítják, még a zászlajukon is egy hód álldogál a folyóparton. Tökéletes hely a rusztikus Amerika marhabőr- és fűrészporillatú lelkivilágának megízlelésére.

woodlands_05

woodlands_04

Az üzletben autentikus és másutt ritkán megtalálható, jó minőségű ruhákat és cipőket kapni, nagyjából olyasmiket, amikben egy favágót képzelünk el akkor, amikor kiöltözik az esti táncházba. A márkához kapcsolódik a Tanner Goods nevű bőrműves szaküzlet is, ahol egyenesen tőlük vásárolhatóak saját gyártású cuccok.

woodlands_02 woodlands_01 woodlands_03

 

9. Context

Hol: Madison, Wisconsin

Hivatalos oldal

Aki tanult jogtörténetet (vagy egyszerűen csak az általános műveltsége megengedi), az tudja, hogy James Madisont tartják az amerikai alkotmány egyik atyjának (ha nem magának az atyjának). A róla elnevezett, amerikai léptékkel igencsak unalmas kisváros nem üt akkorát, mint az ő neve a politikai kurzusokon, meg azért a Michigan-tó környéke egyébként sem a fergeteges divatéletéről híres. Ezen változtatott pár fiatal srác, amikor 2005-ben összehozták a Contextet.

context_01

context_02

A farmerarcok körében hamar kult státuszt mart el, aminek két fontos oka van: az egyik a tetszetős kínálat, a másik, hogy helyben javítják az elszakadt vagy más módon meghibásodott nacikat. Arzenáljukban egyébként remek felhozatal van cipőkből, bőrtermékekből és téli ruházatból is, ami arrafelé nem utolsó szempont.

context_denim_repair

Farmerjavítós póló a Contextből, amit 25 dolcsiért el is vihetsz.

 

10. Men’s Resale By The Village

Hol: Houston, Texas

Hivatalos oldal

Bár Texas legnagyobb városát (ami meglepő módon nem sokkal népesebb Budapestnél) a média talán kevésbé rajongja, mint New Yorkot, Miamit vagy Los Angelest, de Kenny Rogersen kívül is számos érv szól amellett, hogy Houston az egyik legkirályabb hely az USA-ban. Ezen érvek egyike az ország talán legismertebb és legjobb férfihasználtruha-kereskedése.

mensresale_01

A kulcsszó: ár-érték arány. Ermenegildo Zegna öltöny 300 dolcsiért (80 rugó), Armani farmer 60 dollárért (16 000 forint)? A Men’s Resale by the Village ugyanis egy bizományi, ahol kizárólag penge, jó állapotban lévő cuccokat vesznek át, és azokat az eredeti árhoz képest röhejesen olcsón adják el. Az eladóra nézve egyébként annyira nem barátiak a feltételek: ha leadod a megunt Dolce&Gabbana zakódat (lol), akkor ők határozzák meg az eladási árat, ha pedig gazdára talált, 40%-ot kapsz a lóvéból. Ám ha három hónapig nem megy el, és te sem ugrasz be érte, automatikusan az üzlet tulajdona lesz a portéka.

Ha van tippetek arra, itthonról melyik üzlet férne be egy magyarországi top10-be, írjátok meg levélben vagy kommentben, később talán kanyarítunk abból is egy írást.

 

Eredeti cikk: Fashionbeans

Itt van még jó kis kontent