A száraz bőr, mint téli mumus

Szerző: Brooke

Vannak olyan (nőket nagyobb eséllyel érintő) dolgok, amikkel bármennyire is akar az ember, képtelen megbarátkozni. Nagyobb problémát jelentenek a pattanások és aknék, kisebbet a zsíros/száraz bőr. Utóbbiról lesz most szó bővebben, mert ideje már.

Nyáron leginkább azok szívtak, akiknek jóval zsírosabb (olajosabb, ha úgy tetszik) a bőrük, mint az természetes lenne. Jobb esetben csak csillogott a fejükön az alapozó, rosszabban meg le is folyt az arcukról. Gáz volt így is, úgy is − én már csak tudom. A hűvösebb idő kedvez nekünk, végre nem olvad le és zsírosodik még jobban a kobak. Most azok kapnak egy kisebb dózist idegbajból, akiknek száraz a bőrük.

Mert a száraz bőr nemcsak az arcot, hanem az egész testet érinti, szóval duplán szívás a sztori. Időszerű a téma, mert itt a hideg, a bőröd most lesz csak igazán érzékeny.

635705341196249967-276959578_not-cool

Persze, vannak trükkök, amikkel az arcbőrödön segíthetsz, ezekről itt olvashatsz. Viszont akkor, ha egy kicsit jobban beleásod magad a dologba, egyből megtalálhatod a valódi okát annak, ami a bőröd szárazságát okozza. Próbáld meg nem a tüneteket kezelni, hanem az okot felkutatni. Értsd: hiába kenegeted magad testápolóval, ha nem hidratálod a tested belülről.

Mitől száraz a száraz bőr?

Az első és egyben leggyakoribb probléma, aminek következménye lehet a száraz bőr, a kevés vízfogyasztás. Aztán ott van még az is, hogy ősszel/télen hideg van. A kinti és benti hőmérséklet közötti különbség is okozhatja, de tulajdonképpen a száraz levegő az, ami ezt az egész folyamatot  befolyásolja.

Száraz levegő pedig ott és akkor van, ahol és amikor be van kapcsolva a fűtés. Gáz. Meg ott van még az az aprócska, nem elfelejtendő tényező, hogy az sem mindegy, milyen tusfürdővel/szappannal fürdesz/tusolsz. Mert van, amelyik érezhetően rossz hatással van a testre. Ja, amúgy a száraz bőr különböző betegségekre is felhívhatja a figyelmet, ezért ha nem múlik el egyhamar, érdemes lehet meglátogatnod egy orvost. Tudom, hogy utálod.

tumblr_mf8cor9bge1rsm741o1_500

Milyen tünetei vannak?

Hidd el, észre fogod venni, ha száraz a bőröd. Mert repedezett lesz, hámlani fog, és ami talán a legrosszabb: borzasztóan viszket majd. A viszketéssel pedig tudod, mi jár még? Egy idő után fájni kezd a bőröd, még jobban kirepedezik, szó szerint véresre vakarhatod magad. Sőt, ha nagyon erősen vakarózol többször, ugyanazon a helyen, még a hajszálereid is elpattanhatnak, ami miatt lila-kék foltos leszel.

A bőr tapintása ilyenkor durva lesz, húzódik és feszül, leginkább fürdés után. Ilyenkor kívánod, hogy bár lenne inkább zsíros a bőröd…

giphy-1115

Hogyan előzheted meg?

Nem cukros löttyöket, energiaitalt vagy kávét kell inni literszámra napközben, hanem vizet. Fontos még, hogy egészségesen étkezz. A McDonald’s salátája hiába saláta papíron, annál azért kicsit több kell. Gyümölcsökre, zöldségekre, mi több, egyfajta életmódváltásra van szükséged (aminek tehát csak egy része az egészséges táplálkozás).

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a bőrödnek ásványi anyagok és vitaminok kellenének. Próbáld pótolni ezeket a szükségleteket, ha teheted, naponta. B-vitaminok (mindenféle) és vas, ezek azok, amik szinte minden mennyiségben jöhetnek. Kelleni fognak, főleg télen. Ha jól csinálod, már nyár végén szeded ezeket, hogy télre csúcsformában legyen a bőröd.

tumblr_n1pw6bzrho1s2dvomo1_500

Mire érdemes figyelned?

Arra, hogy olyan testápolókat használj, amik kifejezetten száraz bőrre valók. Ugyanez igaz a tusfürdőkre, mivel egyes termékekben olyan illatanyagok vannak, amik csak még jobban szárítják a bőrt. Figyelj arra, hogy ne felejts el inni (VIZET) akkor sem, amikor egyáltalán nem kívánod. Rég rossz, ha megvárod, amíg szomjas leszel.

Összegezve: gyümölcsök, zöldségek, minden mennyiségben. Ne legyél lusta este bekenni a bőröd, ne akard, hogy két hét múlva lila-kék foltokat kelljen nézned a tükörben reggel. Nyugi, ettől még nem leszel ronda, csak kellemetlen napok várnak majd rád.

tumblr_m0uq27mjbn1r3ly2h

Itt van még jó kis kontent