DIY lifehack: ruhatisztítás vodkával

Szerző: Brooke

Biztos veled is előfordult már, hogy nyár végén, amikor elpakoltad a meleg napokon hordott lenge ruháidat, és előtúrtad a téli pulcsijaidat, valami fura illat (inkább szag) csapta meg az orrod. Tudod, mi volt az? 

Ha nem, akkor valószínűleg azt sem tudod, hogyan kell megszüntetned, ugyanis sokszor a mosás sem segít a szag eltüntetésében. Jó hír, hogy van egy szuper ötlet, ami simán mondható lifehacknek is. Beválik, én kipróbáltam: szagtalanítsd a ruháidat vodkával.

i-love-magic

Mire van szükséged? 

Egy üveg vodkára, amit nem sajnálsz elspriccelgetni. Vedd meg a legolcsóbbat, amit az üzletben találsz, a célnak tökéletesen meg fog felelni – csak az a fontos, hogy ne valamilyen ízesített, illatos lötty legyen. Szükséged lesz még egy üvegre, aminek olyan teteje van, amivel tudsz spriccelni.

Mit kell tenned? 

A spriccelős üvegbe bele kell tölteni a vodkát, és rá kell spriccelni a ruhára. Körülbelül 1 cm távolságból tedd ezt, majd hagyd a ruhákat lógni. Ha a ruha beszívta a vodkát, és megszáradt, eltűnik a kellemetlen szag. 

Hogyan működik? 

Az alkohol megöli azokat a baktériumokat, amiktől a ruha büdös lesz. Magyarul: nem lesz semmilyen szaga, tehát nyugi, nem kell cefrés ruhában utcára menned másnap. Ha gondolod, ki is moshatod a vodkaprojekt után. Mivel a vodka már kiszedte belőle a kellemetlen szagot, a mosószernek könnyű dolga lesz azzal, hogy újra illatossá varázsolja a ruhát.

A gyapjú, a pamut és a poliészter jól reagál a vodkára, viszont az olyan drága szövetek, mint a selyem és a bőr, elég kényesek. Az ilyen minőségi anyagból készült ruhákat inkább vidd tisztítóba, a DIY ruhatisztítást hagyd meg az olcsó pulcsijaidnak.

clothes2

Köszi, PureWow

Itt van még jó kis kontent