A 10 legmenőbb futballmenedzser a világon

Szerző: beautyFY

#1 Luis Enrique

louis_enrique_kiemelt

Iskola: spanyol

Jelenlegi kispad: nincs (legutóbb a Barcelona, 2017-ig)

A 46 éves egykori középpályás ugyan csak nemrégiben kóstolt bele a legmagasabb szintű szakvezetésbe (2011-ben vette át a Roma irányítását a Seria A-ban), de elég hamar ráérzett a kispados divatra. Sportkarrierje egyébként kísértetiesen emlékeztet Guardioláéra, aki szintén szerepel a listánkon: játszottak együtt a Barcában és a spanyol válogatottban is, aztán mindketten a Barca B-nél kezdték az edzősködést, és a felnőtt csapatnál kötöttek ki vezetőedzőként.

Fotó: REUTERS/Albert Gea

Fotó: REUTERS/Albert Gea

luis_enrique luis_enrique02 luis_enrique03

Stratégia

Enrique a modern, elegáns divatot követi: nem a ’80-as évek turbó válltöméses öltönyeiben feszít, hanem slim zakóban, szintén testhezálló ingben, amit a megfelelően frappáns kiegészítőkkel tol meg. A menő karóra klasszikus státusszimbóluma mellé olyan korszerű stílusjegyek párosulnak, mint a keskeny nyakkendő, ami köztudottan jobban megy a sportos alkathoz. A nyakkendő-útmutatónkat egyébként itt olvashatod, hasznos, mint az állat. Az ing + nyakkendő + gombos pulcsi kombó egyébként szintén mutatja, mennyire odafigyel az ember.

 

#2 Hervé Renard

herve_renard_kiemelt

Iskola: francia

Jelenlegi kispad: Marokkó

Bár karrierje nem kiemelkedő (viszonylag középszerű játékosból lett a kétezres évek elején napszemüveges tábornokok által vezetett, instabil fekete-afrikai országok válogatottjainak parancsnoka), de kifinomult stílusérzéke és embertelenül karizmatikus megjelenése hamar ismertté tette.

herve_renardherve_renard_02herve_renard_06herve_renard_03herve_renard_04herve_renard_05

Stratégia

Nála két dolgot kell szemügyre venni. Az egyik, hogy a kiegészítőktől nem kell parázni, például a helyesen kiválasztott karkötő extrém jó dolog, ha az ember tud hozzá öltözködni. A második: bátor kombinációk. A legalsó képen szereplő, kissé extravagáns gallérú kabát, rajta a sállal, alatta a pólóval elsőre talán túl merésznek tűnhet a pálya szélére. Normálisan variálva egyáltalán nem az.

 

#3 Roberto Mancini

roberto_mancini_kiemelt

Iskola: olasz

Jelenlegi kispad: Olasz válogatott

Kevés kivétellel az egész karrierjét Itáliában töltötte (edzőként volt csak a City és a Galata megbízásából külföldön), volt ideje kitanulni a makulátlan férfidivatot.

roberto_mancini_03 roberto_mancini_04 roberto_mancini_02

Fotó: AP Photo/Tim Hales

Fotó: AP Photo/Tim Hales

Stratégiája

Az 51 éves szakember stílusa változott az évek során, mára a konzervatívabb olasz iskolát képviseli, viszonylag biztonsági játékos, kimondottan a magas eleganciára megy. Bár a sál egy focimeccsen menedzserként különösen fontos (és a csapat színei nyilván determinálják is), érdemes nem elfelejteni, hogy ez a lehetőség előtted is adott.

 

#4 Zinadine Zidane

zidane_kiemelt

Iskola: francia

Jelenlegi kispad: nincs (legutóbb a Real Madrid, pár héttel ezelőttig)

Aligha kell bárkinek is bemutatni a marseilles-i urat, aki labdát és embert egyaránt remekül fejelt, továbbá egy komplett generáció számára jelentette a minőségi focit. Egyben önálló fejezetként bekerülhetett volna azon cikkünkbe, amiben a kopaszság melletti érveket sorakoztattuk fel nemrég.

Fotó: Fashionisto.com

Fotó: Fashionisto.com

zidane_03

Fotó: ESPN

zidane_001

Stratégia

A lista legfiatalabb szereplőjeként Zidane a modern divatot is képviseli, olyannyira, hogy a Mango férfivonalát is az ő arcával reklámozták tavaly. Kicsit hasonló a helyzet, mint Beckham és a H&M esetében, ahol szintén egy még mindig brutálisan közkedvelt, egykori focistát kapcsolnak össze egy divatmárkával. Zidane stílusa tipikusan a laza-elegáns vonalat viszi, ahol az ing és egy jól szabott zakó mellett simán belefér egy farmer is a pálya szélén. A tekintélyt ez a lezserség szemmel láthatóan nem halványítja el. A zakó alá vett széldzsekit mondjuk nem tudjuk megemészteni − ez egyébként többeknél is előkerül.

A következő 5 menedzserhez lapozz!

Itt van még jó kis kontent