A 10 legmenőbb futballmenedzser a világon

Szerző: beautyFY

#5 Paul Tisdale

paul_tisdale_kiemelt

Iskola: angol

Jelenlegi kispad: Milton Keynes Dons

A cikkhez elég sok gyűjtést végigböngésztünk, és érdekes módon több helyen feltűnt ez az angol fickó, az Exceter helyi legendája, aki kissé exhibicionista, de komplett stílusával igazi egyénisége a sportvilágnak.

Fotó: Dave Rowntree/Pinnacle

Fotó: Dave Rowntree/Pinnacle

paul_tisdale_02

Fotó: PFA

paul_tisdale_04

Fotó: Npower

Fotó: NpowerStratégia

Tisdale kétségtelenül a legvakmerőbb mind a színek, mind a textúrák tekintetében, nem beszélve a kalapjairól. A nyakkendőkről szóló írásunkban kitértünk az anyagok kombinálására, ott esett szó a klasszikus kockásról, amit ő elég bátran használ. Fontos még megemlíteni a színek párosítását, aminél kevés fontosabb dolog van a divatban, és aminek figyelembevételével könnyen összeállítható egy extravagáns, de tök esztétikus outfit. Itt van az arról szóló útmutatás.

 

#6 Quique Sanchez Flores

flores_kiemelt

Iskola: spanyol

Jelenlegi kispad: nincs (legutóbb az Espanyol)

Szakmai munkássága egyelőre igazi áttörést még nem hozott (az elmúlt tíz évben az Espanyol már a nyolcadik csapat, amit irányít), de rokonszenves egyénisége és pompás stílusérzéke miatt népszerű figurának számít a szakmában, olyannyira, hogy a Telegraph nemrég ebben az összefüggésben közölt róla egy anyagot.

flores_01flores_02flores_03

Stratégia

Az elismerten jól öltözött Flores az elegáns viselethez kapcsolódó ruházatok mindegyikét hordja olykor, de ízlésére jellemző, hogy az óra, a V nyakú pulcsi és az ing mellett simán bevállal egy színben passzoló sneakert is, ha úgy tartja kedve:

flores_05

Elleshető praktika például, hogy a hagyományos hosszú szövetkabát helyett rövidebb, inkább öltönyre hajazó szabást hord, ami egy szövetnadrág mellé baromira elegáns választás.

 

#7 Joachim Löw

low_kiemelt

Iskola: német

Jelenlegi kispad: Német válogatott

Ez a remekül öltöző, német szakember takonyevő és herevakaró/szagoló szokásainak hála némiképp aláásta saját tekintélyét az elmúlt években, de ez nem befolyásol minket abban, hogy kiváló stílusérzéke miatt beledobjuk a listánkba.

low_01

Joci és a haverok

low_03low_02low_05

Stratégia

Az igazat megvallva ebben az egész mezőnyben alighanem ő a legjobb. Ami ehhez kell, az persze némiképp túlmutat a megfelelő stílusérzéken is, megfelelő fizikum is kell hozzá, amit nyilván áldozatos munkával sajátít el az ember. Ha egy fekete hajú ember úgy dönt, hogy a szürke szövetnadrágot egy sötétbarna övvel, sötétkék, feltűrt ujjú inggel kombinálja, illetve sárga-barna karkötővel dobja fel, akkor annak az embernek jó ízlése van. Ha ráadásul a megfelelő darabokat találja meg ezekből, akkor meg kiváló.

 

#8 Pep Guardiola

guardiola_01

Iskola: spanyol

Jelenlegi kispad: Manchester City

Ahogy Luis Enrique-nél is írtuk, kettejük pályája rendkívül sok hasonlóságot mutat. Guardiola a maga 45 évével még fiatalnak számít a pályáján, pláne, ha figyelembe vesszük, mekkora klubok élén ért már el sikereket. Még akkor is, ha kritikusai szerint ez a néhány esztendő a Barca és a Bayern élén még nem bizonyítja, hogy hosszú távon sikeres edző tud lenni. A Citynél kiderül.

guardiola_06guardiola_04

Stratégia

Guardiola a réteges öltözködés nagymestere, amiből tanulnunk főleg az igazi hideg közeledtével lehet hasznos. Pep a konzervatív divatot követi, és stílusa jól példázza, mennyire

nem kell fosni zakó alá kötött pulcsit vagy akár garbót venni.

Az észak-angliai hideg ráadásul arra is kényszerítette, hogy az orrszőrrepesztő őszi hidegek divatjában is oktasson:

guardiola_05

 

#9 Cesare Prandelli

prandelli_kiemelt

Iskola: olasz

Jelenlegi kispad: nincs (legutóbb az Al Nasr)

A közel 60 éves mester hanyag, suhancos slicked back frizurájával, tökéletesen vasalt ingével és szabott öltönyével úgy fest, mint egy korai Scorsese-film tiszteletteljes, de szigorú maffiavezére, aki egy kellemes üzleti ebéd után Giovannival és Vittorével lövet bele a pizzéria udvarán előre megásott gödörbe. Magyar hangja Joe Pesci.

https://www.youtube.com/watch?v=E84VqqCPI7w

prandelli_01prandelli_03prandelli_02

Stratégia

Prandelli kétféle stílusban utazik: az egyik a konzervatív verzió, amikor neutrálisan, de makulátlanul álldogál a pálya szélén, a másik pedig a vagány, amikor kreatívan öltözik az általa irányított csapat színeihez. Ráadásul az első ember a labdarúgás történetében, akin egy bordás poliészter széldzseki is elviselhető.

 

#10 Antonio Conte

conte_kiemelt

Iskola: olasz

Jelenlegi kispad: Chelsea

A Juventus egykori legendája karizmatikus egyéniségének, elképesztő szenvedélyességének köszönhetően hosszú évek kőkemény melójával verekedte be magát Európa legjobb edzői közé. Az Arezzo vezetői posztjától 5 esztendő alatt jutott el a Juve kispadjáig, ahol az eltöltött 3 év három bajnoki címet és 67% fölötti győzelmi arányt hozott.

conte_labda_gif2

conte_01 conte_02

Fotó: Claudio Villa

Fotó: Claudio Villa

Stratégia

Conte viszonylag fiatal szakember létére visszafogottabb vonalat követ: makulátlan megjelenését kifogástalanul tiszta cipője, általában fekete vagy fehér inge, homogén nyakkendője és zakója teszi teljessé. Két okból lesz az egész mégis rém stílusos: az egyik, hogy igényesen szabott („mintha ráöntötték volna”, ugye), a másik, hogy nála reneszánszát éli a hosszú, klasszikus, fekete ballonkabát.

+1 Jose Mourinho

mourinho_kiemelt

Iskola: portugál

Jelenlegi kispad: Manchester United

Az a helyzet, hogy eredetileg nem akartuk beletenni a listába ezt a fazont, aki, ha ezzel a tekintettel politikus lenne, senkit nem utálnál nála jobban a világon. Mourinhónak emberileg van egy sajátos stílusa, és kétségtelenül kiemelkedő tudású szakember, de − egyes vélekedésekkel ellentétben − divatban a mostani mezőnyben már nem számít különösebben erősnek. Ami miatt mégis bekerült, az a tény, hogy a 2000-es években ő segített a high fashion elemeit meghonosítani a fociban olyan, addig alig-alig látott elemekkel, mint a dizájnos sálak vagy a jól szabott öltönyök.

mourinho_01 mourinho_02 mourinho_03

Stratégia

Tény, hogy a „special one” (vagy mostanában a „humiliated one„) egykor stílust teremtett a pálya mellett tökéletes megjelenésével, de néha (pláne az utóbbi időben) mintha egyre kevésbé foglalkoztatná, mit gondol az a 75 000 ember, aki kimegy miatta az Old Traffordra. Az igényesség megvan, de elmaradoznak már a mesterien szabott öltönyök, a merész színkombinációk vagy bármi, ami miatt manapság Mourinhót még a kivételesen jól öltözött menedzserek közé pakolhatnánk. Néha kimondottan elhanyagoltan, a divat dolgába szemlátomást beleszarva gyalogol ki az öltözőből, olyankor pedig külsőségekben inkább emlékeztet egy gondterhelt apukára, aki csak kíváncsiságból bandukolt oda a lelátók elé. Ez persze nem baj, csak sokat nem okulunk belőle.

 

Tanulságok

A fentiek tanulságául néhány ténymegállapítás. A spanyol és az olasz iskola minden mást odacsap. Pont. A látottak pedig arra oktatnak minket: bátran a színekkel, elő a kiegészítőkkel, és ne félj kombinálni az eltérő anyagokat, textúrákat. Ha pedig megvannak a fizikai adottságaid, akkor azokat egy elegáns cucc esetében is érdemes kiemelni. Ma már ehhez megvan a kínálat.

 

A háttéranyagok gyűjtése során felhasználtunk infókat többek között innen és innen, no meg innen.

Itt van még jó kis kontent