Bro Guide

A legütősebb katonai frizurák

By  | 

Rövid hajat sokféleképpen lehet vágni és viselni is. A military frizurák hagyománya olyan régre nyúlik vissza, mint a katonaság maga, az meg ugye elég régi meló. Mutatjuk azokat a sérókat, amik uralták a 20. század csatatereit.

 

Hogy miért vált a rövid haj a harcos férfi szimbólumává, arról sok bullshit terjeng a neten, némelyik urban legendet még Hollywood is megtolta nagy okosan kultuszfilmekben elejtett, téves megjegyzésekkel. Ilyen például az a kamu, hogy a katonák haját azért vágták először rövidre a rómaiak, hogy ne lehessen megragadni a tincseiket, és elmetszeni a torkukat a csatában. Ilyet az gondol, aki a középkori ütközetet úgy képzeli el, mint a Rettenthetetlen egyik jelenetét, nem pedig szervezett csapatok szemtől szembeni küzdelmét, amilyen valójában volt.

facepalm_gif

Honnan jött a rövid haj?

Hogy utánamenjünk a dolognak, egy szakértőt, Rákóczi Gergely történészt, az Egri Vár és a Dobó István Vármúzeum régészét is megkérdeztük arról, hogy miért és mikor lett általános a rövid haj a seregben.

A hajviselet korok és népek szerint változott, meghatározója pedig a társadalmi divat és szépségideál volt. Plutarkhosz szerint az ókori görögök (így a spártaiak) között is voltak, akik rövid hajat viseltek, a lelógó tincseket levágták, de ez korszakonként változott − mondta el.

“Először az abászok [mely egy görög népcsoport] nyírták így a hajukat, mert jó verekedők voltak, és jól értettek a kézitusához. Azért nyírták így a hajukat, hogy az ellenség bele ne kapaszkodhassék az üstökükbe.”

/Plutarkhosz/

 

spartan_army_facts_1

spartan_army_facts_3

A spártai hopliták korabeli ábrázolása alapján is teljesen egyértelmű a hosszú haj viselete a harcosoknál. Képek: realmofhistory.com

A hosszú haj birkózásnál, egyéb sportoknál valóban hátrányt jelenthet, azonban éles ütközetekben a fejet sisakkal védték. Egy falanxban harcoló hoplitánál például nehezen lehet olyan szituációt elképzelni, amikor a harcosnak éppen a haját kell féltenie az ellenségtől. Nagy Sándor makedón seregében is csak az arcot csupaszították, ami nyilván a katonák azonosítása miatt volt fontos. A hajat még a híres spártai hopliták is gondosan ápolták.

“Hajviseletükre már akkor sok gondot fordítottak, amidőn gyermekből ifjúvá serdültek, hogy hajuk csillogjon az illatos kenőcsöktől, és hogy gondosan megfésülködjenek.”

/Plutarkhosz/

 

Gazemberség, hupákolás

A megkérdezett szakember hozzátette: “A keleti harcias, nomád népek általában “pogány szokás szerint” hosszú hajat, csomókba font üstököket viseltek. Ez a középkori keresztény országokban már extrém hajviseletnek számított, mindenütt tiltották is, így a pápa az 1270-es években többször is számon kérte IV. László királyunkon, hogy miért visel pogány hajat és öltözéket.”

Mi volt ezután?

A rövid haj megkövetelése az évezredek során egy a fentieknél gyakorlatiasabb ok miatt is válhatott általánossá: a nagy létszámú seregekben (főként a nagyállattartással gazdálkodó népeknél) az elégtelen higiéniai állapot miatt állandóan fennállott a tetvesedés veszélye, amit a hosszú haj tovább ronthatott. A maihoz hasonló szigorú szabályok ettől függetlenül sokáig nem voltak jellemzők, évszázadokon át a civil hajviselet határozta meg a katonai frizurákat is, értve ezalatt a hajvágásokat és a szakáll-, bajuszdivatot.

balaclava_light_brigade

Angol huszártiszt ábrázolása abból a könnyűlovas dandárból, ami a Krími háborúban végzetes rohamot hajtott végre kozák tüzérségi állások ellen 1854-ben, a balaklavai ütközetben.

 

grant_tabornok

Ahogy Ulysses Grant tábornok feje is elárulja, még a 19. század végén is kevésbé voltak szigorúak a hajviseletre vonatkozó szabványok.

 

A sisak és a gázálarc rémuralma

Hogy a ma általános rövid haj és a simára borotvált arc alapkövetelmény lett, annak talán legfontosabb oka a “Great War”, az emberiség történetének egyik legförtelmesebb fejezete, az első világháború. Ekkor jött az igény, miszerint a rohamsisakot és a gázálarcot ergonomikusan kellett elhelyezni a fejeken. Aki például airsoftozott már, az tudja, ez bizony körülményesebb egy emberes szakállal és méretes lobonccal.

A kanadai hadsereg katonái az első világháborúból. Itt már kevesebb a kósza tincs.

 

Modern napok

A másik fontos indok pszichológiai. A kiképzések során számos hadseregben az újoncoknak az összetartozás, a bajtársiasság jeleként és a túlburjánzó egó leépítésének eszközeként egységesen rövidre (gyakran tök kopaszra) szántják a kobakjukat.

modern_days_k

Az amerikai haditengerészetnél a jelenlegi előírás szerint oldalt később is rövidre kell szedni, halántéknál legfeljebb 3/4 hüvelyk (vagyis körülbelül 2 centi) a megengedett hajhossz. A fejtetőn maradhat valamivel hosszabb, de hátul nem érhet a gallérig, a pajesz pedig legfeljebb a fülmagasságig maradhat. Ez természetesen nagyon kevés mozgásteret ad a stílusnak, mégis van néhány igencsak jellegzetes viselet, ami a polgári divatban is elterjedt.

 

1. Military flat top

flat_top01

A flat top talán a legismertebb frizura, amit sok esetben a “bunkó” harcos sztereotípiával azonosítanak. Szigorúan esztétikai értelemben nézve ez sokaknak tényleg előnytelen, de kétségtelenül praktikus, ha például egy boonie-t kell ráhúzni.

memyselfirene2_gif

A flat top többféleképpen készíthető, az egyik módszer a Kurt Russell-féle, dúsabb változat (ezt hívják brush cutnak is, ami nem összekeverendő a Fresh Prince-féle high flat toppal), a másik pedig, amikor oldalt bőrig szedik, fent pedig épp csak szimbolikusan marad valami. Mivel a fazon célja az, hogy egy férfiasabb, szögletes formát adjon, mi inkább az előbbi verziót ajánljuk.

kurt_russell_flat_top

 

2. Szabályos tiszti frizura

regulation_haircut_k

Kicsit botcsinálta fordítás ez, az eredeti neve “regulation” haircut, ami azokra a frizurákra vonatkozik, amit hagyományosan a magasabb rangú tisztek hordtak a modern nyugati seregekben az 1900-as évek első felében. Ennél oldalt általában nulláról kezdik az átmenetet, fent pedig az angol klasszikus vágáshoz hasonlóan választékkal szárítják az egyik irányba.

four_feathers

Kép a Four Feathers című filmből, angol tisztek a 19. század végén szudáni kiküldetésben.

A nyugat-európai seregek tisztjeinél már a 19. században is rendszeresen használtak hasonló megoldást, ami a szigorúan szabályozott hajhosszban rejlő kreatív lehetőségek kimaxolása volt. Manapság főleg a magasabb rangú tiszteknél jellemző ilyesfajta hajviselet.

raaf_pilots

A királyi légierő 65. repülőrajának pilótái 1948-ban.

navy_regulation_cut

A regulation haircut modern formája (amit a fenti képen is láttok a srácon) jelenleg talán a leghosszabb, amit a szigorú szabályozás egy állományban megenged.

 

3. Crew cut/Ivy league

matt-damon_ivy_league_ryan_k

Az ivy league (ami egyébként Matt Damon copyright frizurája is egyben) az oldalra igazított frizurák rövidebb, feszesebb, katonásabb verziója. Ezt fent annyira rövidre vágják, hogy az egész fejtetőt nem lehet teljesen oldalra tolni, viszont a haj frontvonalában meghagynak annyit, hogy azt a részt még rendesen oldalra lehessen fésülni. Oldalt hosszabbra is hagyható, ízlés kérdése, hogy stuccolással vagy valamilyen fade megoldással készül-e. Manapság nyilván utóbbi a jellemző.
ivy_league_ryan_reynolds-k

 

4. High and tight

black_hawk_down_high_tight_kv2

Egy amerikai tengerészgyalogos elmondása alapján (ami persze nem reprezentatív, de több, mint a semmi) a leszerelt katonák jelentős része később a civil életben is a high and tight sérót preferálja, mert gyorsan vágható, könnyen tisztítható, higiénikus és egyszerű. Ehhez körben, a tarkónál is egészen felnyírják nullással, fent pedig legfeljebb 2,5 centis maradhat (de inkább rövidebb).high_and_tighthighandtight_jarhead

A high and tight nem véletlen lett a sportolók körében is igen elterjedt. A gyors vágástechnikai lehetőség egyébként a seregben sem utolsó szempont, például egy anyahajón (a videón az amerikai Nimitz atommeghajtású repülőgép-hordozójának barbershopja):

 

5. Recon

recon_hair_k

A recon (magyarul felderítő) haj a high and tight egy kissé extrémebb formája, aminek a lényege, hogy a hajat körben leszedik nullással, majd lehetőleg le is borotválják, és csak a fejtetőn hagynak meg egy viszonylag kis felületen maximum 1−1,5 centis hosszt. Ez a frizura a civil életben már inkább suhancos, sokak számára kevésbé bizalomgerjesztő, ezért nem minden szakmában vagy környezetben szerencsés. Emellett a fejformától is jelentősen függ, jól áll-e egyáltalán.

 

6. Buzz Cut/Butch Cut

butch_cut_k

Mindenhol egy hosszra nyírt haj, ám hogy az a bizonyos hossz mekkora, az már változó. A butch cut (máshol buzz cut) szinte a legegyszerűbb dolog, amit a hajaddal csinálhatsz, ez nagyjából az, amit az alja gyorsfodrászatokban művelnek a fejeddel, amikor azt mondják, hogy “vágás egy hosszra nyóccá’!“.

Civilben ez annak áll jól, akinek a fejformája ideális, arányos. Ha a fejtető csúcsosabb, vagy a koponya hátsó része aránytalanul kicsi, akkor ez a viselet nem szerencsés. Ha ilyennel kísérletezel, mindenképpen próbáld ki borostával, mert akkor van esély, hogy így fogsz kinézni:

handsomebob2_gif

 

7. Slicked back (undercut vagy fade)

brad_pitt_undercut_02_k

A fade hajvágások eleve a katonai gyakorlatban alakultak ki a 20. század elején, erről a drop fade cikkünkben bővebben is írtunk anno. Noha stílustörténeti értelemben a felnyírt és az átmenetes hátrafésült hajak is tekinthetők military vágásnak, ma már kvázi eltűntek a seregből két kézenfekvő okból kifolyólag:

1. Ezek slicked back frizurák, ami azt jelenti, hogy fent hosszúnak kell lenniük. Márpedig a legtöbb ország hadseregének regulája nem engedi meg a 8−10 centis hosszt

2. Igényes, sokat kell vele foglalkozni, ami a frontvonalon eleve nem szerencsés

jimmy_darmody_haircut_k

 

8. Military pomp

military_pomp01

Ez azért nem annyira komoly, inkább csak egy katonás frizura, semmint elterjedt divat a seregben. Fun, nem pedig praktikus viselet, de elég jól néz ki. Ne legyen túl magas, ez fontos.

A cikkben forrásként használtuk többek között a manlycurls.com kapcsolódó anyagát.

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás