Heti hajspiráció vol. 10.

Szerző: beautyFY

Ezek a hajak mennek a világban. 10. rész.

Bejött egy srác hozzánk pár napja azzal a problémával, hogy hiába tetszik neki egy frizura a képeken, rajta egyszerűen nem áll jól. Fodrászoknál régi közhely, hogy a vendég

sokszor egyáltalán nem tudja, mi néz ki jól rajta.

Ez viszonylag alap dolog, ilyenkor jön a tanács, hogy olyan emberhez menj hajat vágatni, akinek érdemi véleménye is van, nem pedig csak bólogat, amikor magyarázod neki, mit szeretnél − mint Mr. Burns kiváló tanácsadói.

Támpontokat persze tudunk adni, ebben a cikkben össze is szedtünk párat.

 

Ezek mennek a világban

Amikor ezeket az összeállításokat készítjük, átnézünk elég sok hajvágószalont, barbershopot, fodrászatot a világ minden tájáról, és néha beleakadunk vicces jelenségekbe is. Van például egy Takamichi fodrászat New Yorkban, ahol egy férfihajvágás 25 000 forint. Mármint akkor, ha tanuló vágja. Ha egy képzettebb arc, akkor 35 000, ha meg a kreatív vezető,

akkor 58 000 forint. Egy férfihajvágás.

Ennyiért itthon veszel egy saját szalont, baszki.

 

1. Drop fade + pomp

Készítette: Brian Munoz

Hol? Miami, Florida

 

Bár a ’30-as évek végén az amerikai hadseregben lettek népszerűek a katonás, militarista hatású fade vágások, de amikor beütött a beat meg a rockabilly, a fehér amerikai középosztály áttért a sűrű, méretesebb, emelt hajtövű loboncokra. Nem úgy az USA-ban élő latin-amerikai és fekete közösségek, akiknél az oldalt nullásról induló átmenetek soha nem mentek ki igazán a divatból, de ha lehet, még újabb erőre is kaptak a ’80-as években. Így volt ez Miamiban is, ahol Brian Munoz nyomul.  

A fazonnak nagy előnye, hogy − ha megfelelő fixálót használsz, nem valami nagyon nedves hatású, ragacsos szart − akkor módosíthatod stílustól függően. Például két mozdulat, és kész a hanyagabb combover (oldalra dobott) frizura egy óvatos választékkal:

Egyébként láttál már Harlemben a kecó erkélyének tűzlépcsőjén chillező fodrászokat?   

 

2. Textured slicked back

KészítetteSalvage Salon

Hol? San Diego, Kalifornia

 

 

A textured fazonokról írtunk itt korábban. Magyarul ezt pontvágásnak és mélypontvágásnak is hívják, ettől lesz a kész frizura kevésbé masszív, statikus, és kap egy izgalmasabb felületet. Ilyenkor a tincset a fodrász kb. 45 fokban vágja el, ezzel hozva létre egy lazább szerkezetet.  

 

3. Textured ceasar

Készítette: Doghouse Barbers

Hol? London, UK

 

Variálható, és alapvetően könnyen kezelhető frizura, ami kimondottan előnyös akkor, ha a McDonald’s-embléma már látszik a halántékodnál, de annyira még nem, hogy minden szögből átvilágítson a hajszálaidon.  

 

4. Borotvált kontúr

Készítette: German „Goldentouch”

Hol? Springfield, Virginia

 

 

Ez a körbeborotválós divat kint főleg a latin-amerikai közösségekben megy nagyon. Homloknál, pajesznál alap, a választékot simán kiemelik így, de nem ritkák az extrémebb mintázatok (kvázi hajtetkók) sem.  

 

5. Fade + pompadúr

Készítette: Braid Barbers

Hol: Milton Keynes, UK  

A Braid Barbersről külön is írtunk egy rövid bemutatót még nyáron. Megkérdőjelezhetetlen technikai skilljeiket többnyire menő urbánus fazonokban kamatoztatják. Most is két modern klasszikust mutatunk: a fenti egy pompadúr rövid átmenettel, a lenti pedig ugyanaz, csak borotvával megbolondítva. 

Megjegyzés: a borotvált kontúr baromira hamar lenő, bro…

 

6. Drop fade-variációk

Készítette: Mr. Lipknot

Hol? UK

Írunk majd egy bővebb anyagot is fade vágások típusairól, mert van bőven. Ennek az angol srácnak a munkáin keresztül a high fade-re, a drop fade-re is mutatunk példát slicked back és man bun hajjal. 

 

 

 

 

Ha van javaslatotok, tippetek vagy kérésetek arra vonatkozóan, a világ mely tájáról vagy milyen típusú frizurákról olvasnátok többet, dobjátok be azt kommentben, vagy küldjétek el e-mailben az info@bronson.men címre.

 

Egyébként meg

nyáron megnyílt az első beautyFY Budapesten. Tanácsért, tippért gyertek bármikor, de ha vágatnátok is, érdemes foglalni:

70/7705460.

dsc_3766_selected_pp_1920px_logo_660

Itt van még jó kis kontent