Hairstyle

Itt az igazság a hajszerkezet-javítókról

By  | 

Van egy anyag, amiről már majdnem mindenki hallott. Egyik cég Olapexnek, a másik Fiberplexnek, Smartbondnak vagy éppen Powerplexnek nevezte el. Aki ismeri, rajongja ezeket meggyőződéssel állítva, hogy a festések után szebb lesz, és egészségesebb marad a haja. Másfél hónapig teszteltük őket, hogy a saját prekoncepcióinktól függetlenül próbáljunk a legjobb minőség mellett dönteni.

beautyfy-banner-600x300-noi

 

(A lenti cikk társszerzője és a teszt vezetője a beautyFY vezető fodrásza, Bódi Sándor − a szerk.)

Ugye arról, hogy hidratálni és ápolni kell a hajunkat, már elég sokat hallottunk. Arról is mindenki tud, hogy a szőkítés és a festés, egyszóval a vegyszeres kezelések megviselik a hajat, és sok esetben tönkre is teszik azt. Úgy néz ki, a gyártók megoldást találtak a problémára.

fabulous

 

Bullshit vs. valóság

Ezek a termékek papíron (és a hivatalos marketingköltemények szerint) garantálják nekünk, hogy a haj szerkezetét nem roncsolva érhetjük el a kívánt színt, sőt, a szőkék szőkébbek, a színek élénkebbek lesznek.

Állítólag ezeknek hála már nem kell kompromisszumot kötni a haj állapota és a kreativitás között. Mindez igazán remekül hangzik, de a PR-dumákkal kapcsolatos fenntartásaink miatt célszerűnek tartottuk a gyakorlatban is meggyőződni arról, mi az igazság.

teszteles_keveres

A “plexeket” a kikevert festékbe és/vagy a szőkítőbe kell beletenni a megfelelő arányban.

A módszertanunk

Fontos az elején leszögeznünk, hogy a teszt a mi saját tapasztalatainkat, észrevételeinket és a vendégeink véleményét tükrözi, nem pedig valamiféle kikezdhetetlen tudományos álláspontot. A procedúrát, aminek az eredményeit lent olvashatjátok, eredetileg nem a publikumnak szántuk, hanem saját, belső használatra készítettük azért, hogy felelősen választhassuk ki a márkát, amit mi magunk kezdünk el használni az üzletünkben a vendégek haján. Az anyag elkészülte után döntöttünk úgy, hogy megosztjuk veletek, hátha hasznosnak találjátok.

beautyfy_uzlet_01_k

A bFY-“labor”.

A tesztelés hitelessége érdekében minden festéshez azonos alapanyagot, a beautyFY-ban használt Paul Mitchell Dual Purpose szőkítőt, Cream Developer hidrogén-peroxidot és a márka jó minőségű “XG the color” festéksorozatát használtuk. A tesztben a fodrászaink a hajszerkezet-javítókat több alanyon vizsgálták, az eredmény elbírálásában az alábbi szempontok játszottak szerepet:

#1 A hajszín végeredménye (a vendég és a kollégák megítélése alapján)

#2 A festés utáni haj állapota tapintás alapján

#3 A festés utáni haj állapota vizuálisan (vagyis hogy a vegyszeresen kezelt haj láthatóan mennyire károsodott)

Az értékelés 1−5-ös skálán történt, ahol az ötöst tartjuk a legjobb minőségnek.

olaplex_elotte_k

Natúr haj festés előtt.

olaplex_utana_02_k

A kész, beszárított haj, néhány árnyalatnyival világosabb ombre után, Olaplex használatával.

 

Mit csinálnak ezek a szerek papíron?

Ezek a termékek nem táplálni és nem is hidratálni akarják a hajat, hanem a károsodás alapvető okát szüntetik meg: megsokszorozzák a hajban lévő kötéseket, továbbá összekötik (regenerálják) a már felbomlottakat, sérülteket.

Vannak márkák, amik rendkívüli népszerűségnek örvendenek, de tudjuk, hogy ennek alapja sokszor nem valamiféle empirikus meggyőződés, hanem egyszerűen a “hype“, amit körülötte csapnak. Így aztán kíváncsiak voltunk arra, egy éles megmérettetésben mit alkotnak az igazán “nagyok” a kisebb, kevésbé ismert gyártókhoz képest.

flawless

Mennyibe kerülnek?

A tesztek utáni összegzésnél feltüntettük az árakat is, amik természetesen csak tájékoztató jellegűek. Mivel a szalonkiszerelések ára a legtöbb esetben nem publikus, ezért azt jelöltük meg, hogy a különböző budapesti szalonok átlagosan mennyit kérnek egy kezelésért az adott szerrel. Természetesen nem állt módunkban a teljes piacot feltérképezni, ezért üzletenként lehetnek eltérések.

 

Figyelem!

Attól, hogy egy szalon magasabb árakkal dolgozik, és magas presztízsű vagy általában “jó hírű”, még korántsem biztos, hogy a kiemelkedő minőségű vagy drágább termékeket használja a szőkítés/festés közbeni hajszerkezet-megóváshoz. Bárhova is jártok, a festés előtt mindenképpen kérdezzetek rá, hogy a fodrász milyen hajszerkezet-javítót használ, vagy használ-e egyáltalán, továbbá tudakoljátok meg előre a felárat is (általában több ezer forintot, egyes helyeken akár 6000−8000 forintot is kérnek ezekért az adalékanyagokért kezelésenként). A korrektség kedvéért muszáj már az elején leszögeznünk, hogy mi a beautyFY-ban a tesztben objektíven is jól teljesítő Olaplexet használjuk, és ezt a festésekhez ingyenesen, felár nélkül biztosítjuk.

 

A teszt

#1 Bondplex

hairforensic_bondplex_family

A Hair Forensic elnevezésű kanadai gyártó ezen a területen nem alkotott kiemelkedőt, használata során nem éreztünk jelentős különbséget. Azt az ígéretet (amit a legtöbb márka garantál a vendégeknek és a fodrászoknak), hogy a haj nem károsodik, ez a termék is hozta, de véleményünk szerint ez nem elsősorban ennek az adalékanyagnak köszönhető, mint inkább annak, hogy a Paul Mitchell szőkítő termékei és festékei alapból kímélik a hajat. Úgy gondoljuk, ezen termék használata nélkül is ehhez hasonló végeredményt érhetünk el, ha megfelelő minőségű anyagokkal dolgozunk.

A termék hivatalos oldala.

Ára (szalonkiszerelés): kb. 52 000 Ft

Eredmény: 2/5

teszteles_03

Tesztelés alatt festett hajon.

 

#2 Selective Powerplex

 

selective_powerplex

Amikor ezt a terméket egy már szőkített hajon teszteltük, és a cél egy ezüstös szőke árnyalat elérése volt, az anyag nem változtatott a szőkítő por állagán (tehát láthatóan nem hígította), az a keverési aránynak megfelelően kenhető állagú maradt. Annak ellenére, hogy a kezelt haj korábban szőkítve volt, megőrizte nagyon jó állapotát, de mi egy kicsit többet vártunk volna a terméktől. Nem láttuk azt a fergeteges változást, amit az anyag kínált a vásárlás előtt. Bár a márka hazai képviselője szerint több, egymást követő kezelés szükséges az érzékelhető javuláshoz, de ha valaki hajfestésre adja a fejét, érthető módon

lehetőleg azonnali eredményt óhajt,

ebből a szempontból pedig − véleményünk szerint − gyenge a termék. Minket nem győzött meg arról, hogy a többi helyett ezt lenne érdemes a hajakra dobnunk.

A termék hivatalos oldala.

Ár/kezelés (fodrászatonként eltérő): 3 200−6 400 Ft

Eredmény: 3/5

 

#3 Schwarzkopf Fibreplex

fiberplex_02

A teszteredményeink alapján ezt a terméket mindenkinek csak ajánlani tudjuk. 5-ös színmélységű, festett hajon teszteltük. A szőkítő por állagán és kenhetőségén ez a termék szintén nem hígított, és a hidrogén-peroxid erősségéből sem vett el. A szőkülés intenzitásán pozitív változást észleltünk, a dekolorált haj szerkezete pedig szinte változatlan, erős és élettel teli maradt. Ettől a terméktől mi a beautyFY-nál éppen azt kaptuk, amit vártunk. Minden fodrász kollégánknak csak ajánlani tudjuk, és persze a vendégeknek is. Érdemes utánaolvasni, kipróbálni, garantáltan nem buktok vele.

illusztracio_03

Bár a fényviszonyok csalókák lehetnek, a végeredmény egy természetesnek tűnő, élettel teli haj.

A termék hivatalos oldala.

Ár/kezelés (fodrászatonként eltérő): 4 000 forinttól

Eredmény: 5/5

 

#4 L’Oréal Smartbond

loreal_smartbond

Hasonlóan jókat tudunk elmondani, mint az előző termékről. A kenhetősége kifogástalan maradt, észlelhető volt a szőkülés intenzitása. A haj szerkezete nem roncsolódott, sőt, sokkal teltebb, hidratáltabb lett a szőkítés során. Nekünk tetszett ez a cucc, de némi fenntartásunk azért volt vele kapcsolatban.

loreal_elotte_k

Festett haj ombre festés előtt.

loreal_utana

Ombre festés L’Oréal Smartbond használatával. Az eredmény meggyőző.

A termék ugyan hozta azt, amit egy szép színre vágyó lány elvárna tőle, ám a haj állagán tapintáskor nem éreztük azt a “hűha!” fílinget, ami miatt az állunkat a padlóról kellett volna felkaparni. Mindezek ellenére a L’Oréal (mint a legtöbb termékével) most is szuper anyagot alkotott, amit minden fodrásznak érdemes kipróbálnia.

A termék hivatalos oldala.

Ár/kezelés (fodrászatonként eltérő): 4 500 forinttól

Eredmény: 4/5

 

#5 Olaplex

olaplex_photo

“Az eredeti és utánozhatatlan?”

Nagy kíváncsisággal kezdtünk hozzá a munkához az Olaplexszel, már csak azért is, mert az óriási hype szakmai értelemben komoly elvárásokkal is párosul. Könnyű volt vele a munka, viszont a hidrogén-peroxid erősségéből szemmel láthatóan elvett az anyag (vagyis gyengítette azt).

Szakmai megjegyzés: utóbbi azért lehet problémás, mert ha a fodrászod mégis ezt a terméket használja, számítani kell arra, hogy kevésbé fogja világosítani a hajadat, ezért érdemes erősebb oxival dolgoznia. Félni viszont ettől nem kell, mert a hajszerkezet-javító óvja annyira a hajat, hogy a magasabb oxi sem fogja károsítani.

Az egyik modellünknél natúr, festetlen hajon teszteltük (6−7-es színmélységgel), és mivel ez a modell első festése volt, nem szeretett volna drasztikus változást. Maximum 9-es színre szerette volna világosítani, ami fodrásznyelven világosszőke, laikusoknak inkább egy világosbarna. Azt feltételeztük, hogy a termék, aminek a csodájára járnak, ilyen minimális világosításnál valóban csodát tesz, és a végeredmény (itt is és a többi tesztalanynál is) valóban kiváló lett.

olaplex_utana_03_k

Egyik alanyunk frizurája beszárítás után Olaplex festéssel.

A termék hivatalos oldala.

Ár/kezelés (fodrászatonként eltérő): 3 500−8 000 Ft

Eredmény: 5/5

Verdikt

A L’Oréal terméke is nagyszerűen szerepelt, mi mégis az Olaplexszel és a német gyártó termékével voltunk a leginkább megelégedve. Bár előbbi a hírének megfelelő minőséget produkálta, de a Schwarzkopf Fibreplex sem az eredményezett színben, sem a kezelt haj állagának javításában nem maradt alul. Tekintettel viszont a két termék jelentős árkülönbségére, véleményünk szerint, az ár-érték arányra érzékeny fodrászatok számára a Schwarzkopf hajszerkezet-javító terméke lehet a kifizetődőbb, mivel az alacsonyabb árért a minőségben sem kell kompromisszumot vállalni.

 

A teszt a beautyFY üzletében készült 2016 novemberében és decemberében.

A cikk címlapképe illusztráció.

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás