Plus size cuccok a valóság ellen

Szerző: Ulla

Ha esetleg azt gondoltad volna, hogy korábbi cikkünkben túloztunk, mikor a mainstream divatvilágban megjelenő body positivityt, illetve a plus size divatmodellek világát manipulatívnak és álságosnak tüntettük fel, íme némi bizonyíték, hogy nem a levegőbe beszéltünk.

A BuzzFeed két újságírónője még tavaly tavasszal végzett egy kísérletet, hogy megmutassák, a plus size divat sem áll sokkal közelebb az átlagos nők világához, mint a hagyományosnak tekintett, karcsú szépségideál.

grid-cell-9208-1429667776-3

Test for good

A méretvételt követően a két eltérő magasságú, de egyaránt 2−3x-es méretű nő négy különböző internetes áruházból rendelt ruhákat a webshopok saját mérettáblázatai alapján. Arra voltak kíváncsiak, hogy a plus size modelleken látott ruhadarabok hogyan mutatnak valódi plus size nőkön.

Emlékeztetőül: plus size modellnek az számít, aki 8-as (38-as) vagy annál nagyobb méretű, míg az átlagos amerikai nők mérete 14-es (44-es).

Jogosnak tűnhet a kérdés, hogy mi értelme ruhát neten vásárolni, de egyrészt tőlünk nyugatabbra a fast fashion egyre dinamikusabban terjeszkedik a világhálón is, másrészt számos olyan darab van, ami kizárólag webshopokban hozzáférhető, hogy miután percek alatt elfogyott, jócskán túlárazva térjen vissza az eBayen. Mint pl. ez a cucc:

grid-cell-17172-1429647021-16

A teszt maga

Na, de lássuk, milyen szerencsével jártak a lányok. Először egy padlizsánszínű, ujjatlan ruhával próbálkoztak az alábbi eredménnyel:

2xlilam2xlilamh

2xlila12xlila1h

2xlila22xlila2h

Mivel a mérettáblázat szerint a 2x és a 3x közé estek, ugyanezt a ruhát megrendelték eggyel nagyobb, 3x-es méretben is, de a végeredmény nem lett sokkal szívderítőbb:

3xlila13xlila1h

2xlila22xlila2h

Következzék még néhány ruhadarab kommentár nélkül:

viragosmviragos1viragos2

feketemfeketemh

fekete1fekete1h

fekete2fekete2h

szoknyamszoknyamh

szoknya1szoknya1h

szoknya2szoknya2h

nacimnacimh

naci1naci1h

naci2naci2h

sort20msort20mh

Ezt a sortot szintén 2 méretben próbálták fel az újságírónők, de valahogy egyik sem volt az igazi. Így nézett ki a kisebb:

sort201sort201h

sort202sort202h

Így pedig a nagyobb:

sort221sort221h

sort222sort222h

Tanulság

plus size divat optimális esetben nem csak arról szólna, hogy szimplán legyártják az adott modellt egy nagyobb méretben. A nagyobb testalkat más szabásvonalat, más anyagokat, más színeket kíván. Legalábbis akkor, ha nemcsak az a cél, hogy minél több ruhát adjanak el, hanem az is, hogy az jól nézzen ki azokon, akik végül megveszik. Természetesen egy karcsú nővel vagy férfival is sokszor megesik, hogy a megvásárolt darab nem mutat olyan jól rajta, mint a katalógusban a modellen, de a fenti portékákat jól láthatóan nem is arra tervezték, hogy molettebb nők hordják azokat.

A BuzzFeed teljes cikkét itt olvashatod.

Itt van még jó kis kontent