Így lesz a gardróbod mindig tele

Szerző: Brooke

Ruhákat kidobálni, mert összementek a mosásban. Ruhákat kidobálni, mert kikopott a színűk. Ruhákat kidobni, mert kinyúlt az anyaguk. Ruhákat kidobni, mert nem vigyáztál rájuk. Hülyeség, meggondolatlanság, nem környezettudatos, meg nem is igazán pénztárcabarát. Még akkor sem, ha „csak” pár ezer forintos cuccokról van szó.

Tegyük fel, hogy van két embertípus. Az egyik a drága, de jó minőségű (vagy annak mondott) ruhákra esküszik, a másiknak megfelelnek az olcsóbb darabok, amikben tökéletesen jól érzi magát. Tök mindegy, hogy te hova tartozol, a célja mindenkinek ugyanaz:

minél tovább hordani azokat a kedvenc ruhadarabokat, amikre összességében egy valag lóvét költöttél el.

tumblr_n5qc30vKi81spnc0yo1_500

A törekvés jogos, tök érthető, főleg, ha a kedvenc cuccodról van szó. Nyilván sokáig szeretnéd hordani a ruhát, amiben mindig jól érzed magad, ami ott domborít, ahol domborítania kell. A jó minőség fenntartásához viszont oda kell figyelni néhány dologra. Oké, megannyira.

Itt van néhány működő tipp, hogy a gardróbod tovább tartson.

#1 Ne moss túl sűrűn

Egyrészt azért, mert mosni és teregetni unalmas, másrészt a ruhának sem tesz jót. Akármennyire is a kedvenced valamelyik felsőd, ne mosd kétnaponta, mert hiába a drágán vett „jó minőség”, az anyag tönkremegy, a ruha kinyúlik, aztán a tízezres pólódból hamar edzőcucc lesz.

Plusz, a túl sok mosás nem tesz jót a ruhák színének sem: kopik, fakul, ne adj isten még foltos is lesz az egész.

#2 Az öblítés is elég

A mosószerben sok kemikália van, ami károsítja a ruhád anyagát. Alap, nem is ragozom tovább, csak még annyit, hogy a mosás és az öblítés a _nagyon modern_ mosógépeken már külön-külön funkciókként is megtalálhatók. Élj velük, nem poénból ötlötték ki a gyártók.

source

#3 Ruhaillatosító

Attól, hogy egyszer felvettél egy nadrágot, hogy kinyisd az ajtót a pizzás gyereknek, még nem kell egyből a mosásba dobnod. Még öblítened sem kell. Ha nagyon odavagy a frissen mosott ruha illatáért, drogériákban lehet kapni olyan sprayt, amivel ha befújod a nadrágod, kellemes illata lesz. Nagyijaink ifjúkorából ránk maradt trükk, de működik: rakj egy szappant a fiókodba, a ruháid közé.

#4 Nézd meg a címkét

Minden ruha más anyagból készül, a kasmírpulóveredet nyilván más hőfokon kell mosnod, mint a farmernadrágodat. Tudom, hogy ezerszer hallottad már ezt a „jó tanácsot”, mégsem biztos, hogy mindig eleget teszel ennek. Pedig hidd el, rengeteget számít, ha betartod a címkén ajánlott mosási tippeket.

Pro tipp: Ha nagyon fosol, hogy összemegy a kedvenc cuccod (ami például pamutholmik esetén esélyes is), javallott minél alacsonyabb hőfokot belőni, különben akaratlanul is haspólót kreálsz a legjobb Sepultura-felsődből.

source

#5 Fordítsd ki, hogy ne engedjen a színéből mosásnál

Farmernadrágoknál és színes ruháknál ez nagyon megy. Az újonnan vásárolt kék farmer valószínűsíthető, hogy engedni fog a színéből. Az hagyján, hogy megfog(hat) minden más ruhát, amit azzal együtt mosol, de a későbbiekben is több árnyalatot (!) világosodhatnak a nadrágjaid. Fordítsd ki őket, így elkerülheted ezt a parát.

#6 Tudd, mit kell hajtogatni vagy akasztani

Az öltönyödet például érdemes felakasztanod, a nadrággal együtt. A pólóidat inkább hajtogasd, a farmernadrágodat sem kell akasztani, a kardigánodat viszont érdemes. Maradjunk annyiban, hogy a teregetés művészetét el kell sajátítanod, ha nem szeretnél naponta vasalni. Ez annyit tesz, hogy akassz fel mindent, amit tudsz, hogy ne tedd fel magadnak az 50 milliós kérdést, miután kidobtad minden szétgyűrt cuccodat. (Sokan egyébként annál az egyszerű momentumnál bukják a teregetést, hogy nem rázzák ki a vizes cuccot, mielőtt rádobják a szárítóra − a szerk.)

raw

#7 A jó vállfa

Természetesen a vállfa mérete meghatározza, milyen ruhát akaszthatsz rá. Aztán ott van még az is, hogy a szépen kivasalt inged és zakód ne valami műanyag fogasnak nevezett fröccsentett boton helyezd el. A puha anyagból készült ruhákat, például a kötött pulcsid ne akaszd fel (főleg ne vizesen), mert a vállfa két széle kinyomja az anyagot, amitől kinyúlik és tönkremegy a felső.

#8 Nézd meg a nadrágzsebeket

Az még hagyján, hogy benne hagysz egy zsepit a nadrágod zsebében, és minden fehér lesz a gépben. Ha kimosol egy 20 ezrest, az fáj, nagyon. Az aprópénzre is ügyelj, mert tönkreteheti a mosógép dobját, amit megjavíttatni elég drága buli. Ugyanez a helyzet az edzőtermi és a BKV-bérleteddel, értelemszerűen.

#9 Szín szerint moss

A ruha kifordításánál már volt erről szó. Fehéret nyilván fehérrel kell mosni, feketét meg feketével. A piros, a zöld és a kék mehet egy mosásba, viszont a nagyon élénk felsőket ne dobd be a világosabb színek közé, mert még akkor is engedhetnek a színükből, ha már előtte többször kimostad őket. Inkább ne kísérletezz feleslegesen, ez nem alkímia.

tumblr_ndx160c1DO1s9362xo1_500

#10 Pucold a cipőidet, mosd a cipőfűzőidet

Sok mindent elárul az emberről, hogy milyen a cipője. Tudom, elhiszem, tapasztalom, hogy a fehér cipő pucolhatatlan. A többi viszont nem, szóval emeld meg a szivacsot, ha sárba léptél, és takarítsd le tisztességesen.

#11 Óvatosan a kiegészítőkkel

Egy kötött pulcsira örök veszélyként leselkednek a karkötők és az órák, amik egyetlen mozdulattal beleakadhatnak a szálakba. Hidd el, ez amolyan Murphy-törvény: ha van egy szál, amibe beleakadhat a nyakláncodon lévő medál, karkötő, bármi, akkor abba bele is fog akadni. Inkább féltsd a ruháid, minthogy a karkötőddel lerántsd magadról a pulóvered ujját komplette.

mbir

#12 Teregess a friss levegőn

Ha van erkélyed/teraszod/kerted/birtokod, használd ki a lehetőségét annak, hogy a friss levegőre pakolod ki a ruháid, hogy megszáradjanak. Egy: sokkal jobb illata lesz, az öblítő jobban beleivódik az anyagba. Kettő: sokkal frissebbek lesznek a cuccaid. Három: sötét ruhát ne nagyon teregess a napra, mert kiszívja a színét.

Pro tipp férfiaknak: ha a koszos zoknidat a szoba valamelyik sarkában hagyod, és egyszerűen elmulasztod kimosni, három nap után magától kitisztul, és újra felvehető. Nem.

ruserious

#13 Edzőcuccokat külön

A gyúráshoz, spinninghez, karatéhoz vagy kapáláshoz felvett mackódba beleizzadsz, a munkába járós ingedbe nem feltétlen. Miért mosnád össze a kettőt? Hogy fog parádézni a barátnőd az ingedben, ha az tönkremegy?

clothes-clothing-fashion-gif-Favim.com-3877926

A cikkhez felhasznált írás eredeti közlője: FashionBeans

Itt van még jó kis kontent