Oversized helyett supersized?

Szerző: Brooke

Az utóbbi években nincs olyan márka, amelyik ne tervezne különböző célcsoportjainak többféle oversized cuccot is. A kényelmes és praktikus felsők, kötött pulóverek korántsem fognak eltűnni az üzletek fogasairól, de még a high-fashion brandek által rittyentett divathetek kifutóiról sem.

Vannak basic cuccok, amikbe jó belebújni. A hosszú kabátok jól néznek ki, a trapéz szárú nadrágok ismét divatosak. Különböző ruhadarabok, különböző funkcióval, egy dolog mégis közös bennük: túlméretezve a legkényelmesebbek. A hétköznapi embernek pedig pont erre van szüksége.

Olyan cuccokban 8 órát a munkahelyen tölteni (vagy előadások sorozatát az egyetemen végigülni), amikben komfortosan érzi magát anélkül, hogy a ruhája húzna, szúrna, nyomna.

Az oversized ruhák pont ezért készülnek. Hogy az ember beleszeressen a hétköznapi kényelembe, ne akarjon másban létezni, csak túlméretezett kötött pulóverekben, amik melegítenek, jól néznek ki, és könnyen kombinálhatók. Kielégítenek minden hétköznapi igényt. Kicsit olyan, mintha pár ezer forintért megkapnánk a világ legpuhább, legviselhetőbb felsőjét, amiben még a másnaposságot is kész öröm kiheverni.

A supersized ruhák tervezésébe amúgy már 2012-ben belekezdtek olyan divatházak, mint az Alexander McQueen, a Balenciaga vagy a Chanel. Hatalmas táskák, nagy kalapok és női pulcsik.

Balról jobbra: Chanel, Alexander McQueen, Balenciaga

Aztán ott van Kanye West, a rapperből lett divattervező. Az A listás celeb világ életében érezte magában a késztetést, hogy piacra dobjon valami igazán „Kanye kollekciót”. Össze is jött neki, megtervezte és bemutatta a Yeezy 1−2−3-kollekciókat, amik egytől egyig high-fashion darabok lettek. A Yeezy 2 divatbemutatóján például szinte csak oversized, pasztellszínű cuccokban vonultak a modellek, fiúk és lányok egyaránt.

Mi a különbség ‘oversized’ és ‘supersized’ között?

Tulajdonképpen semmi, mindkét jelző ugyanazt jelenti. Túlméretezett, extra bő felsők, amikben jó otthon fetrengeni, Netflixet nézni, olvasni és dolgozni. Nem oversized pulóverben lustálkodni otthon nagy hiba, hiszen ennél kényelmesebb ruhadarab aligha létezik. Ha az ‘oversized’ címke már unalmas lesz a gyártóknak, majd lecserélik „supersized”-ra, és rámondják, hogy most épp az a trend.


Mit mivel?

Akkora a választék a túlméretezett felsők és pulóverek körében, hogy képtelenség lenne üres kézzel kimenni bármelyik fast fashion boltból. Mind szín, mind anyag és minőség tekintetében rengeteg lehetőség van előtted. Lehetsz nőies és tekintetet elvarázsolós, ha oversized pulóverhez térd fölé érő csizmát veszel fel, mondjuk neccharisnyával, ami most tényleg divat.

Extravagáns lazaságod megvillantásának érdekében húzz farmert, felülre egy kötött oversized felsőt, és kész. A bő kabátok alá fel tudsz öltözni kényelmesen, ha hidegebb van. Az oversized pulóverre rá tudsz venni kabátot, de melegebb időben praktikusabb kiegészítő a bralette melltartó helyett.

Az oversized, magyarosan „kövér” sálak egyik nagy előnye, hogy télen borzasztóan melegítik a nyakat, szóval a kötelező őszi/téli megfázást nagy valószínűséggel ki tudod védeni, ha ezt dobod magadra. Túlzásba viszont nem lehet vinni, az oversized pulcsi és oversized sál már túl sok, ami nem lazaságról, hanem stílusérzék nélküliségről árulkodik. Íratlan szabály, de bőven elég, ha egyetlen bő cucc lóg rajtad.

Felhasználtuk a The Fashion Spot cikkét.

Itt van még jó kis kontent