Ha csak egy filmet nézel meg a cipődizájnról, ez legyen az

Szerző: beautyFY

Abstract címmel jött ki egy sorozat a Netflixen, ami a dizájnerek gondolkodásába és munkamódszereibe kíván betekintést nyújtani számos területen. Az egyik epizód a sportcipőkről szól, és elég érdekes lett.

 

Aki hallotta már Tinker Hatfield nevét, és esetleg tudja is, hogy kit takar, annak aligha kell elmagyarázni, mekkora arc ő a sneakervilágban. Az egykori rúdugrónak volt akkora mákja, hogy a hetvenes évek végétől a Nike egyik alapítója, a maszekban már akkor is sportcipők készítésében utazó Bill Bowerman edzette, és amikor Hatfield pályájának egy brutális sérülés véget vetett, ő kérte meg, hogy aktívan segítsen ergonomikus sportcipők tervezésében.

A teljesítmény a lényeg

Az ő munkáját és filozófiáját mutatja meg az Abstract második része. Végignézve azt, egy vicces komment jut eszünkbe, ami a világ egyik legkirályabb cipőgyártó csapatáról szóló anyagunkra érkezett, hogy tudniillik az abban bemutatott barna lépő is amolyan „köcsögdizájn”. A témának, vagyis hogy egyeseknek miért kell mindent leköcsögözni, ami színes, szentelünk majd egy hosszabb publicisztikát, egyelőre azonban legyen elég annyi, hogy a mester tervezési elvei alapján az, amit a sneakerekkel csinál, tulajdonképpen a köcsögdizájn ellentéte.

Elképesztő alapossággal, kimondottan gyakorlatias szemlélettel ül neki a munkának, az elsődleges vezérelve pedig, hogy

segítsen az atlétáknak,

a cipőkészítés tehát egyfajta problémamegoldás számára. Ha az emberek menőnek és szépnek tartják a végterméket, az neki már csak hab a tortán.

A szériát követni egyébként nem csak ezért érdemes − más területekről (mint az építészet, az autók vagy a divat) is érdekes embereket, technológiákat és szemléleteket mutatnak be, tök fogyasztható formában.

Itt van még jó kis kontent