6 necces szín, amit használnod kéne

Szerző: Ulla

Ha most, februárban kinézel az ablakon, távoli utópiának tűnik, de a tavasz idén is minden bizonnyal eljön egyszer. Ez remek alkalom lesz arra, hogy azokat a színeket is magadra vedd, amikkel eddig nem mertél vagy akartál próbálkozni. Addig is olvasd el cikkünket a férfiszemmel legproblémásabbnak tartott színek viselésének szabályairól, és fedezd fel, mi rejtőzik a feketén, a sötétkéken és a szürkén túl.

Mielőtt továbbolvasnál, erősen ajánlom, hogy fusd át Narin kolléga alapvetését, melyben olyan alapossággal foglalja össze a színek helyes megválasztásának elméleti hátterét, hogy maga a jó öreg Goethe Farkas János se tehette volna jobban, pedig ő aztán tudott a színekről egyet s mást.

Az öltözködés az élet azon kevés szegmense közé tartozik, ahol számít a bőrszín,

szóval ha még nem tetted meg, itt az ideje nagyjából belőni, a tiéd milyen árnyalatú. Ehhez nem kell más, csak az alkarod és természetes fény. Ha nem kenyered a mélyelemzés, és inkább ugranál már a színes cuccokhoz, akkor csak egy aranyszabályt jegyezz meg:

Soha ne viselj pont olyan tónusú színeket, mint a saját bőrszíned!

Hacsak nem akarsz láthatatlanná válni, a domináns ruhadarabjaid mindig legyenek pár árnyalattal sötétebbek vagy világosabbak a bőrszínednél.

Világos bőrtípus

Ha a hajad szőke, vörös, világosabb barna, esetleg szeplőid vannak, és napsütésben első dolgod árnyékot keresni, mert pár perc alatt leégsz, akkor szinte biztosan a világos bőrtípusba tartozol. Ez azt jelenti, hogy bátran hordhatsz élénk színeket, viszont ha nem óhajtasz túl sápadtnak tűnni, kerüld a pasztell árnyalatokat és az olyan semleges színeket, mint a bézs. Akkor már inkább a fehér. Ha pirospozsgás típus vagy, akkor a vörös sem a te színed, de a sápadtabbak az olyan mély árnyalatokkal, mint a karmazsin, nyugodtan kísérletezhetnek.

Közepes/bronzos bőrtípus

Ha napon inkább barnulsz, mint leégsz, és a csuklód belső oldalán a vénákat inkább zöldesnek, mint kéknek vagy lilának látod, akkor a bőrszíned meleg tónusú. Ennek a típusnak sok szín jól áll, de ha igazán biztosra akarsz menni, akkor a közepesnél sötétebb vagy világosabb árnyalatokat válaszd. Vagyis inkább bézs, mint homokszín, és inkább magenta (igen, jól látod), mint mályva. Mivel ennek a bőrtípusnak rendszerint zöldes vagy sárgás mellékárnyalata van, ha ebbe a típusba tartozol, a pisztáciazöldet, a mustársárgát vagy a kávébarnát nem neked találták ki, ha túl sok van rajtad ezekből, inkább tűnsz meztelennek, mint jól öltözöttnek.

Sötét bőrtípus

Akinek sötét bőre van, annak nagyjából minden szín jól áll, kivéve a barnát. És míg a másik két bőrtípusnál az olyan klasszikusokkal, mint a fekete vagy a tengerészkék, nem lehet hibázni, addig a sötétebb bőrűeknek érdemes ezeket csak jelzésszerűen használni, és helyette inkább olyan élénk színeket választani, mint a jádezöld vagy a kobaltkék.

Ha idáig eljutottál az olvasásban, akkor valószínűleg már elég elszánt vagy ahhoz, hogy a rizikósabb színeket is bevállald, mi pedig segítünk, hogy a lehető legkirályabbul nézz ki bennük. Íme:

#1 Rózsaszín

A gondolat, hogy a rózsaszín csajos, nem más, mint egy sikeres marketingfogás a 20. század elejéről, ezt megelőzően a nyugati világban a rózsaszín inkább férfias árnyalatnak számított. Az utóbbi években a lágyabb, szürkés árnyalatoktól a merészebb, élénk pinkig a rózsaszín változatai ismét a férfidivat szerves részét alkotják, ami nem is csoda, hiszen remekül párosítható a klasszikus férfiruhaszínekkel, mint a bézs, a kék, a fehér vagy a zöld sötétebb árnyalatai. A világosabb bőrűeket a rózsaszín halványabb, pasztell árnyalatai (is) sápasztják, cserébe viszont bátran próbálkozhatnak a merészebb, vibráló pinkekkel.

Egy jó minőségű rózsaszín ing a ruhatárad egyik legsokoldalúbb darabja lehet, hiszen a barna tweed zakótól az indigókék farmerig sok mindenhez passzol. Nyárra remek választás egy rózsaszín vászonnadrág vagy sort, egy rózsaszín zoknival pedig tökéletesen fel lehet dobni egy egyébként konvencionális szettet.

Ezekkel a legtutibb: barna, bézs, fehér, a kék és a zöld sötétebb árnyalatai

Hasonló színek (sima ügy): a vörös árnyalatai, mályva

Kontrasztos színek (némi odafigyeléssel oké): ibolyakékek, sárgászöldek

Kiegészítő színek (csak módjával): kékeszöldek

#2 Zöld

A Pantone a greenery árnyalatot nevezte ki a 2017-es év színének, ami nem könnyű választás azok számára, akik öltözködésükben igazodni próbálnak a hivatalos trendekhez. Bár a helyzet azért nem teljesen reménytelen.

A zöld a nehezen viselhető színek közé tartozik, a férfiak többsége legfeljebb a mohazöld vagy khaki cargo nadrágig merészkedik el, pedig a zöldben sokkal több van ennél.

Bármelyik árnyalatot is választod, a kékkel, a fehérrel és a szürkével párosítható leginkább, de igazából nem is nagyon tudsz mellélőni a zölddel, ha mindig szem előtt tartod az aranyszabályt, és nem választasz olyan árnyalatot, ami túlságosan hasonlít a bőröd tónusához. Ha világosabb a bőrszíned, válaszd például a mély palackzöldet, ha pedig bronzos árnyalatú a bőröd, kerüld az olyan hasonló árnyalatokat, mint az olívazöld.

Ha megtaláltad a hozzád illő árnyalatot, a melegebb hónapokban jó szolgálatot tesz egy chino nadrág, az őszi-téli szetteket és az öltönyöket pedig remekül feldobja egy jól megválasztott zöld sál, zokni vagy díszzsebkendő.

Ezekkel a legtutibb: kék, fehér, szürke

Hasonló színek (sima ügy): sárgás- és kékeszöldek

Kontrasztos színek (némi odafigyeléssel oké): vörös és ibolya

Kiegészítő színek (csak módjával): mályvarózsaszín

#3 Barna

Egy semleges szín, ami nem szerepel a 12-es színkörön, és mostohagyereknek számít a divatvilágban, egyedül a természetes bőrök jelenléte ad neki némi presztízst. A barnára vonatkozó szabályok végtelenül egyszerűek:

Viseld kékkel!

Ez a nyerő kombó a kéknek mélységet, a barnának gazdagságot ad. Egyébként a barna minden földszínhez jól passzol, de a közepes és sötét bőrtónusúaknak fokozottan kell ügyelniük, hogy a saját bőrszínüknél jó pár árnyalattal világosabbat vagy sötétebbet válasszanak, ellenkező esetben sápadt, jellegtelen benyomást fognak kelteni.

Ha nem rajongsz a barnáért, akkor is érdemes befektetni egy minőségi bőrdzsekibe, kordnadrágba, bakancsba, urambocsá táskába, mert ezek sokféle szettbe illeszthetőek. Ismerek valakit, nevezzük Duncannek, aki az edzőcuccát is barna bőrtáskában hordja, így a feszesebb business lookot sem csúfítja el semmi, ha melóból siet a terembe.

#4 Narancs

A narancssárga leginkább két esetben kerül elő: halloweenkor, és amikor Hollandia meccset játszik. Ez annak is köszönhető, hogy narancssárga alatt többnyire kizárólag az élénk, citrusos árnyalatot értjük, pedig ennek a színnek is számtalan változata van a rozsdástól a korallszínig vagy a vérnarancsig. Előbbi a világos, utóbbi a sötétebb bőrűeknek áll jól, de a narancs összes árnyalatára igaz, hogy remekül feldobja a klasszikus fekete, szürke vagy tengerészkék öltönyöket akár nyakkendő, akár díszzsebkendő formájában.

Ezekkel a legtutibb: földszínek, tengerészkék, fekete, szürke

Hasonló színek (sima ügy): vörös, sárga

Kontrasztos színek (némi odafigyeléssel oké): mályva, kékeszöld árnyalatok

Kiegészítő színek (csak módjával): ibolyakék

#5 Lila

Az ókor óta a legfejedelmibb árnyalatnak számít, ezért sok férfi ehhez nyúl először, ha színesíteni akarja a ruhatárát. Csakhogy a többség rosszul csinálja. Hacsak nem vagy szuperhős, ne viseld az egész testeden, inkább csak módjával, ízlésesen színesítsd vele az összeállítást.

A lilát a közepesen sötét, bronzos bőrtónusúak számára találták ki, különösen pengén mutat bézzsel, szürkével, illetve a kék olyan izgalmas árnyalataival, mint az égszínkék, kobaltkék vagy kacsatojáskék. Te se tudod, milyen az? Ilyen:

Az óvatos duhajok kezdjék egy semleges színű öltönyhöz viselt lila nyakkendővel vagy díszzsebkendővel, aztán jöhet egy lila ing és valamilyen mélykék öltöny. A legtökösebbek pedig fülledt nyári estéken lila zakóban vagy chinóban tolják.

Ezekkel a legtutibb: tengerészkék, szürke, fehér, bézs

Hasonló színek (sima ügy): ibolyakék, mályva

Kontrasztos színek (némi odafigyeléssel oké): vörös, zöld

Kiegészítő színek (csak módjával): sárgák

#6 Sárga

Az igazi mostohagyerek, még a legbevállalósabbak is csak ritkán mernek hozzányúlni. A narancshoz és a lilához hasonlóan a sárga is olyan, mint egy kinyilatkoztatás, ezért csak sporadikusan, jelzésértékkel érdemes használni, semleges színek társaságában.

A sárga is inkább a sötétebb bőrűeknek adja, akinek világos a bőrszíne, az csak az olyan sötétebb sárgákkal jár jól, mint az arany- vagy a mustársárga. Az olyan lazább darabok, mint a pólók, pulcsik, rövidnadrágok remekül néznek ki sárgában, de ha emelni akarod a tétet, szerezz be egy sárga cipőt vagy nadrágot, meg fogsz döbbenni, hogy ezek mennyire jól kombinálhatók, és mennyire feldobják a külsődet.

Ezekkel a legtutibb: semleges színek, főleg a fehér, halványszürke, grafitszürke, tengerészkék

Hasonló színek (sima ügy): sárgászöldek, narancs

Kontrasztos színek (némi odafigyeléssel oké): kék, mályvarózsaszín

Kiegészítő színek (csak módjával): ibolyaárnyalatok

(Az összeállításhoz felhasználtuk többek között a Fashionbeans színekről és bőrtónusokról írott anyagait. A kiemelt fotó az amerikai GQ magazin oldaláról származik.)

Itt van még jó kis kontent