A 10 legjobb európai divatiskola

Szerző: Ulla

Úgy döntöttél, a divatnak szenteled az életed, és szeretnél a legjobbaktól tanulni? Ha sikerült némi (na jó, baromi nagy) pénzmagot is összegyűjtened a projektre, olvasd el cikkünket, és megtudhatod, merre érdemes elindulni.

Egyik nagy kedvencünk, a Fashionista 2010 óta minden évben rangsorolja a világ divatiskoláit, és egy 25-ös listát tesz közzé a legjobbakról. A 2016-os listából kigyűjtöttük neked a 10 legjobb európai intézetet, ahol teljes körű képzést kaphatsz a tervezéstől az üzletmenetig minden, a divatiparral kapcsolatos témában. A lista rengeteg munkával és utánjárással készült, melynek során az alábbi szempontokat tartották szem előtt:

Költségek

A művészeti és divatképzés drága. A költségeket illetően azonban drasztikus különbségek lehetnek, ráadásul egy olyan anyag-, technika- és helyigényes szakmánál, mint a divattervezés, sok a járulékos költség, ami nem része az éves tandíjnak. Ezenkívül nem mindegy az sem, hogy az adott városban mennyire magasak a megélhetés költségei.

(Persze ezt a faktort kompletten figyelmen kívül hagyhatod, amennyiben a szüleid alapértelmezetten gazdagok szerfelett, esetleg miniszterelnökök és -nék. Utóbbi esetben elég kijelentened, hogy te bizony önerőből boldogulsz. − A szerk.)

Híres és sikeres egykori diákok

Egy-egy celebdizájner természetesen mindig nagyot dob egy divatiskola presztízsén, pedig legalább ilyen fontos, milyen arányban helyezkednek el azok, akik nem feltétlenül szem előtt dolgoznak, hanem a háttérből segítik akár a legnagyobb tervezők munkáját. A listán szereplő összes iskola diákjainak jelentős része prominens divatházaknál vagy sikeres ruhaipari cégeknél helyezkedett el olyan fizetéssel, amivel rövid idő alatt megtérült a tandíjba fektetett pénz.

Visszajelzések

A lista készítői több ezer jelenlegi és volt diák részvételével végeztek felméréseket, az egyes intézményeknél jó pár olvasható is ezek közül.

Egyéb szempontok

Az egyik leghangsúlyosabb szempont természetesen a kurzusok száma, a tanterv összeállítása, különös tekintettel arra, hogy milyen arányban kínálnak az egyes intézmények gyakorlati és üzleti képzést. Vizsgálták, milyen a társasági élet, van-e karrierközpont, illetve nyújt-e pénzügyi segítséget az adott iskola a tanulmányi költségek fedezéséhez.

A lista nem tudományos módszertan alapján készült, de kétségkívül alapos és tárgyilagos munka. Következzenek tehát a legjobb európai divatiskolák:

#1 Central Saint Martins (London)

Tandíj/év: EU-állampolgároknak 9.000 font (kb. 3.200.000 Ft).

Alumni top 3: Alexander McQueen, Stella McCartney, John Galliano, de a mi kedvenc öregdiákunk innen még mindig Antonio Banderas.

 

Ilyen a hely: Fókuszban a kreativitás és a kemény munka. „Álomiskola, de készülj fel rá, hogy amíg itt vagy, nem lesz életed. Az eredetiséget értékelik a legtöbbre, és ennek tükröződnie kell a munkádon.”

További infó: www.arts.ac.uk/csm

#2 London College of Fashion (London)

Tandíj/év: EU-állampolgároknak alapképzés 9.000 font (kb. 3.200.000 Ft), mesterképzés 8.250 font (kb. 3.000.000 Ft).

Alumni top 3: Jimmy Choo, Nicholas Kirkwood, Sophia Webster.

Ilyen a hely: A kereskedelmi és a gyakorlati szempontok állnak a középpontban, de rendszeresen megfordulnak itt előadóként a legnevesebb tervezők is. „Ha a cipők érdekelnek, csak az LCF-re menj! A gyakorlati oktatók hihetetlenek, és abszolút támogatnak abban, hogy elsajátítsd a szükséges készségeket.”

További infó: www.arts.ac.uk/fashion

#3 Instituto Marangoni (Milánó)

Tandíj/év: alapképzés 20.800 euró (kb. 6.400.000 Ft), mesterképzés: 30.900 euró (kb. 9.500.000 Ft).

Alumni top 3: Franco Moschino, Domenico Dolce, Alessandra Facchinetti (Tod’s).

Ilyen a hely: Egy eszméletlenül drága iskola, melyet sokkal inkább a divat iránti rajongás és elköteleződés tart egyben, mintsem a szakmai hozzáértés vagy jól szervezettség. „Nincs felvételi vizsga, így aztán könnyen olyanok között találhatod magad, akik valójában semmit nem tudnak a divatról.” A diákok visszajelzései finoman szólva sem egyértelműen pozitívak, viszont az elhelyezkedési mutató rendkívül jó: az itt végzettek 80%-a menő helyeken talál munkát menő fizetéssel. Ráadásul az intézetnek campusa van Milánó mellett Londonban, Párizsban és Sanghaiban is.

További infó: www.istitutomarangoni.com

#4 Kingston University (London)

Tandíj/év: EU-állampolgároknak alapképzés 9.000 font (kb. 3.200.000 Ft), mesterképzés 7.700 font (kb. 2.800.000 Ft).

Alumni top 3: Glenda Bailey, Felipe Baptista, Sophie Hulme.

Ilyen a hely: Ami a celebritássá vált egykori diákokat illeti, a Kingston nem jár az élen a többi nagy angol divatiskolához képest, viszont ez a legjobb választás annak, aki komoly senior pozícióban képzeli el a karrierjét valamilyen neves divatcégnél. Kingstoni diákok ülnek igazgatósági pozíciókban olyan high fashion divatházaknál, mint a Donna Karan New York, Givenchy, Lacoste, Massimo Dutti, Armani vagy olyan fast fashion cégeknél is, mint a H&M vagy a Topshop.

További infó: www.kingston.ac.uk

#5 Királyi Szépművészeti Akadémia, Antwerpen, Belgium

Tandíj/év: EU-állampolgároknak 1. 070 euró (kb. 330.000 Ft).

Alumni top 3: Martin Margiela, Dries Van Noten, Kris Van Assche.

Ilyen a hely: A belga királyi művészeti akadémia divatintézete szakmai értelemben vett elit tervezőiskola, ahonnan sokan kibuknak, mert nem bírják a tempót. Viszont azoknak a divatőrült honfitársaimnak, akiket nem a sznobizmus hajt elsősorban, hanem valóban szakmailag akarnak fejlődni, ez az intézmény egyértelműen a megvalósítható álom kategória. Az egyetlen komoly nehézség, hogy a képzés flamandul folyik, viszont egy itthoni költségtérítéses képzés áráért egy nemzetközileg is jegyzett divatintézetben tanulhatnak. Ha elkötelezett vagy, és erős benned az innovatív, kísérletező hajlam, ezt a helyet neked találták ki.

További infó: www.antwerp-fashion.be

#6 Royal College of Art (London)

Tandíj/év: Csak mesterképzés, EU-állampolgároknak 9.500 font (kb. 3.400.000 Ft).

Alumni top 3: Philip Treacy, Erdem Moralioglu, Christopher Bailey.

Ilyen a hely: Világhírű mesterprogram női és férfiruha, valamint textil- és ékszertervezés témában, melynek diákjai később a legnevesebb high fashion házaknál helyezkednek el Stella McCartneytól a Balenciagáig. Ennyi.

További infó: www.rca.ac.uk

#7 ESMOD (Párizs)

Tandíj/év: Alapképzés 10.250 euró (kb. 3.100.000 Ft), mesterképzés 12.900 euró (kb. 4.000.000 Ft).

Alumni top 3: Olivier Rousteing (Balmain), Thierry Mugler, Alexandre Vauthier.

Ilyen a hely: Az École Supérieure des Arts et Techniques de la Mode a hely, ahol feltalálták a próbababát és a mérőszalagot. Ez a világ első és máig leghíresebb divatiskolája, az itt végzettek 90%-a elhelyezkedik valahol a tűz közelében, ennek viszont ára van, nem csak financiális értelemben: „A tanterv szigorú. Az ESMOD azt jelenti, hogy késő estig keményen dolgozol.” Angolul és franciául is tartanak kurzusokat, és külön királyság, hogy a világ 15 országában szerveznek képzéseket azok számára, akik szeretnének itt tanulni, de nem tudnak Párizsba költözni.

További infó: www.esmod.com

#8 École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne (Párizs)

Tandíj/év: EU-állampolgároknak 10.900-12.700 euró (kb. 3.300.000-3.900.000 Ft).

Alumni top 3: Valentino Garavani, Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld.

Ilyen a hely: A párizsi szabászkamara nagyjából az atyaúristen a high fashion világában, ők döntenek pl. arról, hogy ki használhatja az haute couture kifejezést. Az iskolát 1927-ben alapították, és ha megnézzük, kik végeztek itt, látjuk, hogy ez bizony az elit elitje. Bár van alapképzés, általában csak annak van esélye bejutni, aki elvégzett már valamilyen divatiskolát.

További infó: www.ecole-couture-parisienne.com

#9 University of Westminster (London)

Tandíj/év: 12.250 font (kb. 4.400.000 Ft).

Alumni top 3: Vivienne Westwood, Christopher Bailey (Burberry), Stuart Vevers (Coach).

Ilyen a hely: Választható három- vagy négyéves képzés, és az iskola egy, divatiparban eltöltendő gyakornoki évet is felkínál. Rengeteg nagyon kreatív dizájner kerül ki innen, de az intézmény újságíróképzése is világhírű.

További infó: www.westminsterfashion.com

#10 Studio Berçot (Párizs)

Tandíj/év: 11.000 euró (kb. 3.400.000 Ft).

Alumni top 3: Isabel Marant, Roland Mouret, Nadège Vanhee-Cybulski.

Ilyen a hely: Kizárólag franciául folyik a képzés ebben az 1954-ben alapított, nagy múltú és szigorú divatiskolában, mely sok jó kapcsolattal rendelkezik a divatiparban. A képzés része egy teljes gyakornoki év is.

További infó: www.studio-bercot.com

A Fashionista teljes, 25-ös listáját itt találod.

Itt van még jó kis kontent