Így viseld el az idegesítő kollégáidat

Szerző: Brooke

A stressz a mindennapjaink része, ami egészséges formában, kis mennyiségben akár javíthatná is a teljesítményünket. Viszont jellemzőbb, hogy a legkülönbözőbb stresszhelyzetek (ha túl sok van belőlük) nemcsak a hangulatunkat, hanem a produktivitásunkat és általános boldogságunkat, sőt, még egészségi állapotunkat is negatívan befolyásolhatják. Főleg akkor, amikor egy csapat idiótával kell együtt dolgoznunk annak ellenére, hogy a legkevésbé sem akarunk.

Ahhoz, hogy a stresszkezelést tökélyre tudd fejleszteni, néhány rutinodon érdemes változtatnod. Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy mindössze 21 napra (!) van szüksége az embernek ahhoz, hogy új szokást alakítson ki magának. Ha készen állsz arra, hogy megkönnyítsd a saját életedet, vagy legalábbis kulturált formában el tudd viselni a kollégáidat anélkül, hogy elküldenéd őket (minimum) melegebb éghajlatra, itt van néhány tipp, ami a segítségedre lehet ebben.

1. Mély levegő

Ideges embernek nem mondjuk, hogy nyugodjon meg, ezért ezt a mondatot tőlem biztosan nem fogod hallani. A „Vegyél mély levegőt!” szöveget viszont annál inkább, mert tényleg működik. Legalábbis annyira, hogy 5 másodperccel később legyen szükséged arra, hogy a szemgolyóidat mozgatva az agyadat masszírozzad önnyugtatásképpen.

Ha telefonon beszélsz olyan emberrel, aki minden egyes alkalommal kiakaszt, és már a hangját meghallva falra mászol tőle, ez a gyakorlat a hasznodra válhat.

Egyrészt nem látja a másik fél, hogy épp stroke-ot kapsz, amiért megláttad a nevét a kijelződön, másrészt felkészülhetsz az olyan éles helyzetekre, mint amikor ott áll előtted, és szíved szerint ráborítanád az asztalt. (Amire előzőleg egy komplett kaktuszkiállítást telepítettél az ő tiszteletére.)

2. Számolj 3-ig

Hasonlóan a mély levegős gyakorlathoz a 3-ig (de inkább tovább tartó) számolás jó ötlet lehet, ha naponta többször táncolnak energiavámpírok az idegeiden. Ez persze nem biztosíték arra, hogy nem fogsz senki torkának nekiugrani, de 3 másodperc alatt (talán) le tudsz nyugodni annyira, hogy ha válaszolsz is, ne legyél halál bunkó.

Legyen az alap 3, de ha a saját viccein üvöltve hahotázó, egyébként minden apró részletbe belekötő arc jön át a szomszéd szárnyról, hogy elmesélje, mennyire szar volt előző héten Hawaiin, mert egyszer 15 percig esett, utána meg nonstop égette a hátát a nap, a koktéljában pedig túl sok volt a vodka, told fel a határt (33)33-ig.

3. Sportolj

Ha van rá lehetőséged, mindenképp járj edzeni, de legalább a ház körül fuss pár kört reggelente. Az is jó, ha néha elviszed a kutyádat sétálni, mert ahogy a nagyanyád mondaná, „Néha ki kell szellőztetni a fejét az embernek”. True story, egyrészt fizikailag is erősödni fogsz, másrészt az edzés olyan hormonokat termel a szervezetben, amik jobbá teszik a hangulatodat.

Rendszeres sportolással az idegszálaid tovább bírják majd a napi challenge-et.

4. Ignoráld

Elsősorban az embert, aki felbasz nagyon zavar téged. Próbáld minimálisra csökkenteni az egy légtérben töltött időt, ha nem muszáj, ne kezdj beszélgetni vele, ha kérdez, válaszolj, aztán tolj le egy kávét, és köpd a képébe. Kinőttél már abból, hogy jópofizással töltsd el a munkaidőd 95%-át. Meg abból is, hogy idegesítő embereket kötelező jelleggel elviselj, ha nem akarsz.

Mert igen, vannak emberek, akiknek már csak a puszta jelenléte is frusztrál másokat. (Természetesen az összes ilyen a te munkahelyeden található meg.)

5. Húzd ki a routert

Ha nincs internet, nincsenek kéretlen e-mailek, zavaró „értesítést kaptál” hangok. Maradsz te meg a gondolataid, WIFI és közösségi média nélkül. Ennél relaxálóbb otthoni program aligha létezik. Amikor 83-adszorra csipog a telefonod, mert a kollégáid a kör e-mailekben beszélgetnek, kicsit jogosan borul el az agyad. Főleg, ha késő este történik.

Némítsd le a beszélgetést, a komplett telefont, vagy húzd ki a routert. Volt, nincs WIFI − és ezzel együtt idegbaj. Nem kell folyamatosan így érezned magad mások miatt:

Itt van még jó kis kontent