4 lépésben a szép és egészséges hajért

Szerző: Brooke

Bármiben lefogadom, hogy váltig állítod, te mindent megteszel a hajad egészségéért. Nem vasalod agyon, a hajszárításra is odafigyelsz (már amikor időd engedi…), és még fodrászhoz is eljársz (ha úgy van). Ha ezt a három lépést már megtetted az egészséges hajhoz vezető úton, gratulálunk! Viszont van még pár dolog, amire érdemes lehet odafigyelned.

 

Most indítottunk egy új cikksorozatot nőknek, amiben a világ különböző pontjairól szedünk össze fodrászokat, hogy munkájukon keresztül mutassuk be, mik mennek éppen a hajvilágban. Az első részért katt ide. És ha már ennyire meg akarjuk mutatni, hogy mi az, ami menő, abban is szeretnénk segíteni, hogy megtudd, hogyan készítheted elő a hajadat egy kicsit durvább hajtranszformációra.

A PureWow összeszedett néhány tanácsot, amiket most megosztunk veled, hogy minél előbb megkaphasd álmaid frizuráját.

#1 Hajmosás

A helyes hajmosás nem ott kezdődik, hogy magadra öntöd a sampont, és három mozdulattal elkened a fejeden. Ebből nem lesz csoda meg egészséges és ápolt hajzuhatag sem. A száraz sampont mellőzd, mert kiszárítja a fejbőrt. Ne moss naponta hajat, mert a tincseid természetes olajosságát is „lemosod”, és ezáltal jobban és gyorsabban fognak zsírosodni.

Próbáld kitolni a hajmosás idejét, találj ki egy rendszert. Először csak kétnaponta, aztán háromnaponta mosd meg a loboncod.

Pro-tipp: Ha póthajad van, ne mosd savas balzsammal. Például gyümölcssavassal, ami megmarhatja a keratint.

#2 Hajápolók

Bármennyire is hajmágusnak és mindenhez értőnek érzed magad, a fodrászodnál jobban senki nem tudja, milyen hajápolókra van szüksége a fejednek. Ő tud segíteni azáltal, hogy egyrészt felméri a hajad állapotát, másrészt megmutatja, milyen terméket hogyan érdemes használnod. Attól, hogy a barátnődnek jó a drogériás balzsam, neked még nem biztos, hogy ugyanarra lesz szükséged. Kérdezni nem gáz, főleg, ha eleve bízol a fodrászodban.

Pro-tipp: A balzsam és a maszk nem ugyanaz. A balzsam semlegesíti a haj és a fejbőr pH-ját, a legtöbb sampon lúgos, a balzsam pedig savas. A sav segít visszazárni a haj külső rétegét, a kutikulát, amitől fényesnek látod a hajad. A maszk tömény ápoló, amit érdemes rajtahagynod a hajadon minimum 10 percig. Törölközőszáraz hajra kell felvinni, és nem árt, ha plusz egy törcsit vagy fóliát raksz a fejedre, ami megtartja a hőt. 

#3 Rendszeres hajvágás

Minél egyenesebbre van vágva a hajad vége, annál tömöttebbnek és többnek fog tűnni a frizurád. A rendszeres hajvágást és frissítést meghálálják a tincseid. Legenda vagy sem, az egészségesre vágott haj gyorsabban nő. Plusz hidd el, arra a három töredezett szálra, ami a hátad közepéig ér, semmi szükséged. Csak rontja az összképet.

Pro-tipp: Látogasd a fodrászodat rendszeresen, mondjuk 2-3 havonta, elvégre az igazítás sosem árt. Az egészségügyi vágás során csak a hajnak azt a részét vágják le, amelyik el van törve. Szigorúan véve, csak a haj aljából vágnak, ami tényleg nagyon szükséges.

#4 A jó hajszín

Azt, hogy milyen hajszín illik hozzád, a fodrászod meg tudja mondani. De te magad is következtethetsz abból, hogy milyen a szemed színe, a bőröd tónusa, vagy hogy milyen stílusod van. Hiába tetszik a barna-szőke ombre, ha összességében egyáltalán nem vagy egy szőke típus. Ha épp csak világosabb hajszínt szeretnél, azt a nagyi praktikáival is elérheted. Ha drasztikus változásra vágysz, szakembertől kérj segítséget.

A természetes barna hajadból is rengeteget ki lehet hozni (katt ide némi inspirációért), egy-két világosabb tinccsel már elég feltűnő változás érhető el. Viszont ne akarj olyat, ami nem áll jól. És olyat se, amit a hajad fog megsínyleni, ha elrontják, vagy egyszerűen nem tetszik. Haladj lassan, de biztosan.

Pro-tipp: Ha nagyon egyszerűnek és semmilyennek érzed a hajad, próbáld ki az oxidációs hajszínezőt. Ezzel javíthatsz a hajad színén akkor is, ha csak minimálisan szeretnél változtatni magadon. Ezek a színezők nem kopnak ki, hanem lenőnek, de nem károsítják a hajad. Sőt, a mai modern technikával kialakított hajszínezők még ápolhatják is. Ezt maximum 1,5 vagy 3%-os hidrogén-peroxiddal rakják fel, ami egyáltalán nem fogja dehidratálni a hajad.

Itt van még jó kis kontent