Bro Guide

Sportolók, akik utat mutatnak a divatban

By  | 

Sportemberek, monszterek, királyok. Ütnek, rúgnak, és b.szott jól néznek ki.

 

Nem áll távol tőlünk, hogy a nemzetközi sportéletben keressük az esztétikus öltözködés titkainak nyitját, a figyelmesebbek alighanem találkoztak például a legstílusosabb futballmenedzserekről szóló, divattörténeti jelentőségű cikkünkkel. Külön-külön írtunk is már egy-egy még aktív sportolóról, aki jó példával jár elöl, de most megpróbáljuk egy cikkben összeszedni azokat az arcokat, akik stílusérzékükkel és a közízlésre gyakorolt pozitív befolyásukkal gyakják le a teljes high fashion világot.

 

A módszertan

A legstílusosabb sportolók kiválogatásához számos forrást használtunk, a saját kútfő mellett a legszínvonalasabb szakmai kiadványokat vettük elő, és a minél teljesebb összkép érdekében az élsportnak mind az észak-amerikai, mind az európai színteréről válogattunk be szereplőket. Bár nagyon világos határ nem húzható, de a két régió között karakteres különbség, hogy az amerikai élsport szereplői az elegáns viseletben is sokkal több sportos lazaságot engednek meg maguknak, a street style-t és az athleisure-t azokra a területekre is bátran beiktatva, ahol egyébként a high fashion klasszikus axiómái uralkodnak. Az európai sportolók játékossága többnyire jobban alkalmazkodik a konzervatív formai szabályokhoz.

Conor McGregor

Iskola: európai

Nemzetiség: ír

Sportág: MMA

McGregor szereplése kézenfekvő. Ő a küzdősportok történetének egyik legérdekesebb figurája, amit részben izgalmas élettörténetének, részben remek életbölcsességeinek, részben pedig nyilvánvalóan kiemelkedő stílusérzékének köszönhet. Az a fajta fickó, aki az öltözködést ért kritikákra (értsd: buzizásra) nemcsak csípős riposzttal, de fájdalmas balhoroggal is válaszolni tud, ha úgy tartja kedve. Általában egyébként úgy tartja.

Így nyomja

McGregor döbbenetes aprólékossággal pakolja össze a kiegészítőket, jól láthatóan minden apró részletre ügyelve, szín, anyaghasználat, szabás tekintetében. Tökéletesen ápolt szakálla, általában átmenetes, oldalra fésült comb over frizurája annak bizonysága, hogy

az edzőtermek és az ír pubok után a legtöbb időt alighanem a tükör előtt tölti.

És ezt nem csak a fotók kedvéért nyomja így; aki látta már random utcai felvételeken, az tudja, hogy a bunyós az önkifejezés egyik formájaként tekint az öltözködésre, és

alighanem a szükséges önbizalom egy jó részét éppen a makulátlan megjelenéséből nyeri.

Henrik Lundquist

Iskola: európai

Nemzetiség: svéd

Sportág: hoki

Lundqvist egyike az NHL két ultramacsóként számon tartott kapusának (a másik Braden Holtby). A Rangers Skandináviából importált James Bond-esszenciája, a dús homlok kék szemű King Henrikje.

Fotó: GQ.com

Fotó: Askmen.com

Így nyomja

Az arcszőrzet nála is fontos faktor. Többnyire borostával nyomja, de nem riad vissza attól sem, hogy tévéshow-kban jelenjen meg díszzsepis mellényben, körültekintően összerakott Van Dyke-szakállal.

A klasszikus, úriemberesebb hajviseletekben hisz, mint amilyenekről az elegáns frizurák témájában írtunk mi is (itten vala), amit már csak azért is megtehet, mert 35 éves létére hajhiánynak nyoma sincs. (Hogy rohadna meg. − A szerk.)

 

Shaun White

Iskola: észak-amerikai

Nemzetiség: USA

Sportág: snowboard, gördeszka

A kétszeres olimpiai aranyérmes és töméntelen világversenyen díjazott White, aki egyébként nyugaton elég ismert sportolónak számít (még ha itthon nem is), több okból került fel a listánkra. Az egyik, hogy nagyon komoly stílusbeli pálfordulásokra képes, gyakorlatilag tök máshogy néz ki most, mint a 2012-ig viselt, irgalmatlan vörös loboncával, a másik, hogy mindegyik jól áll neki.

Így nyomja

White stílusának evolúciója hasznos infókat is rejt azzal kapcsolatban, hogy mennyit számít egy normális hajvágás meg egy borosta, azzal együtt, hogy egyébként rohadtul szimpatikus volt akkor is, amikor a vállán lávaként leboruló vörös tincseit bátran hangsúlyozta a publikumnak mint az egyéniségének részét.

 

Sebastian Chabal

Iskola: európai

Nemzetiség: francia

Sportág: rögbi

I would follow this man into battle” − mondták a francia rögbi enigmatikus figurájára sokan, tök joggal. A Rettenthetetlen valamelyik csatajelenetéből manifesztálódott szörnyeteg produkciói nagyjából szemléltetik, miként bukhattak a rómaiak három légiót a teutoburgi erdőben a fejletlenebb fegyverzetű barbárok ellen. Így:

Így nyomja

Mondhatnánk, hogy Chabalnak könnyű dolga van azzal a fizimiskával, amivel mindenféle maszkmesteri beavatkozás nélkül eljátszhatná a Trónok harca Khal Drogóját és Gregor Cleganját egyszerre. A hosszú haj és full beard kombója azonban kíván némi odafigyelést és stílusérzéket is ám, pláne akkor, ha ilyesfajta szettekkel variálod:

Nem beszélve arról, hogy ezt a fizikumot összerakni (és rendben tartani) nem kis meló. Aki szerint csak némi cucc meg heti két gyúrás kell hozzá, az kísérelje meg ezzel a módszerrel, majd legyen szíves megajándékozni minket pár “utána” fotóval.

 

Dwayne Wade

Iskola: észak-amerikai

Nemzetiség: USA

Sportág: kosárlabda (NBA)

A 2010-es években az NBA csapatai úgy jártak a Miami Big Three-jével, mint a 19 éves, városi diáklányok Pierre Woodman castingjaival:

éppen csak felugrottak körbenézni, és egy pillanat múlva már hátulról kapták a blokkot.

Így ment ez azokban az időkben. A Heat legendás hármasából Wade ráadásul még jóképű gyerek is, ennyi pénzből, ilyen hírnévvel már csak elrontani lehet.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

LeBronnal. Fotó: AP

Így nyomja

Ahogy fentebb írtuk, az észak-amerikai sportolók hagyományosan kevéssé vannak tekintettel a high fashion hagyományaira, értsd: bátrabban kevernek fazonokat, színeket és szabásokat az esztétikai normák és szakmai konvenciók figyelmen kívül hagyásával. Wade masszív fizikuma miatt mindenesetre komoly előnyben van az átlagos halandókhoz képest, de ez még nem jelenti azt, hogy azt vesz fel, amit akar. A harmónia megőrzése mellett is bátran operál kiegészítőkkel, nem mellőzve például a kalapokat, amikről Andrej itt, Narin pedig itt írt jókat.

 

Andrea Pirlo

Iskola: európai

Nemzetiség: olasz

Sportág: foci

Nem kell szeretni az olaszokat ahhoz, hogy az ember elismerje, Andrea Pirlo, ez a bresciai gyerek a legkirályabb királyok egyike, aki a 2006-ban megnyert vb-döntőben azért nem érzett pszichés nyomást, mert előtte

egész nap otthon döglött, és játszott a Playstationnel.

Ő a focipályák legflegmább ikonja, akinél jobban szakáll, öltöny és “szarok én rád” tekintet tökéletesre csiszolt kombinációja embernek még nem állt.

Foto: Claudio Villa/Getty Images

Fotó: New York Times

Így nyomja

Pirlo akkora ikon, hogy az Idle Man külön anyagot is szentelt az elemezgetésének − ha elolvasnád, itt találod. A stílusában meghatározó a kihagyhatatlan borostája és szakálla, amiknek a karakterformáló hatását ezek a képek is bizonyítják.

Előtte: átlagos olasz csávó, utána: a gyep Chuck Norrisa. Pirlo nemcsak a groomingnak mestere, de a művészi olasz szabóságnak is kedvelője, ami világosan átjön minden olyan szettjén, aminek köze van az öltönyhöz vagy a zakóhoz. Pirlo alapvetően konzervatív vonalat követ, az összeállításai iskolapéldái azoknak a szabályokat, amikről rendszeresen cikkezünk, akár a színek, akár a textúrák, akár az elegáns viselet alapvető normáit illetően.

 

Victor Cruz

Iskola: észak-amerikai

Nemzetiség: USA

Sportág: amerikai foci (NFL)

Cruzt széles körben tartják az USA egyik legjobban öltözött sportolójának, a TheFashionisto több cikket is írt már róla, az SI pedig beválasztotta a világ ötven legstílusosabb sportembere közé, mégpedig

az első helyen.

Tommy Hilfiger-cuccokban, tisztességesen összeválogatva.


Így nyomja

Victor Cruz öltözködését azért érdemes figyelemmel követni, mert casual divatban is sokat meríthet tőle az ember. A mértéktartó vagányság talán a legjellemzőbb tulajdonsága, és aki azt hiszi, hogy véletlenszerűen, szimplán érzésre válogatja magának össze a cuccait, az nézzen rá erre a Wall Street Journal-cikkre, amiben elég részletesen elmagyarázza, mi alapján öltözködik. Komoly.

 

David Beckham

Iskola: európai

Nemzetiség: angol

Sportág: foci (visszavonult)

Anglia igazi uralkodójának, David Beckhamnek a popkulturális hatása megbecsülhetetlen, de tudjuk, hogy a döbbenetes stílusérzékével és odafigyelésével a divatcézár élsportoló archetípusa lett, és

egy generációra biztosan meghatározta a fiatal férfiak hozzáállását saját megjelenésükhöz.

Pozitívumaként említhetjük, hogy ma már egy focista sem akar Kiprich Jóskára vagy Trifon Ivanovra hasonlítani, és nélküle aligha lenne a mai formájában Ronaldo vagy a modern faux hawk frizura. Negatívumaként pedig, hogy valószínűleg nem lenne Pumped Gabo sem.

Így nyomja

Talán voltak Beckhamhez hasonló tudású szélsők is a 20. és 21. század fordulóján, de az ő nevénél senkiére nem fognak többen emlékezni. A fizikai adottságai mellett (hogy ugye elég jóképű gyerek) ehhez hozzájárult, hogy nagy odafigyeléssel és érzékkel váltogatta a frizuráit évről évre, és kifinomult ízlésének − továbbá okosan kiválasztott stylistjainak − hála ruhatárát irigylésre méltóan adaptálja a helyzethez. Több anyagot is írtunk már róla, itt van például a ruhatáráról egy hosszabb (vigyázat, képvezérelt anyag, sok-sok nagyméretű fotóval − A szerk.), itt pedig egy rövidebb tanulmány Andrejtől.

Iskola: európai

Nemzetiség: portugál

Sportág: labdarúgás

Cristiano Ronaldo az ma, ami Beckham volt a 2000-es évek elején, és az lesz 10 év múlva, ami Becks most. Kettejük között az a különbség, hogy amit az angol elkezdett, azt a portugál kimaxolta. Míg előbbi reklámokban szerepelt, megjelenésével és hírnevével márkákat adott el, addig

utóbbi már maga a márka.

Így nyomja

Ronaldón röhögni persze ér, de ismerve, hogy milyen arc valójában (meggyőző anyag róla itt), elég alulművelt dolog. Az ő pályája alapján nem csak az tanulható meg, hogy nulláról indulva is elérhető a világsiker, ha többet és keményebben dolgozol érte a többieknél. Az ő sztorija arra oktat, hogy ha odacsapsz, és kiröhögnek, akkor csapjál oda egy nagyobbat, sokszor.

Meg arra, hogy kellő odafigyeléssel és az önmagadra való különös igényességgel a külsőd is brutálisan átalakítható. Az ő esetében egyébként pláne érdekes

az extrémtől a moderáltabb megoldásokig haladó frizuraevolúció,

illetve ennek jelentősége a kulturált megjelenésben. Annak idején mindennel próbálkozott, de végeredményben egy némileg konzervatívabb, ám merész stílusnál kötött ki, amihez lehet öltözni, és lendületes ugyan, de mégsem rombolja az ember tekintélyét, ha egy öltönyt vesz fel hozzá.

A cikkben felhasználtuk többek között a Sport Illustrated és az Idleman anyagait.

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás