Ennél provokatívabb műsor női testről még nem készült

Szerző: beautyFY

A hollandok nagyon keményen beleálltak, és nem utáljuk őket érte.

 

A Twitteren alaposan kiverte a biztosítékot egy, a holland NPO3 csatornán vasárnap bemutatott humoros vetélkedőműsor. A net felháborodott népe a női test eltárgyasításáról és megszégyenítéséről beszél, az adás egy pontján ugyanis

négy férfinek arról kell döntenie, hogy az előttük forgó pódiumon álló önkéntes nő terhes-e vagy kövér.

A tiltakozók netes petíciót is indítottak a csatorna ellen.

Mi itt a beautyFY-nál mindig is szót emeltünk az előítéletességgel szemben akár az ageizmusról, akár a külsejükre igényes, esetleg vékony férfiak vagy a szingli nők megbélyegzéséről volt szó. Azt sem rejtettük azonban véka alá, hogy félreértelmezett body positivityt sem tartjuk előremutatónak, és nagyon nem gondoljuk, hogy önmagunk elfogadása és a pozitív énkép azonos lenne a fejlődésről való lemondással. Ahogy az igényes külső sem azonos a felszínes gondolkodással, a mostanság elkeserítően népszerű vélekedéssel ellentétben.

A műsor, melynek a címe kb. Hozz fürdőruhát!, egyébként a hírekkel ellentétben nem valóságshow, hanem egy szatirikus vetélkedő két állandó műsorvezetővel, élő zenével és eszméletlenül funky intróval. A show-ban nagyjából minden főszereplő hülyét csinál magából, egy ponton például egy víztartályba merülve a víz alatt elénekelt slágereket kell felismerni. A csatorna a kialakult botrányra adott válaszában arról beszél, hogy a műsor éppen a bevett sztereotípiákat igyekszik nevetségessé tenni, amikor egy férfiról ránézésre meg kell mondani, hogy német vagy holland, egy nő melléről, hogy eredeti vagy plasztikázott, vagy egy másik önkéntes szereplőről azt, hogy testalkata terhességnek vagy túlsúlynak köszönhető-e.

Sietünk leszögezni, hogy a „zsírszövet vagy élő emberi lény” dilemmát egy kicsit sem tartjuk ízlésesnek, ahogyan a „kövér vagy terhes” szavaknál is vannak politikailag korrektebb kifejezések. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy ezek a feladatok remekül megmutatják, mennyire nem tudhatunk semmit egy emberről kizárólag a külső benyomásaink alapján. Ez a műsor nem jobb és nem is rosszabb az ilyen jellegű produkcióknál, és aki igazán ki van békülve magával, az tud nevetni egy ilyen feladaton is. Mint például a műsorban szereplő nő, aki a kérdésre, miszerint ő kövér vagy terhes, lazán csak így felelt: Nem vagyok terhes.

Armageddont kiáltani viszont csak azoknak kellene, akik még soha nem próbáltak meg senkit semmilyen szempontból megítélni a külső benyomásaik alapján, vagy ha igen, akkor véleményük 100%-ban helytállónak bizonyult.

Alant megnézhető a teljes adás. Hollandul tudók előnyben, de a lényeg némi angol- és némettudással is egész jól leszűrhető:

https://www.youtube.com/watch?v=89swkqgC_xI&t=1525s

Itt van még jó kis kontent