Epic cipőgyűjtemény a PUMA otthonában

Szerző: beautyFY

Elég erős loot boxban őrzik a PUMA teljes történelmét felölelő cipőrepertoárt. Az egyik magazin exkluzív betekintéséből mutatunk durvákat.

Az adidas és a PUMA rendkívül fordulatos története egy gyökérből ered, konkrétan Adolf (Adi) Dassler és testvére, Rudolf közös cipőkészítő vállalkozásából, ám kettejük kapcsolata részint a náci párthoz való viszonyulásuk miatt (Rudolf jobban rajta volt a témán), részint egyéb személyes okokból kifolyólag durván elromlott a háború végére. Ezért aztán Rudolf a közös gyár székhelyének, a néhány tízezer fős Herzogenaurachnak a másik végében felhúzott egy új üzemet 1948-ban, abból lett a PUMA.

A testvérpár (balra Adolf, jobbra Rudolf Dassler).

Fun fact: beszélik, hogy a két testvér egy időben már annyira rühellte egymást, hogy amikor egy szövetséges bombázás előtt Rudolf a családjával egy óvóhelyre menekült, az addigra már ott tartózkodó Adolf azzal fogadta őket: „A rohadékok már megint itt vannak.” Állítása szerint az amerikai repülőgépekre gondolt, de testvére meggyőződése az volt, hogy rájuk mondta, mint ahogy azt is váltig állította, hogy amikor a szövetséges erők SS-tagsággal vádolták meg a háború után, az szintén Adi feljelentésének volt köszönhető.

Mindenesetre a PUMA történelme színes, változatos, és bővelkedik a remek lábbelikben. A márka központjának felső szintjén van egy különleges szoba, tele igazi kincsekkel, már-már történelmi relikviákkal, annak a Helmut Fischernek a felügyelete alatt, aki már közel 40 éve áll a cég szolgálatában.

Legendák testközelből

Ide kukkanthatott be a Hypebeast szerkesztősége, hogy saját szemével lássa a Maradona vagy épp Linford Christie által aláírt lábbeliket. Minden egyes pár fontos és értékes valamiért. Ez itt például egy 1950-ben készült darab, ami a PUMA első tréningcipője volt:

Ez pedig egy 1968-as, Roma névre keresztelt cipő, aminek az oldalán a különleges (és egyébként még ’52-ben maga Rudolf Dassler által tervezett) logó nemcsak a gyártó megjelölésére hivatott, hanem arra is, hogy a keményebb anyagával stabilizálja azt edzés közben.

És íme még néhány a márka klasszikusai közül, egyenesen a németországi szentélyből:

A legendás NBA-játékos, Walt Frazier közreműködésével tervezett „Clyde” 1973-ból.

 

Szintén egy legendás darab, a Jil Sanders, ami egy focicipő felsőrészét kombinálta egy futócipővel, és ami nemcsak a pályákon, de az utcán is komoly kultuszt teremtett.

Ha még több infót olvasnál a sztoriról, az eredeti cikket és több képet is találsz a Hypebeast erről szóló anyagában.

Itt van még jó kis kontent