Kicsit túl tökéletes szempillákat ígért a Rimmel új reklámja, betiltották

Szerző: Brooke

A reklámok túloznak. Sokszor, sok mindenben. Csak rajtunk múlik, hogy elhisszük-e ezeknek a hirdetéseknek azt, amit ígérnek, vagy inkább elosztjuk kettővel a dolgot, és adunk neki egy esélyt. 

Amikor szépségről és sminkelésről esik szó, nincsenek határok. Jöhet szinte bármi, hajlamosak vagyunk bedőlni a legnépszerűbb márkák ígéreteinek. Egy új szempillaspirál, új alapozó, új highlighter, akármi. Az emberek valamiért úgy vannak kódolva, hogy ha valami márkás, és régóta a piacon van, szar nem lehet. A feltevés tulajdonképpen jogos.

A vád szerint nők millióit akarta megtéveszteni a legújabb Rimmel-reklám,

amelyben a 24 éves modell és színésznő, Cara Delevingne szerepel. A szempillaspirált reklámozó népszerű márka kicsit túlontúl tökéletes szempillákat ígér a nőknek. Legalábbis ezt állítja az Advertising Standards Authority, az Egyesült Királyság reklámfelügyelete.

A márka új szempillaspirálja a Scandaleyes Reloaded nevet kapta, ami „veszélyesen vastag pillákat” és „extrém tartósságot, hosszabb szempillákat” ígérget. Itt szóltak közbe a hatóságok, mert szerintük a hirdetés félrevezető, ugyanis a termék hatását videós utómunkával túltolták.

A Rimmel a Coty UK tulajdonában lévő cég, amelynek tulajdonosa egy egészen egyszerű magyarázattal védte a hirdetést. Szerinte ugyanis a reklám pontos képet ad a termékről, illetve annak hatásáról. Az egyperces kisfilmhez Cara szempilláit csak előkészítették, hogy az új szempillaspirálnak alapot adjanak. Így tudtak egységes pillákat varázsolni a modellnek, és az utómunka során csak azért adtak egy kis pluszt a szemfestékhez, hogy azok jobban érzékelhetőek legyenek vizuálisan.

Ha így van, ez még azért beleférne.

Mondhatni, a Rimmel elég szépen beleállt a céget ért vádakba, azonban bármennyire is szerették volna bizonyítani igazukat, a hatóságok betiltották a reklámot félrevezetés miatt. Tény, hogy a hirdetések sokszor hazudnak, és eltúlozzák a dolgokat, viszont ennyi erővel minden második reklámot be lehetne tiltani. Mindenki maga dönti el, mit hisz el, és mit nem. 

Az Advertising Standards Authority (ASA) egyébként afféle reklámfelügyelet az Egyesült Királyságban, ami részben fogyasztóvédelmi célokat szolgál, és gyakran balhézik a szépségápolási márkákkal. A L’Oréallal is több ügye volt, pár éve − a mostani ügyhöz hasonlóan − szintén szempillareklám miatt meszelték el őket egy kampányban, amiben Penélope Cruz szerepelt.

via The Guardian

Itt van még jó kis kontent