8 hiba, amivel tönkreteszed a ruháid

Szerző: Brooke

Mindannyian hibázunk. Első körben már azzal, hogy nem olvassuk el az adott ruhadarab címkéjén lévő jelzéseket, amelyek tájékoztatni kívánnak minket a mosási és vasalási lehetőségekről. És ez csak egy a 8 közül. 

A minimalizmus egy életstílus. Egy olyan szemlélet, ami határozottan elutasítja a felesleges holmik felhalmozását, a pazarlást és minden olyan dolgot az életben, amire amúgy semmi szüksége az embernek. Erről azért jóval bővebben is lehetne írni, de én most csak a ruhavásárlásra húzom rá ezt a sztorit. Inkább vegyél 2 minőségi, drágább farmert, mint hogy felhalmozz 5 gagyit, csak azért, mert olcsó.

És ha már megvetted azt a nadrágot 30 rongyért, és bevállaltad a kasmírpulcsit télre, miért is ne vigyáznál rájuk?

Itt van 8 sűrűn elkövetett hiba, amivel nap mint nap gyilkolod a speciális bánásmódot igénylő ruháidat.

1. Túl sok a szárazon tisztítás

Rengeteg olyan cucc van (szövetkabát, bőrdzseki, bőrnadrág), amit nem okos ötlet mosógépbe dobni. És ha más végzi el helyetted a melót? A sarki ruhatisztítóban feltehetőleg olyan szakemberek dolgoznak, akik megbízhatóak és precízek. Feltehetőleg.

Ennek ellenére a túl sok száraz ruhatisztítás sem a legjobb, főleg akkor, ha heti rendszerességgel esel neki a valódi bőrből készült kabátodnak. A bőrcuccok ápolásáról itt olvashatsz bővebben. Tök jó, hogy beszereztél otthonra mindenféle port, kefét meg kencét, amivel ápolhatod a speciális ápolást igénylő ruháidat, de ne ess túlzásba, mert az többet árt, mint használ.

2. Nem csomagolod ki a frissen tisztított ruháidat

Tény, hogy van, amikor csak a tisztítóban tudják megfelelően tisztítani a ruhád. Azzal viszont, hogy a kész ruhát nem csomagolod ki a műanyag zacskóból, amiben visszakaptad, elég sokat ártasz az adott darabnak. A zacskóban ugyanis a tisztítás után olyan vegyszerek maradhatnak, amik hosszú távon árthatnak az anyagnak, a szálaknak.

Szóval hagyd a műanyagot, rázd ki a ruhát, és tedd a szekrénybe.

3. A gyűrött bőrcuccok esete

Ha soha nem találkoztál úgy a bőrkabátoddal vagy -nadrágoddal, hogy gyűrött részek virítottak rajta természetesen a legláthatóbb helyen, durván szerencsés vagy. A gyűrődéseket a bőrcuccokból eltüntetni elég nagy kihívás, és viszonylag nagy az anyag károsodásának az esélye is. Legkönnyebben úgy tudod megelőzni a bajt, ha

a valódi bőrből készült kabátodat fából készült, erős fogasra akasztod. A csizmádat pedig tömd ki, vagy használj sámfát.

 

4. A kilincsen tárolt táskák

Helytakarékosság szempontjából jó megoldásnak tűnhet, hogy a kedvenc táskádat az ajtókilincsre (vagy bármilyen akasztóra, kampóra) akasztod. A helyzet viszont az, hogy ezzel komoly károkat okozol. A fogantyú a táska pántjának nyúlását, illetve a varratok elgyengülését okozza, ami azt jelenti, hogy a gyönyörűséges táskád nem lesz túl hosszú életű.

5. A lehúzva maradt cipzárok

Ha nadrágot készülsz mosni, mindig húzd fel mosás előtt a cipzárt, hogy megvédd a többi ruhádat a kopástól és a szakadástól. A cipőn és a táskán is be kell húzni a cipzárt, akkor is, ha nem használod őket, hiszen így mindkét darab megőrzi eredeti formáját.

6. A kötött ruha és a vállfa

A kötött pulóver egyik legnagyobb előnye, hogy nyúlik, szóval ha gyorsan felszedsz 10 kilót, az biztosan jó lesz rád akkor is. Viszont soha (tényleg soha) ne akaszd fel a kötött ruhákat vállfára, ugyanis ha túl sokat lógnak, a szálak annyira kinyúlnak egy idő után, hogy ruhák helyett konkrétan lesz egy csomó zsákod.

Inkább hajtsd össze őket, és rakd a polcra vagy a fiókokba.

7. A drót vállfa szigorúan tilos

Hál’ istennek, hogy a drótból készült vállfákat már egyre kevesebbszer és kevesebb helyen látjuk. Soha ne akaszd fel ilyen vállfára a ruhád, mert ennyi erővel már a kukába is dobhatnád a felsőd. A ruhán ugyanis olyan ráncok és csíkok lesznek a drót nyomán, amik tulajdonképpen eltüntethetetlenek. Ha meg nekiesel vasalóval, csak tönkreteszed az anyagot.

Fektess be fából készült vagy vastagabb műanyag vállfába, ami megvédi a ruhád.

8. Nem tisztítod rendszeresen a cipőd

Ez nem azt jelenti, hogy mindennap ki kell mosnod a kedvenc sneakered, de még azt sem, hogy az időjárástól védő spray-vel naponta kellene fújkálnod a cipőd. Egy puha, száraz ronggyal viszont sokat tehetsz azért, hogy a lépőd sokáig tiszta maradjon.

Ezzel eltávolíthatod az esetleges szennyeződéseket, port és homokot. Ezek egy-egy nap után nem tűnnek vészesnek, azonban idővel károsíthatják a szövet színét és anyagát.

 

Via Purewow

Itt van még jó kis kontent