A férfi tavaszi BASIC ruhatára. Nacik, cipők, kiegészítők.

Szerző: beautyFY

Az előző részben megmondtuk a tutit a kisportolt férfifelsőtest textilbe csomagolását illetően, most áttekintjük, milyen nadrágokkal, cipőkkel és kiegészítőkel válhat tökéletessé az idei kikelet.

Beszélik, hogy a tavasz errefelé kihalófélben van, mert a tél után minden átmenet nélkül a nyár következik, majd vissza − és mindez ráadásul napról napra ismétlődik. Jó hír viszont, hogy a lenti cuccok a meleg időszakban is simán viselhetők, tehát akkor sem nyúlsz mellé velük, ha az időjárás-jelentésben beígérthez képest mondjuk 10 fokkal magasabb lesz a hőmérséklet. Cikksorozatunkat a nadrágokkal, cipőkkel és kiegészítőkkel folytatjuk. A cél természetesen nem az, hogy átfogó terméktanácsadást adjunk minden kategóriában (az egyébként is impossibru), hanem az, hogy emlékeztessünk a legfontosabbakra, és rendszerezzük egy kicsit azokat az útmutatókat, amelyeket ezekben a témákban korábban írtunk.

NADRÁGOK

#1 Legalább 2-3 basic farmer

Nagyon kevés olyan élethelyzet van, amikor a farmer nem jó választás, tavasszal különösen nem élet az élet nélküle. Idén a világosabbra mosott árnyalatok mennek, a szűkebb szabás és a felhajtott nadrágszár pedig mindent visz − még akkor is, ha ez

sokaknak szúrja a szemét.

Ha szeretnél beújítani egy mutatós darabot, de nem vágod fejből a denimzsargont, semmiképp ne indulj el anélkül, hogy elolvasnád revelatív erejű farmer guide-unkat.

A farmerekről persze sokat írtunk, a gatyó és a farmerdzsekik történetéről is szép számmal jelentek meg már elképzelhetetlenül szórakoztató írások. Itt pedig Deutsch Tamás divattörténeti megmozdulása:

Így borította meg a farmertrendeket Deutsch Tamás

#2 Chino

Ezek a vékony pamut- vagy kevert szálas anyagból készült nadrágok a tavasz jolly jokerei, ezért tanácsos belőlük több különböző színárnyalatú darabot is beszerezni. Már csak azért is, mert a farmernál kevésbé tartós anyagból készülnek, így ha hasonló intenzitással használod őket, hamar mennek majd a kukába. A puccosabb márkáktól a fast fashion hálózatokig a legtöbb üzlet kínálatában megtalálhatók, de légy résen, a klassz szín és a jó szabás nem sokat ér, ha az első crowd surfingnél szétreped a matéria. További hasznosságok itt:

7 nadrágtípus, amit ki kellene próbálnod

 

 

#3 Rövidnaci

Ahogy melegszik az idő, eljön a rövidnadrágok ideje, szóval ha egész télen skipelted a legdayt, itt az ideje újrakezdeni a guggolást. Nagyon sokféle rövidnadrág létezik, de talán a chino short az egyetlen, ami valamelyest stílusosan hordható, a többinél menthetetlenül beköszönt a grillparti-/fűnyírás-életérzés − ami persze önmagában nem gond, ha egy laza estére készülsz a haverokkal, de egy randira nem tanácsos ilyenben menni. Mondjuk akkor a chinóból is inkább a hosszút válaszd.

Egyéb, nem formális eseményeknél nyugodtan viselj chino rövidnadrágot, melyet hosszú szárú testvéréhez hasonlóan szintén érdemes több, a bőrtónusodhoz illő színben is beszerezned. Egy jól szabott slim fit rövidnadrág

egy megfelelő inggel/pólóval, cipővel, vádlival jó választás lehet a tavaszi madárdal mellé.

4 tanács a rövidnacis szezonra

A hossz persze kulcsfontosságú: ha túl rövid, inkább teniszpályára való, a túl hosszú kissé toprongyos külsőt kölcsönöz. Legyen akármilyen klassz a felső, az ideális rövidnadrághossz az, ami éppen a térd fölött ér véget.

 

CIPŐK

A cipő talán az öltözködés legindividuálisabb része, ezért nehéz általános szabályokat megfogalmazni ezzel kapcsolatban. Jó, ha van legalább egy semleges színű, mindenhez passzoló lábbeli a gardróbban, másfelől viszont éld ki nyugodtan a színek, fazonok és anyagok iránti vágyadat, akár úgy is, hogy időnként egy-egy karakteres cipőhöz igazítod az egész szettedet.

#1 Hajóscipő

Ezen lábbelik népszerűsége korántsem mondható egyöntetűnek, pedig az aranyárban mért sneakerek korában nem sok választás marad, ha egy férfiember meleg időben is valamelyest stílusosan akar kinézni. Jellemzően vászonból vagy bőrből készülnek, mindenképp érdemes az utóbbit választani.

#2 Fehér sneaker

Én képtelen vagyok megszokni, hogy a sportcipőkből státuszszimbólum lett, meg hogy menő dolog edzőcuccban járni az utcán, de ez már legyen az én bajom. A fehér sneakerekben viszont van valami l’art pour l’art, éteri minimalizmus, ami totálisan mentes mindenféle földhözragadt praktikumtól, és ami ezeket a csukákat a tavasz legsokoldalúbb darabjai közé emeli. Egy makulátlanul fehér sneaker gyakorlatilag mindenhez megy, bohémabb estékre még öltönyhöz sem eretnekség, de azért az unokatesód esküvőjére ne ezt válaszd.

#3 Nem fehér sneaker

 

Ha szeretsz a szabadban jönni-menni, és a városban sem veted meg a sétálgatást, ne kezdj neki a tavasznak egy jó minőségű, strapabíró, egyszersmind elviselhető küllemű sneaker/gyaloglócipő nélkül. Mivel ezeket a darabokat hosszabb, intenzívebb menetelés idején hordod, a megfelelő kiképezés és a komfort elsődleges, ez esetben talán még a külcsínnél is fontosabb.

#4 Bakancs

 

Elsőre nonszensznek tűnhet a meleg időre készülve bakancsot emlegetni, pedig a tavasz az ideális évszak az ultrakönnyű, velúrból vagy más finom bőrből készült desert bootok számára. Ezek a cipők is széleskörűen használhatók, jól kombinálhatók, márkától függően pedig strapabírók és dizájnosak.

#5 Egy jó oxford

 

Az oxford cipő a lábbelik sötétkék blézere: laza, férfias és elegáns egyben. Hosszú és rövid szárú nadrággal egyaránt jól mutat, sokféle színben hozzáférhető, és a legtöbb stílusba jól beilleszthető. Cserébe hagyományosan zárt cipő, ezt vedd figyelembe, ha a hőmérő szétpattan harminc majd fok fölött.

 

KIEGÉSZÍTŐK

#1 Hátizsák

A hátizsák egyfelől praktikus, másfelől talán még a táskákkal szemben komoly ellenszenvet érző férfiemberek is rávehetőek, hogy inkább ebben tartsák a cuccaikat nadrágzsebeik teletömése helyett.  A stílusosabb darabokért persze nem elég betérni az első túraboltba, de azért nem lehetetlen küldetés olyan hátizsákra szert tenni, ami nemcsak jól használható és tartós, de nem is hisznek eltévedt turistának, ha betérsz vele egy romkocsmába.

#2 Öv

Alapdarab, mégsem kap elég figyelmet. Az üzleteket elárasztják a kb. kéthavonta eldobandó gagyi darabok, pedig érdemes invesztálni egy minőségi derékszíjba, hiszen munkakörtől függően az év kb. 300 napján használatban van.

Duncan megjegyzése: a férfi egy bizonyos kor felett jön rá, hogy az öv sokkal fontosabb ruhadarab annál, semhogy eltekintsen néhány minőségibb darab beszerzésétől. Lehet persze háromhetente újabb szarokat venni az utcai árusnál két dobozos sör áráért, de a második viseletnél elenged a ragasztás, szétnyílik az anyag, megnyúlik a bőrszíj.

Az övről talán még mindig a bőr ugrik be elsőre, pedig már textilből is remek darabokat találhatunk például a jó öreg trumpista Tommy bácsinál.

A férfi és az öve. Történelem, szabályok, típusok.

 

#3 Karóra

 

Egy jól mutató karóra igazi stíluskatalizátor még akkor is, ha nem csitrilliókért veszed. Erről egy elképesztően jó összefoglalót írt kollégánk nemrég, azt itt érdemes elolvasni:

6 megfizethető óra, és amit tudnod kell róluk

Érdemes kerülni a barokkos túlkapásokat, minél letisztultabb, annál jobb, ráadásul annál többféle szettbe beilleszthető. Ha smart casualban vagy úgy általában elegáns szettekben nyomulsz, itt egy remek cikk kimondottan arról, hogyan passzintsd az öltönyödhöz.

Oké, ez nem Timex.

#4 Napszemüveg

Válassz egy, az arcformádhoz illő napszemüveget, és legyél király! Ez a kiegészítő egyrészt véd a napfény ellen, de globálisan tíz alatt van azok száma, akik emiatt viselik. A napszemüveg egyrészt önnön jogán hozzáad az archoz esztétikailag, másrészt eltakarja azt, amit egy szétzilált éjszaka másnapján el óhajtasz takarni. A klasszikus Aviátor-formavilág mindig nyerő, de az attól eltérő vonalak is üthetnek. A napszemüveg-útmutatónkat itt leled, annál jobb anyagot a témában úgysem találsz:

Így válassz napszemüveget

#5 Karkötő

A karkötők (mint a férfiékszerek általában) eléggé megosztó „ruhadarabok”. Ha idegenkedsz tőlük, nem érdemes erőltetni, de jó, ha tudod, hogy egy jól megválasztott karkötő könnyedebbé, spontánabbá teszi a szettedet, és hát mi másról szólna a tavasz, ha nem az önfeledt mókáról és kacagásról? Ha parázol attól, hogy túl csicsás lesz tőle az összkép, válassz természetesebb anyagokat és neutrálisabb színeket (a barna és a fekete a legtöbb kompozícióval harmonizál), és olvasd el a kapcsolódó cikkünket is. Biztos, ami biztos.

Ismét hangsúlyozzuk, hogy a fentebb leírtak inkább inspirációforrásként szolgálnak, nem arról van szó, hogy ne lenne méltó a férfi névre az, aki nem újít be a tárgyalt ruhadarabokból legalább egyet. A ruhatáradon alkalmazott vérfrissítés előtt mindenképp mérlegeld, kikkel, milyen közegben, milyen tevékenységhez választasz ruhát, ne felejtsd el tisztázni, milyen a bőrtónusod, mindezt igazítsd az ízlésedhez és a büdzsédhez, olvasd el cikkeinket itt és itt arról, hol érdemes vásárolni, és ha mindez megvan, indulhat a vadászat.

Bónusz: Legalább egy sportos zakó

Legalább egy könnyebb anyagú blézered legyen, lehetőleg olyan, neutrális színben, amit ugyanúgy fel tudsz venni egy farmerrel mint egy elegánsabb nadrággal. A sportzakókról nemrég egy frankó Steal da Stíl is született. Így nyár előtt tömve vannak a boltok ilyesmivel, akkor nem találsz csak jót, ha nem keresed eléggé. És ha igazán érdekel a téma, el is viszed rögtön magadra öntetni, így:

Így lesz tökéletes a zakód Pesten

 

(felhasználtuk és átdolgoztuk: Styles of Man)

A kiemelt képen Jude Law szerepel a Dior reklámkampányának fotóján.

Itt van még jó kis kontent