Mi a helyzet a fűzős övekkel?

Szerző: Brooke

Ismét megoszlik a divatvilág. Vannak, akik szeretik, és hordanak is övet, mások inkább passzolják, még akkor is, ha tudják, hogy jól néznek ki, és jól is áll rajtuk. Te melyik csoportba tartozol? 

Ha előbbibe, akkor jó hírünk van: 2017 a te éved, ugyanis övet (leginkább fűzőset) hordani idén nemcsak trend, hanem majdnem kötelező is. Persze csak akkor, ha igazán odáig vagy a divatért, és követed az eseményeket − abban a formában, ahogy a saját stílusod engedi.

Az öv előnyeit és remek tulajdonságait nem fogjuk részletezni. Maradjunk annyiban, hogy a „helyén tartja a nadrágot” funkciója helyett sokkal inkább azért hordjuk, mert igaz, csak optikailag, de tökéletes darázsderekat varázsol nekünk.

És ez jó.

Honnan jött a fűzős öv körüli őrület?

Gondoltad volna, hogy egy kis semmiséggel durván meg tudod változtatni a teljes megjelenésedet? Persze, a choker mindig nyerő, még akkor is, ha a pasid utálja rajtad, sőt, még egy fűzős szandál is sokat dob rajtad. Ezekkel viszont nem feltétlen lehet változtatni a ruhádon, nem kap új jelleget, új színt, új fazont. Egy stílusos övvel viszont mindez megtörténhet.

Máris itt egy példa. A hosszított felsők legtöbb esetben elég egyszerűek, főleg akkor, ha a tervezők csak egy teljesen basic pólót akartak készíteni, ami jó otthonra, de még utcára is felveheted. Valld be, hogy soha nem jutna eszedbe így hordani azt a teljesen egyszerű fehér felsőt:

Nem jelenthetjük ki, hogy a fűzős öv Kylie Jenner saját ötlete lenne, viszont tény, hogy amint elkezdte felpakolni az Instájára a képeket, amiken különböző öveket visel, így vagy úgy, de valami elindult.

Egyre többen kezdtek cikkezni az övekről, amelyek különleges kiegészítőkként hordhatók hétköznapokon és szombat estéken is. Az öv mint „nadrágot tartó szíj” már nem megy annyira, helyette viszont darázsderekat varázsol szinte mindenkinek, aki ezzel az igazán dögös holmival kísérletezik.

Optikailag elég jól tagolja a testet, és határozottan figyelemfelkeltő.

Ha nem vagy megelégedve a hátsó feleddel, inkább passzold, mert csak még jobban kiemeli a neked nem tetsző részedet.

Christian Dior − 1993

Csak egy kis érdekesség, ha esetleg merengeni kezdenél azon, vajon milyen volt az övdivat régen. Az 1990-es években a fűzős övek már létező kiegészítőkként funkcionáltak nők millióinak gardróbjaiban. Miért vagyunk ebben olyan biztosak?

Mert Christian Dior tervezésében már az 1993-as nyári kollekcióban feltűntek az övek. Durva, de igaz. Itt van két kép a 24 évvel ezelőtti divatbemutatóról és az akkor divatosnak számító övekről.

Ha nem fűzős, akkor sima

Ellenben akkor, ha egy hosszított felsőt vagy oversized pulcsit/kabátot szeretnél feldobni, jó választás lehet az öv. De nem kell feltétlenül fűzős fazont választanod, az egyszerűbb verziókkal is legalább olyan dögös hatást érhetsz el − lásd a fenti képen.

A tavasz beköszöntével a világ legnépszerűbb márkái is újragondolták az övviselést, szóval már a divathéten is feltűnt egy-egy brand különleges ruhakreálmánya. Legtöbb esetben az öv nem a ruhához tartozik, így a tervezők kiélhették kreativitásukat, és saját maguk dönthettek arról, milyen színű, anyagú, fazonú övet párosítanak az adott ruhához.

Íme három példa:

Balról jobbra: Alexander McQueen, Maison Margiela, Moschino

Hogyan viseld?

Azt már tudjuk, hogy a luxusmárkákat koppintják a fast fashion márkák, amelyek elérhető áron adják az átlagembereknek azt, amit az aktuális trendek diktálnak. Mivel az inspiráció legtöbb esetben a kifutókról jön, ezért egyértelmű, hogy az adott trendet a saját magunk stílusára szeretnénk formálni. Ezért jó, hogy az egyszerű darabokat is feldobhatjuk különleges övekkel.

A fekete, hosszított felsőt csillogó, fűzős övvel és térd fölé érő csizmával, a fehér felsőt egy méregzöld, kígyóbőrmintás kiegészítővel. Tulajdonképpen úgy hordod, ahogy csak akarod. Neccharisnyával és hosszabb vagy épp miniruhával is jól néz ki, de az oversized pulóveredhez és farmerkabátodhoz is jól passzol.

Kiindulási pontnak íme néhány inspiráló kép.

Felhasználtuk a The Fashion Spot cikkét.

Itt van még jó kis kontent