5 ok, amiért nem tudsz felkelni reggel

Szerző: Brooke

Alapvetően kétféle embertípust érdemes megkülönböztetni: vannak az éjszakai baglyok és a reggel korán kelők. Utóbbiak számára nem probléma hajnali 5-kor kimászni az ágyból, míg előbbiek képtelenek korán kelni, hiszen − mondhatni − egész éjjel ébren voltak.

Abba nem érdemes belemenni, melyik tábor a szerencsésebb, az viszont tény, hogy a korán kelés hosszabb távon igencsak rányomja a bélyegét az ember hangulatára. Főleg akkor, ha kínkeserves és lehetetlen feladatnak tűnik kimászni a pihe-puha ágyból. No para, megvannak az okok és a megoldások.

#1 Túl sötét van a szobádban

Az tök jó, hogy estére besötétítesz, és lehúzod a redőnyt, mert így sokkal könnyebben fogsz tudni elaludni. A gond ezzel csak az, hogy a reggeli ébredést viszont lehetetlenné teszed.

#2 Túl sokáig vagy ébren

Akár késő estig dolgozol, akár a kedvenc sorozatodat nézed hajnali 1-ig, egyik sem túl kifizetődő. Főleg akkor nem, ha másnap reggel 6-kor kell kelned. A filmezést hagyd meg délutánra vagy másnapra, és add meg magadnak a sok alvás lehetőségét, hogy fitt és éber legyél egész nap. A 8 óra a minimum, amire szükséged lenne.

#3 Stresszelve és aggodalmaskodva fekszel le

Maradjunk annyiban, hogy a szar munkahely elég sokszor rányomja a szintén szar bélyeget a mindennapokra. A másnap reggeli meeting, a délutáni jófejkedés az elborult főnökkel elég kimerítő tud lenni. Mind lelkileg, mind fizikailag. A stressz nincs jó hatással az alvásra, szóval próbáld kizárni a negatív gondolatokat esténként.

#4 Túl sokszor nyomod meg a „szundi”-gombot

Ha csak azért állítod be korábbi időpontra az ébresztődet, hogy nyomkodhasd a „szundi”-gombot, és több időt tölthess alvással, rosszul teszed. Felesleges 10 percekre visszaaludnod, ez ugyanis nem minőségi alvás, és csak még nehezebben ébred majd fel a szervezeted, ami amúgy az egész napodra kihat.

#5 Túl sok kávét (vagy bort) iszol lefekvés előtt

Egy pohár bornak meglepően sok jó hatása van az egészségre, ezek közé tartozik a szívroham és az agyvérzés kockázatának csökkentése, de még a csontok szilárdságára is pozitívan hat. Az alvást viszont nehezebbé teszi, ha nemcsak egy, hanem mondjuk 3 pohár csúszik le lefekvés előtt. Igaz ez a kávéra és teára is, hiszen mindkettőben koffein van, ami ébren tart. Az persze egyénfüggő, kire milyen hatással van a késői kávézás.

 

Via PopSugar

Itt van még jó kis kontent