Így viseld a deszkás cuccokat, ha nem akarsz idiótának tűnni

Szerző: Ulla

Ha már az oviban is backflipet nyomtál bukfencezés helyett, és foglalkoztat a gondolat, hogy születendő gyermeked számára engedélyeztesd a Tonihók keresztnevet, akkor olvass tovább. Persze csak abban az esetben, ha agyvérzés nélkül fel tudod dolgozni a tényt, hogy olyanok is magukra öltenek deszkás ruhadarabokat, akik még életükben nem láttak longboardot közelről. És hogy szerintünk nincs is ezzel semmi baj.

 

Bármilyen szubkultúra is legyen terítéken, előbb-utóbb óhatatlanul előkerül a kérdés, hogy hol húzódik realség és fake-ség határa, és hogy mennyire egyenlő az Armageddonnal, ha egy rétegdivat beszivárog a mainstreambe.

Skateboard meets pop

Avril Lavigne kanadai zeneművésznő és stresszfaktor alábbi munkája elég eklatánsan demonstrálja, hogyan nem kellene ezt csinálni. Teszi mindezt úgy, hogy közben egy szerelmi narratívába foglalja a folyamatot,

amikor a deszkás beleszarás simán leverte a decens jólneveltséget,

végképp megvetve ezzel a lábát a mainstreamben. Egy kultúrtörténeti gyöngyszem, de tényleg.

Skateboard meets high fashion

A deszkás szubkultúra és a divat már a kilencvenes években frigyre lépett, az olyan kultikus márkák, mint a Supreme vagy a Palace azóta is stabilan tartják pozícióikat a streetwear élvonalában. Most pedig, hogy a kilencvenes évek szelleme járja be a divatvilágot, a skater cuccok immár a high fashiont sem hagyják érintetlenül. Az olyan formabontó/blöff (a kívánt rész aláhúzandó) divatmárkák, mint a Vetements vagy Gosha Rubchinskiy előszeretettel inspirálódnak a deszkások által viselt ruhadarabokból. Ennek köszönhetően születtek többek közt olyan nélkülözhetetlen tételek, mint a 200 dolláros bőr cipőfűző vagy ez a melós póló 185 fontért:

Azon nem nagyon van mit csodálkozni, hogy Kanye West kooperál a Vetementsszel, és előszeretettel hordja a cuccaikat, viszont az már egyértelműen valamiféle paradigmaváltást (vagy jól fejlett humorérzéket) jelez, hogy az überdíva, Celine Dion sem átall titanicos Vetements hoodie-ban mutatkozni.

Azonban az igazi deszkás életérzés kvintesszenciája valójában nem annyira a konkrét ruhadarabokban rejlik, hanem abban a

friss, nonkonformista és szabadságszerető látásmódban, ami ennek a szubkultúrának a sajátja.

Keveredik benne az új a régivel, az ötvenes évek kaliforniai hullámlovaglása a punkkal, a hiphoppal és grime-mal, ráadásul a sok magába olvasztott befolyásnak köszönhetően az egész annyira szerteágazó és színes, hogy azt abszolút outsiderként meg se próbálom érzékeltetni. Ez a frissesség az, ami az utóbbi időben ihletően hatott a férfidivatra, oldva annak formális merevségét.

Gosha Rubchinskiy túltolta

Win-win game

A gördeszkázás szerelmesei persze többnyire leszarják, hogy milyen szelek fújnak a high fashion háza táján. Ben Powel, az egyik legnagyobb brit deszkás magazin, a Sidewalk szerkesztője saját bevallása szerint 14 éves kora óta ugyanúgy öltözködik. Viszont a divathype-nak köszönhetően befolyt bevételek lehetőséget adnak a deszkás cégeknek az erőteljesebb szponzorációra, ami nemcsak több ingyen ruhát és pénzt jelent a legjobbaknak, hanem új parkok épülnek, emelkednek a versenyek pénzdíjai, és ilyen videók születnek:

Szóval ha nem is vagy egy tetovált deszkás isten, attól még nyugodtan integrálhatsz skater cuccokat a ruhatáradba, elég, ha egy alapszabályt szem előtt tartasz:

használd jelzésértékűen!

Ha már elmúltál harminc és/vagy nem gördeszkával közlekedsz, akkor egy Palace baseballsapkával és buggyos farmerral kombinált Champion hoodie-ban és Vans cipőben egyesek szemében nem laza leszel, hanem kínos. Ellenben ha a szokásos casual viseletedet feldobod egy-egy szubkulturális elemmel, a keresetlenséget sugalló stiláris tuning garantált.

#1 Kapucnis felső, miszerint hoodie

A legkézenfekvőbb választás, ha épp csak egy csipetnyi kópéságot akarsz csempészni egyébként éretten férfias megjelenésedbe. Ez a deszkás alapdarab sokféle outfitbe jól beilleszthető, de Giles Farnham divattanácsadó szerint akkor üt igazán, ha jól kombinálod egy markánsan eltérő stílussal, például élére vasalt, nyesett szárú nadrágot veszel hozzá.

#2 Deszkás cipő

Ha ilyen cipőt viselsz, az esztétikum mellett élvezheted a funkcionális kidolgozás előnyeit is: a remekül tapadó, ütéseket tompító, vastag gumitalp a munkás hétköznapokban sem jön rosszul, ráadásul a minőségibb darabok meglehetősen tartósak is, hiszen mindennapos nyüstölésre tervezték őket. Egy jól megválasztott Vans, Supreme vagy Supra csukával nem lőhetsz mellé, mind kiállta az idő próbáját.

#3 Logós póló

A streetwear alapvetően egyszerű, mint a százas szög. Megkülönböztethetősége nem a rafinált szabásvonalakban vagy a különleges anyagokban rejlik, hiszen a megfizethetőre belőtt ár nem ad teret az ilyen úri huncutságoknak. Így maradtak a karakteres logók és feliratok, melyek szintén megihlették a high fashion világát.

#4 Bő gatyó

A gördeszkázáshoz használt nadrág érthető okokból jóval bővebb, mint a férfidivatban jelenleg uralkodó trend, hiszen egy slim fit farmer nem a legpraktikusabb, ha az ember railslide-dal múlatja az idejét. Éppen ezért az, aki nem gyakorló gördeszkás, kisebb valószínűséggel fog beruházni mondjuk egy Dickies cargóra pusztán az esztétikum kedvéért, hiszen például egy irodai outfitbe ez kevésbé illeszthető be.

Viszont azok számára, akik nem igazán lelik örömüket a szűk szabású nadrágokban, nem haszontalan körülnézni a lazább, de finomabb anyagú nadrágok között. Ebben az esetben azonban ajánlatos helyrebillenteni a balanszot egy szűkebb felsővel, a toprongyosság érzetét elkerülendő.

#5 Kiegészítők: pénztárcalánc, logós sapka, fehér sportzokni

A karakteres zokni és baseballsapka szintén két olyan dolog, ami simán átszivárgott a félcsőből a divatvilág fősodrába is, manapság a streetwear alapdarabjának számít mindkettő.

A pénztárcalánc eredetileg 100 százalékosan funkcionális darab volt, azt a célt szolgálta, hogy a gördeszkával kivitelezett furmányos trükkök közben ne potyogjanak ki a zsebekben lévő javak. Ez a funkciója hétköznapi kiegészítőként is működik, de ma már pusztán esztétikai céllal történő viseléséért sem jár letöltendő börtön.

A cikk megírásához felhasználtuk a Fashionbeans összeállítását, jó pár képét és történeti áttekintését is.

Itt van még jó kis kontent