Ezért ne érezd magad rosszul, ha szeretsz sminkelni

Szerző: Brooke

Ha nem kaptam meg életemben legalább háromezerszer azt a kérdést, hogy „Miért sminkelsz ennyit?”, akkor egyszer sem. Elárulok egy titkot: azért, mert szeretem sminkleni magam. És ezzel az érzéssel nőként szerintem nem vagyok egyedül.

 

Életem első szemceruzáját 13 éves koromban kaptam anyukámtól; a mai napig emlékszem arra a pillanatra, mert kevés dolog járult ennyire hozzá ahhoz, hogy jobban érezzem magam a bőrömben. Még mielőtt beszólnál, hogy

höh’, te is csak a sminktől érzed magad szebbnek,

tisztázzunk gyorsan valamit!

Egy kamaszkorban lévő, pattanásos bőrrel és zsíros hajjal küzdő, az osztály csúfolódásával kőkeményen szembeszálló (kis)lány semmi másra nem vágyik, csak arra, hogy jobban érezze magát a bőrében. Így vagy úgy, rózsaszín tincsekkel a hajában vagy fekete körmökkel, az már mindegy. Valamilyen formában enyhíteni akarja azt a mérhetetlen önbizalomhiányt, ami 12 éves korától nagyjából 20 éves koráig végigkíséri a mindennapjait.

Kiakadásom hátterében természetesen a mérhetetlen mennyiségű előítélet áll, amelyek véleménynek nem nevezhetőek, ám arra jók, hogy kellően felcsesszék a nők agyát.

De miért pont a smink ad önbizalmat?

Írhatnék olyan közhelyeket, hogy mindenki úgy szép, ahogy van, és mindenki fogadja el magát olyannak, amilyen. Ez a megközelítés részben jogos, részben bullshit. Annak ellenére, hogy a természetes szépséget semmi nem képes felülírni (csak egy jó alapozó és ügyes kontúrozási technika), minden nő tudja, milyen ereje van egy szépen ívelt szemöldöknek, vagy milyen igéző hatás érhető el a megfelelő szempillaspirállal. Kétség sem fér ahhoz, hogy

a smink megszépít.

Ha pattanásos vagy, alapozót használsz, hogy eltüntesd a pöttyeid. Mi ezzel a probléma? Semmi. Minden nő álma a tökéletes bőr, és ha nem adatott meg a mitesszer nélküli, pattanásmentes arc, segíthetsz rajta és magadon azzal, hogy megtanulod eltüntetni a hibákat. Erre való a smink.

Hangsúlyozhatod azokat a részeket, amiket szeretsz, és eltüntetheted azokat, amiket nem.

Nem szégyen, ha szeretsz sminkelni. És nem szégyen az sem, ha 2 órát töltesz reggelente a tükör előtt. 83 makeup-művészt követsz YouTube-on, mert a szemöldökformázós videókból sosem elég? Nem gáz, vagyunk ezzel így páran. Attól érzed jól magad, ha ki vagy festve? Szereted a sminkelés minden egyes lépését? Élsz-halsz az új dekorkozmetikumokért? A sarki boltban is profin ragasztott műszempillával veszel tejet? Ha úgy érzed, erre van szükséged, tedd ezt. Egyetlen kérdésem lenne csak.

És ha szeretsz sminkelni, akkor mi van?

Összeszedtem tehát a legáltalánosabb közhelyeket és beszólásokat, amiket pont a hátuk közepére kívánnak a nők.

#1 Ha elfogadod magad, megszépülsz

Szokták mondani, hogy egy nő akkor szép igazán, ha boldog, mert ha boldog, akkor az egész lényét körüllengi az a fajta belső szépség, amit senki nem vehet el tőle. True. Kár, hogy

a pattanásokat és a bőrhibákat a boldogság bűbájos aurája nem tünteti el.

Persze lehet mondani, hogy a szépség belülről fakad, és ha jól érzed magad a bőrödben, kívül is megszépülsz. Csak nem igaz.

Azzal viszont már kevésbé vitatkozom, hogy az általános közérzet elég erősen rányomja a bélyegét a kisugárzásodra. A „fogadd el önmagad” varázsigével posztolt Instagram-okosságokat jó megfogadni, viszont mindannyian tudjuk, hogy az elfogadás nem egyik napról a másikra történik. Hosszú folyamat, amin mindenkinek végig kell mennie, bármilyen végtelennek tűnő is legyen az út. Ameddig ez meg nem történik, nem lesz annyi alapozó, amitől szépnek éreznéd magad.

#2 Ha ki vagy sminkelve, biztos utálod magad

Senkinek nem feladata valakit az alapján megítélni, hogy hány réteg vakolat van rajta. Senkinek semmi köze hozzá, hogy ki miért és hogyan, mennyit és mikor sminkel. Ha úgy érzed, magyarázattal tartozol bárkinek is, amiért füstös cicaszemekkel üldögélsz otthon pizsamában egész nap, akkor jobb, ha tudod: nem kell érvekkel alátámasztanod a döntésedet.

Szóval a smink megszépít, valljuk be és vállaljuk fel. A mértékletességről persze ódákat lehetne zengeni, de minek, ha mindenki úgy csinálja, ahogy akarja. Az, hogy sminkben érzed magad szépnek, még nem feltétlenül önutálat. Egyszerűen csak elfogadod, hogy jobban nézel ki cicaszemmel, mint anélkül.

#3 Első randin vidd strandra a csajt

Biztosan te is belefutottál már azokba a mémekbe, amik azt az igét terjesztik, hogy az első randin már csak azért is jó strandra vinni egy nőt, mert legalább leolvad az arcáról a festék. Szánalomszint level 99. Igen, sminkelünk. Igen, fogunk is sminkelni. Igen, szebbnek érezzük magunkat tőle. So what?

Amúgy a legtöbb makeup már vízálló, szóval nyugodtan vihettek minket strandra.

Kár is ezt tovább ragozni. Egy csomó férfinak fontos a szépen kidolgozott felsőtest, valamivel kevesebben ugyan, de szép számmal vannak olyanok is, akik a piszkafalábnak is hadat üzentek. Nos, nekünk, nőknek meg a smink fontos. Ahogyan a szép haj, az ápolt köröm és a csinos megjelenés is.

Get over it!

Itt van még jó kis kontent