Hajkatasztrófa: amikor a póthaj miatt lilulsz be

Szerző: Brooke

Nem telik el úgy hónap, hogy ne találkoznánk legalább egy olyan vendéggel, akinek valamilyen módon el van rontva a haja. Elszúrt hajvágástól egészen durván elrontott hajfestésig, otthon kotyvasztott színezőktől szétroncsolt hajakig láttunk mi már mindent. Ez a hajhosszabbítós sztori viszont minket is megdöbbentett. Egy újabb tanulságos horrorsztori következik.

 

A minap egy elég furcsa dolog történt velünk a VI. kerületi beautyFY-ban. Kedves, vidám hölgy lépett be, elújságolta, hogy a legjobb barátnője már jó ideje hozzánk jár, így végre ő is rávette magát, hogy bejelentkezzen. Átmenetes ombre frizurát szeretett volna, amiben manapság nincs semmi meglepő. A hölgynek azonban

keratinos hőillesztéssel volt felrakva póthaj,

amit Budapesten applikáltak egy elég neves hajhosszabbító szalonban.

Amikor bemész egy fodrászatba, és hamvasszőkét kérsz, akkor ugye nem pont erre a végeredményre számítasz…

Miután megbeszéltük, mit és hogyan szeretne, milyen színben gondolkozik, és mi mit ajánlunk, kezdetét vette a haj világosítása és festése. Mindig törekszünk a legújabb anyagok használatára, profi termékekkel dolgozunk − éppen a remek eredmények érdekében Paul Mitchell, Schwarzkopf, Olaplex sorakozik a polcokon.

Így történt a szőkítés

A világos színátmenetes festéshez a Schwarzkopf BlondeMe mellett döntöttünk, a szőkítőpor mellé színező adalékot használtunk, hogy a világosítást és a színezést egy lépésben el tudjuk végezni. A szakmabeliek kedvéért elmondjuk, hogy ehhez egészen pontosan a cool additive és a rosé additive termékeket vetettük be.

Hasznos: Ezekben az adalékanyagokban minimális fizikai színező található, ilyen például a lila szín is, amivel a nem kívánt, esetleges „csibesárga” árnyalatot lehet semlegesíteni. A szőkének indult sárga haj problémájáról már írtunk, katt ide, ha bővebben érdekel:

Így lesz szőke a szőke

Mindent egybevetve tehát, megfelelő használat esetén ez az adalék

a hajon nem hagy lila színt, a műanyagot viszont igencsak megfogja.

 

Le kell szögeznünk, hogy éppen a kockázata miatt póthajat sokan egyáltalán nem festenek, ahol pedig igen, ott csak a vendég saját felelősségére teszik, hiszen többnyire ő szerzi be a póthajat olyan forrásból, amilyenből tudja. A fodrász általában csak akkor fest póthajat, ha ő maga szerezte be, és/vagy tette fel azt szakszerűen. Mi ebben a konkrét esetben azért vállaltuk el, mert a vendég egy megbízható ismerősétől szerezte be azt.

 

A hajhosszabbítás veszélyei

Sajnos azonban a hölgy, aki vidáman érkezett hozzánk, a hajkereskedelem áldozatává vált. Igaz, csak részben, de

az emberi, természetes hajat (valahol az értékesítési láncban) műanyag hajjal keverték össze a tömegnövelés érdekében.

Értsd: minél több póthaj kell valakinek, annál több pénzt hagy ott. De egyes árusítók vagy szalonok néhány tízezer forint megtakarításáért az emberi hajat szintetikussal keverik össze, nemcsak a saját vásárlójukat szívatva meg ezzel, de azokat a fodrászokat is, akik később a vendég hajával dolgozni kénytelenek.

Klasszikus hamvasszőke… oh, wait!

Mi történt?

Szóval a hajfestés után a vendégünk saját haja és a természetes hajból készült póthaja gyönyörű színű lett, de az az egy-egy szintetikus szál és tincs olyan lila lett, mint a Milka csoki csomagolása. A szintetikus anyag mennyisége ugyan minimális volt, azonban mégis kontrasztos lila fényt adott az egész frizurának.

A sokk és a felismerés

Mondanom sem kell, hogy kollégáinkkal instant elöntött minket az a kellemetlen érzés, amit kínos pillanatokban él át az ember,

zavartan topogás homloktörölgetve, magyarázkodás egy olyan hiba miatt, amiért nem mi voltunk a felelősek.

Milliószor használtuk már ezt a terméket és a festéket, és sosem történt hasonló, de a probléma okának felfedése végett végül − a hölgy beleegyezésével − kivágtunk egy kis részt a póthajból, vizsgálgattuk, tapintgattuk, majd öngyújtó segítségével csináltunk egy tűzpróbát.

A tincsben voltak természetes hajszálak, amelyek kénes szag kíséretében égtek el, ám a lila tincsek műanyagként olvadtak szét az ujjaink között.

Így oldottuk meg

Egy gyors szőkítő mosással próbáltuk meg kiszedni a hajból a kérdéses árnyalatot, ami szerencsére remekül sikerült. Minimális lila árnyalat még maradt a szőkében, ezért

Toner segítségével újra is színeztük.

A dolog végül egész jól sült el: komoly meló után a hölgy haja a hamvasszőke árnyalatok mellett csak néhány élénkebb tincset tartalmazott, és olyan lett, mintha szándékosan tettünk volna bele minimális lila melírt. A két héttel későbbre megbeszélt következő alkalommal már nem kellett korrigálni a színt, csak szárítottunk.

Egy lehetséges végkifejlet, amennyiben a póthajat nem biztos forrásból szerzed be. Bár ha szereted a meglepetéseket, talán még örülni is fogsz neki.

A tanulság

A hajhosszabbítás drága mulatság, és a laikusokat egyetlen pillanat alatt átverhetik a kóklerek és csalók, akikkel sajna Dunát lehet rekeszteni. Minimális tájékozottsággal viszont megkímélheted magad a felesleges pénzkidobástól, idegeskedéstől és csalódottságtól. Póthajat óvatosan kell választani, olyan kereskedőtől, aki megbízható, hiteles. Minderről egyébként hosszabban is írtunk, például itt:

A hajhosszabbítás sztorija − 1. rész

 

A fentebbi cikk második részét a hajhosszabbítási technikákról itt találod meg.

A fenti írás alapját vezető fodrászunk, BoSa írta, ha időpontot foglalnál nála, itt tudod megtenni. Ha pedig szeretnél nálunk dolgozni (vagy tudsz valakit, aki szeretne), akkor keress minket fényképes önéletrajzzal az info@bronson.men címen. A 3 éves szakmai tapasztalat elvárás.

A cikkben szereplő fényképek illusztrációk.

Itt van még jó kis kontent