Aki megteremtette önmaga divatját

Szerző: Ulla

Nagyon úgy néz ki, hogy mostanra Céline Dion vált az optimális divatikonná mindazok számára, akiknek a Kardashian klán túl közönséges, Victoria Beckham pedig túlságosan posh. Elsősorban mégsem ezért szeretjük.

Talán hozzám hasonlóan neked sem kenyered a nyálas szentimentalizmus, független, erős nő vagy, kemény, mint a vídia nyilván, de ha beüt a krach, azért te is végignyomod a Bridget-féle rekreációs programot, valld be.

Bizony mondom, vannak olyan élethelyzetek, amelyek kizárólag a popipar leggátlástalanabbul érzelgős gyöngyszemeivel vészelhetők át maradandó pszichoszomatikus károsodás nélkül, ezt a műfajt pedig kevesen csinálják jobban, mint Céline.

Volt ideje kitanulni a show-bizniszt, hiszen már több mint 30 éve áll a színpadon, sikerének titka azonban mindenekelőtt hangjában, eszméletlen munkabírásában és elkötelezettségében rejlik. És abban, hogy

egyedülállóan ötvöződik benne a Ki Mit Tud?-on fellépő szövőnők esetlensége a legnagyobb dívák eleganciájával és tartásával,

amitől az egész nő roppant szerethetővé válik még egy olyan kockalelkű cinikus számára is, mint én.

Céline talpig Versacéban hot dogot burkol egy kimerítő Met-gála után

Tinisztárból revükirálynő

Az idén 50 éves énekesnő Québecben született francia ajkú családban, és lényegében csak a karrierje kedvéért tanult meg angolul, máig érezhető akcentussal beszél. A kilencvenes évekig olyannyira francia énekesnő volt, hogy

1988-ban Svájc színeiben nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált.

Ekkorra hazájában már lemezek sora volt a háta mögött. Karrierjét abszolút a semmiből építette fel, menedzsere és későbbi férje 1981-ben jelzáloghitelt vett fel a saját házára, hogy kiadhassa a 13 éves Céline első lemezét, rajta az első slágerrel, melynek „klipjében” az énekesnő 13 testvére (jól látod) adja a háttérvokált:

A kontraszt kedvéért: 35 évvel később még egy buggyos ujjú ruha plusz még egy kanadai nemzeti kincs:

„Started from the bottom now we’re here”

Miután 1990-ben megjelent az első angol nyelvű nagylemeze, folyamatosan egyre nagyobb népszerűségre tett szert az érzelmes popzene kedvelői között. Megvolt a kötelező Disney-betétdal is, ahogyan az kell (A szépség és a szörnyeteg), kapott egy rakat díjat meg nevezést, de azzal írta be magát végleg a poptörténetbe, hogy

elénekelte minden idők legteátrálisabb betétdalát minden idők legszerethetőbb nyáltengeréhez.

Aki nem akart még hajóorrban állva repülni az óceán felett, és nem nézte újra minimum egyszer a Titanicot abban reménykedve, hátha Leo mégse hal meg a végén, az egy kődarabot hord a szíve helyén, én mondom.

https://www.youtube.com/watch?v=FHG2oizTlpY

Persze ahogyan az ilyenkor lenni szokott, jött a savazás is rendesen, a South Parktól a Saturday Night Live-ig sokan megtalálták az akcentusa, túlzott gesztikulálása vagy negyed századdal idősebb férje miatt. Céline volt annyira jó fej, hogy ne sértődjön meg, sőt, nem olyan rég Jimmy Fallonnál bebizonyította, hogy ő sem megy a szomszédba egy kis mókázásért.

Nincs is oka befeszülni, hiszen a rengeteg díj, mindenféle nemesfémből készített lemezek és miegyéb mellett

összehozta minden idők legjövedelmezőbb Las Vegas-i rezidens show-ját

a Caesars Palace Colosseum termében. Kétszer is leszerződött a napi rendszerességű fellépésekre, és az összesen hat év alatt a borsos jegyárak ellenére rendszeresen telt házas koncerteket adott, melyek nem szűkölködtek a flitterben, glitterben, vonósokban és látványos színpadi elemekben.

Mindeközben családot is alapított, több orvosi beavatkozás és sikertelen próbálkozások sora után összesen három fiúnak adott életet 2001-ben, illetve 2010-ben.

A legidősebb fiú, René-Charles 16 éves

Revükirálynőből stílusikon

Az alábbihoz hasonló fotósorozatok mindig nagyon mókásak tudnak lenni, de Céline Dion esetében különösen tanulságos végignézni, hogyan lett a kissé esetlen, olykor irgalmatlan stílusbakikat elkövető fruskából egy sok szempontból irigylésre méltó, érett asszony, aki merészebb húzásaival is már sokkal inkább diktálja, mintsem követi a divatot.

Az utóbbi években nemcsak hibátlan színpadi szettjei, hanem utcai viseletei kapcsán is egyre gyakrabban került a divatszerkesztők figyelmének középpontjába, ugyanis előszeretettel kezdte hordani olyan formabontóbb vagy eklektikusabb divatházak ruháit, mint a Balenciaga, a Vetements vagy a Yeezy.

LV meets Supreme

Balenciaga

OFF-WHITE

Beugrottak a gyerekkel egy Yeezy csukáért

Céline még az amerikaiak által csak Canadian Tuxedónak, vagyis kanadai szmokingnak csúfolt farmerszerkó viselését is új szintre emelte.

Persze egy Céline Dion szintű celeb nem magára hagyva toporog reggelente a gardróbban, miközben azon agyal, hogy mit vegyen fel. Az énekesnő biztosra megy, és Law Roach személyében olyan stylistot alkalmaz, aki jó érzékkel segít neki új utakat keresni az öltözködésében.

Ilyen egy gyümölcsöző munkakapcsolat

Stílusikonból inspiráló nőfigura

Természetesen nem azért gondolom őt jó inspirációforrásnak, mert szerintem annyira menő dolog 800 dollárért úgy kinézni, mintha most vásároltál volna be a Nyugati téri aluljáróban:

A high fashion olyan, amilyen:

túlárazott, sznob, és sokszor jóval több benne a blöff, mint a valódi művészet vagy kreativitás.

Lássuk be, többségünket nem mardossa napi szinten a kétely, hogy vajon fel lehet-e venni Diort Yeezyvel. Ugyanakkor a high fashion mint a kultúrtörténet része mégiscsak karakteresen meghatározza a világot, amiben élünk, hogy mást ne mondjak, a fast fashion cégek nagy része a következő kollekciójában már azt a látványvilágot fogja lenyúlni inspirációként használni, amit pár hete Párizsban látott a Couture Weeken a kifutón, illetve a közönség soraiban, ahol egyébként Céline is megjelent.

A Vogue is kalapot emel az énekesnő előtt

Amiért az énekesnő élete mégis sok szempontból példa lehet, az az, ahogyan

egyenes derékkal végigcsinálta azt is, amikor kapta az ívet a sorstól rendesen.

Francia kisebbségiként érvényesült egy anglomán iparban, hűséges feleség volt több mint 20 évig egyre betegebb férje mellett, komoly harc, fájdalmas műtétek és vetélések árán vált anyává. Mindeközben hat éven át a hét öt estéjén színpadon állt Vegasban. Akkor is, ha szar napja volt, akkor is, ha betegek voltak a gyerekek, és akkor is, amikor a férje haldoklott.

A flitter ugyan szépen csillog, de heti ötször-hatszor két órát színpadon énekelni komoly fizikai meló, még ha az extrém jól fizetett fajtából is. Tavaly óta pedig a díva háromgyerekes özvegy, hiszen hosszú betegség után végleg elment René Angelil, a társ, aki ott volt mellette gyerekkora óta.

Céline Diont láthatóan megtörte a gyász, arca magán viseli az utóbbi évek megpróbáltatásainak nyomait. Viszont ő azon kevesek közé tartozik, akinek elhisszük, hogy az élet és a show tényleg megy tovább. Még akkor is, ha momentán egy üveg vörösbor az egyetlen társunk a nehéz időkben.

A fenti méltatáshoz felhasználtuk a Highsnobiety cikkét és fotóit.

Itt van még jó kis kontent