YouTube-adalék férfivá váláshoz

Szerző: Balla "Duncan" Zoltán

A felnőtt férfivá érés legnagyobb előnye a legnagyobb kockázata is egyben: az önállóvá válással járó pompás szabadsággal egyidejűleg ugyanis

az ember fölül hirtelen eltűnik az autoritás,

nincs már, aki korlátozzon, egzisztenciális eszközökkel, szóbeli feddéssel akadályozzon abban, hogy baromságokat csinálj. Önszántadból teszed, mert hatalmadban áll.

Ethan Hawke a Prada 2015-ös kampányában. Fotó: Craig McDean

Azért kell tehát elsajátítani a felelős férfilét alapjait, mert voltaképpen te vagy az egyetlen ember, aki szigorral, fegyelmezettséggel hatni tud rád, a szabad férfira.

Senki nem fogja kicsavarni a kezedből a vodkásüveget, rád rivallni, hogy azt a tabit/bármit már ne dobd be, kitépni a kezedből a telefont, amikor a megtakarításodat óhajtod épp testi örömökre elverni ahelyett, hogy bent hagynád a kasszában, vagy átutalnád édesanyádéknak.

Ahogy óhajtod

Amikor Jeffrey Dahmert, a 15 (de inkább 17) ember megölésével, feldarabolásával és alapvetően megevésével vádolt és később a börtönben agyonvert sorozatgyilkost megkérdezték, miért lehet az, hogy a horrorfilmbe illő vágyait sok éven át kontrollálni tudta, azt válaszolta, hogy szinte nem is volt ilyen késztetése, mert a családjával élt, és

nem volt fizikai lehetősége ilyen őrültségeket csinálni.

(Dahmerrel egyébként minden megkérdezett pszichiáter szerint bibi volt, de egybehangzóan állították, hogy nem volt klinikai értelemben vett őrült, nem volt pszichotikus.)

Az a helyzet, hogy amikor valaki egyedül marad, maga dönthet arról, mit tesz meg, és mit nem azok közül a marhaságok közül, amiket akar, pedig nem kéne. Ha az agy nem egy érett, felnőtt férfié, az garantált szívás. A megoldás pedig: pallérozott elme.

Brad Pitt, Fotó: GQ, 2016.

A fenti okfejtés tulajdonképpen csak egy hosszúra nyúlt bevezetője egy rövid ajánlásnak. Létezik ugyanis egy YouTube-csatorna, ami kivételesen nem az obszcén poénokból, visítva a mikrofonba üvöltött „háj gájz”-okból és élvezhetetlen játékvideókból kaparta össze a pár százezer feliratkozót, hanem minőségi kontentből. Lényegében egy interjúcsatornáról van szó, a Sam Jones által kitalált, vezetett és rendezett TheOffCamera Show-ról, amiben Jones elég jó témákat érint, és elég jó arcokkal dumál.

Itt például Sam Elliott (Big Lebowski, Tombstone) mondja el, hogy ha szereted, amit csinálsz, miért kell odatenni magad akkor is, amikor csicska pénzt fizetnek.

„Thank God i have a college degree”

Vagy amikor Will Ferrell meséli el, milyen fontos gondolatokkal engedte útjára az apja pályája elején, és egyébként mekkora magabiztosságot adott neki a tudat, hogy ha bármi rosszul sülne el, ott van a diplomája.

Egy rakás jó cucc van fent az oldalon, Robert Downey Jr., Joseph Gordon-Lewitt és még sok értelmes arc mond megfontolandókat.

Tényleg, az Artofmanlinesst ismered?

Itt van még jó kis kontent