Így viselj pirosat

Szerző: Fresa

Ha pár évvel ezelőtt valaki egy piros színű ruhát lobogtatott meg előttem, az majdnem olyan jól hatott rám, mint bikára a vörös posztó, csak éppen én az ellenkező irányba futottam. Pedig igazából sosem a szín bántotta a szemem, hanem sokkal inkább az a rengeteg elrettentő példa, ami beleégett a retinámba, és azt mondatta velem, hogy ebben még egy apáca is csak olcsó és közönséges lehet.

Az én fejemben a piros egyetlen formában létezett: Catherine Zeta-Jones latin szépségével ötvözve a Zorro díszletei közt, Antonio Banderas asszisztenciájával a tv képernyőjén.

 

Pedig a piros az élet és a halál jele, a nemiség szimbóluma, a libidó színe, a szeretet, a szerelem, a szenvedély kifejezője, az erő, a tűz, a hatalom és a termékenység jelképe. Tehát mindent, de mindent kifejezhetünk vele, amit nőként csak szeretnénk.

Az egyetlen baj, hogy baromi nehéz jól viselni.

Szóval mielőtt fejvesztve nekivágsz a látszólag piros, egyébként meg rubin, bíbor vagy éppen candy apple árnyalatok felvásárlásának, érdemes kicsit tájékozódni, és szemügyre venni 1-2 best practice-t, ha inkább lennél a szezon legjobban öltözöttje, mint a mások retinájába égő elrettentő példa.

Mielőtt az aktuális trendek és a mágikus szín kapcsolatának nyomába erednénk, két örök alapvetést nem árt megjegyezni és vásárlás közben szem előtt tartani.

Numero uno: A piros a nő színe!

Nem a kislányé, nem a csajszié, nem a majdnem nőé, de nem is a nagymamáké. Tisztelet a nagyon, de nagyon ritka kivételnek.

Mert nyilván én is láttam már cuki kislányt pirosban meg 60+-os érett, elegáns hölgyet ízlésesen előadott lángvörösben, de azért nagy általánosságban szerintem bátran jelentsük ki, hogy

a piroshoz felnőtté kell érni.

Vagyis tudni kell jellemmel, egyéniséggel, határozottsággal, jó ízléssel, méltósággal és főként önbizalommal viselni. Mert a piros azt mondja: „Hej, nézd a nagybetűs Nőt!” Szóval vásárlás előtt érdemes kicsit ücsörögni az előtt a külső-belső tükör előtt. (A férfiak és a piros kapcsolata szintén megér egy misét, de leginkább egy külön cikket.)

 

Numero dos: A piros a minőség színe!

Kétségtelen, hogy vannak színek, amiknek jól áll a low cost. A fekete pl. nemcsak az alakot slankítja, de egy rosszabb minőségű anyag, egy gyengébb kidolgozás is gondosan elbújtatható benne. Vagy ott a szürke, ami bizonyos stíluskorlátokon belül kifejezetten jól passzol a kevéssé megmunkált fazonokhoz vagy az olcsóbb fast fashion basic pólókhoz.

Nos, a piros nem ilyen.

A pirosnak egyik árnyalata sem kompatibilis az „olcsóval”, hacsak nem pont ennek az érzetnek a fokozása a cél. Nem azt mondom, hogy pirosat csak fél fizetésnyi ruha esetén válassz, de azt igen, hogy ha erre az árnylatra pályázol, akkor érdemes megadni az „egyszer élünk” érzést a kasszánál is.

Mert ez a szín olyan, mint az alkohol. Ahogyan az utóbbi is az aktuális kedélyállapotot erősíti fel, úgy a vörös sem tesz mást, mint extra nyomatékot ad a megjelenésnek.

Ha bombázó vagy, pirosban még bombázóbb leszel. Ehhez viszont nem árt, ha az adott darab nem lesz két mosás után kopott, ha a varrásnál nem nyílik szét, és ha a gyenge szövésnek köszönhetően nem lesz átlátszó a seggeden. Mert akkor viszont testet ölt a gagyi. Hiába a drága cipő, a tökéletes alak, az egyébként stílusos megjelenés,

az egészet lehúztad a vécén, amikor hagytad, hogy a piros négyzetre emelje a olcsót.

 

Ehelyett tanuljunk inkább azoktól, akiktől érdemes, tehát jöjjön néhány gyakorlati okosság.

#1 Piros mindenek felett

Bele is csapunk a paradicsomszínű lecsóba, és a haladó szinttel kezdünk. Az igazán bátrak ugyanis akár tetőtől talpig pirosba bújhatnak, ha tudják, hogyan kell jól csinálni. A titok pedig nagyjából az, hogy nincs szabály. Működik a hasonló a hasonlóval éppúgy, mint amikor a piros 32 árnyalatát válogatod össze, és még meg is boostolod egy kis mintával. Logikát ne keressünk, ide tényleg az a stílusérzék kell, ami csak a haladók kiváltsága.

#2 Piros alsó

Elsőre talán még ez is merésznek tűnhet, viszont a hibázási lehetőség sokkal kisebb, és kitűnni is pont annyira tudunk vele, hogy az még egy irodában is elfér, viszont már egy randin is jól mutat. A fókusz a lábadra kerül, ezzel aláírod azt a láthatatlan egyezséget, hogy cserébe minden egyéb tekintetben biztonsági játékos leszel. Jöhetnek a basic pólók, a black&white és nude színek, a bőrdzseki és a minimalizált kiegészítők.

Pro tipp: Mivel a lábakat hangsúlyozod, ha van belőle két hosszú és formás változat, akkor jöhet a sneaker is. Ha viszont a hozott anyag ettől eltér, csapj magad alá egy magas sarkút, hogy a highlight minél nagyobb felületen tudjon érvényesülni.

#3 Ledobható piros

Impresszív, drámai, lenyűgöző, figyelemfelkeltő, mégis kompromisszumos megoldás lehet a lángoló vörös kabát vagy dzseki. Ez a kombó azért is lehet jó, mert a hűvösebb, szürkébb napokon kifejezetten üdítő, amikor valaki egy kis szenvedélyt csempész végre az utcák egyhangúságába.

Másrészt viszont nem sokkolod magad agyon azzal, hogy egész nap viselned kell ezt a „nehéz” színt. Ha még barátkozó fázisban vagytok, kifejezetten szeretni fogod, hogy fokozatosan épül be az életedbe, és ha soknak érzed, egy mozdulattal félreteheted. Az előbbiekben említett szabály itt is érvényes: a felső miatt úgyis mindenki rád figyel, a többit ne hangsúlyozd agyon.

#4 Piros és rózsaszín

Nem viccelek. Működik. Mondjuk ez sem a kezdők kombinációja. Ellenben a drámaiságot olyan szépen tudja ötvözni a romantikus, csajos megjelenéssel, hogy érdemes lehet kísérletezni vele. Arra ügyelj, hogy a rózsaszín legyen pasztell, a piros meg letisztult, az összeállítás egésze pedig ne legyen kihívó, mert itt egyből két szín sokszorozza az elérni kívánt hatást, és ez könnyen stíluskatasztrófához vezethet.

#5 Piros felső

Biztonsági játékosok, újra tiétek a pálya. Hacsak nem dobtok össze egy piros topot barna kordbársony trapéznadrággal, nagy baj nem lehet. Viszont egy bordó felső, egy vörös szaténing vagy egy narancspiros oversize pulcsi még a leglaposabb outfitet is ragyogóvá és élettelivé teheti. A szabály itt is csak annyi, hogy ha a felsőt hangsúlyozod, a többi legyen minimál.

#6 Farmer és piros

A farmerban az a jó, hogy kényelmes, és ha szerencséd van, még jól is nézel ki benne. Viszont ezzel a darabbal könnyű belecsúszni abba a hibába, hogy egy fokkal hétköznapibb leszel, mint szeretnél. Itt jönnek képbe az olyan vibráló színek, mint a piros, illetve a kockás pamutszövet, ami farmerral kombinálva igazán harmonikus képet ad. Még mindig lehetsz a laza csaj a szomszédból, a vörös árnyalataival ugyanakkor egy kis dögösséget is viszel a dologba. Hibázni pedig nagyon nehéz.

#7 Piros és bőr

Ez ismételten egy olyan párosítás, amiben − a rózsaszín-piros kombóhoz hasonlóan − tutira nem maradsz majd észrevétlen. Viszont biztonságosabban passzíthatóak, ráadásul inkább leszel bennük domináns és határozott, mint romantikus drama queen. A formális megjelenéssel nem igazán egyeztethető össze, így ildomosabb esti programokra, koncertekre felvenni, ahol tényleg önmagad lehetsz. Feltéve, ha ilyen vagy te.

#8 Piros és mintás

Személy szerint ez nekem már túlzottan mélyvíz lenne, de elismerem, hogy van, akinek sikerül ezt a szintet is megugrania. Ha magas vagy, és kevésbé telt, erre neked is jó esélyed van, a minták és a feltűnő színek párosítása ugyanis inkább a modellalkatú lányok kiváltsága.

#9 Piros gyapjúpulóver

Ez az, ami 40 fok környékén nem kifejezetten hasznos. Viszont ha valahol szembejönne leárazva, mindenképpen csapj le rá, mert ősszel majd baromi elegáns leszel benne. Főleg, ha jól választod meg hozzá a körítést.

#10 Piros kiegészítők

Az előbbiekben felsoroltak között számos olyan variáció volt, ami a kezdő pirosrajongók bátorságát is meghozhatta. Azonban a legkomolyabb biztonsági játékosoknak még mindig van egy kijátszandó kártyám a piros kiegészítőkkel.

Nem kell eldobnod a stílusod, és megerőszakolnod a lelked

csak azért, hogy elmondhasd, vittél egy kis szenvedélyt a ruhatáradba.

Egy piros bőrkesztyű, egy táska, egy svájcisapka vagy egy menő csizma is pont elég lehet ahhoz, hogy a nőiességedet hangsúlyozd, egyszersmind a saját magad állította korlátokon belül maradj.

Pirosat viselni jó. Jól viselni pedig még jobb. Zorro nélkül, 3D-ben elegánsnak, mégis dögösnek lenni pedig nem is olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnhet.

Köszönet az inspirációért a thetrendspotternek.

Itt van még jó kis kontent