APA, IPA van?

Szerző: RetekG

Nyár van. Hőség. 37 fok árnyékban… de árnyék meg nincs. A lokális felmelegedésre utaló bizonyítékaink kétségbevonhatatlanok. Mit tehetünk ellene? Akad egy megoldás, bro. 

A légkondi drága, zajos, nem zöld. Vízpartra távozni önmagában nem elvetendő, ám az édesvíz koszos, a sós meg szárítja a bőrt, ráadásul mindkettőbe halak ürítenek doszt. Hidratálni viszont muszáj,

ha kiszáradsz, meghalsz,

emlékezz csak megboldogult szobanövényedre.

Szinte biztos, hogy ezért találta fel az ember a sört.

Igen, megint jövök itt a sumérokkal, a Tigrissel meg Eufrá(te)sszal, de tény, hogy

már legalább 8 000 éve készül és fogy

a folyékony kenyér. Sumér őseink sekarut néven ismerték és itták, a Niszaba nevű istenüknek áldoztak is vele.

(ne) Próbáld ki otthon: Búzaszerű gabonából lepényt sütöttek, azt vízbe tették, megtaposták, napon hagyták, erjesztették, fűszerekkel ízesítették, majd jókedvűre itták magukat vele.

Babilonban volt az a bizonyos uralkodó, akinek az volt a heppje, hogy kövekbe vésette a törvényeit. Ő is feljegyezte, hogy „az asszonyt, aki a sört hígítja, vízbe kell azt vetni”. Nyilván akkoriban a nők nem tudtak úszni, jól.

Itták aztán az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak, a germánok, még az arabok is. Európában a kolostorok kies zegzugaiban tombolt a kézművessör-készítés. Jókedvre derít, hűsítő, mondják, kik isszák. Finom – vagy sem, ezt mindenki döntse el maga, tápértéke azonban vitathatatlan, ezért válhatott az emberiség meghatározó italává.

Sörfőző gyorstalpaló, avagy hogyan készül?

A gabonát (legtöbbször árpát) vízbe teszik, kis idő múlva egy meleg helyiségben szétterítik, ahol csírázásnak indul. Működik a kémia, a gabonában lévő keményítő cukorrá alakul, ami köztudottan az élesztőgombák kedvenc csemegéje. 

Ha a csíra megtette kötelességét, a csíra mehet. Eltávolítják, majd a gabonát kiszárítják, ez az úgynevezett

malátázás,

végén a jóféle árpamalátával, ami a sör lelke. Kell még némi víz, és jöhet a valódi mágia, vagyis a

cefrézés.

A sörfőzdékben összeöntenek mindent, amit találnak, és amíg megisszák a tegnapi maradékot, addig az üstökben élesztőék rábuknak a cukorra, mint Norbi-hívő az update muffinra, ennek áldásos végeredménye pedig alkohol és szén-dioxid, a sörivók nagy örömére.

Mindehhez a malátát megőrlik, majd lassan összekeverik némi meleg, tiszta vízzel. A folyamat 65-75 fokon (nem a szobában, az üstben van ennyi) történik, ezért lehet a sörkészítést – kis jóindulattal − főzésnek nevezni. Ezután leszűrik a cuccost, és kész is a sörlé.

A kesernyés ízvilágért a

komló

felel, de ez a növény egyéb csúcsképességekkel is bír. Alfa-sav-tartalma csíraölő, azaz tartósító hatású, kis komlóteste duzzad a lupulintól, ami nyugtató hatású, ezért is alszol el könnyebben pár korsó sör után. A komló hozzáadását követően a félkész nedűt leszűrik, majd lehűtik, és jöhet az erjesztés, újra.

Ekkor a hozzáadott élesztő hatására a léből kiválnak a felesleges anyagok, azaz tisztul a sörlé. Már nincs is más hátra, mint

még egy kis erjesztés.

Ezt az utóérlelést ászkolásnak is nevezik. Zárt tartályokban hetekig, akár hónapokig készül a végtermék alacsony hőfokon, szépen, lassan. Ekkor oldódik bele az italba az a szén-dioxid is, ami a legtöbb sörfajtának szép, tartós habot ad. Végül leszűrik, és mehet a palackba. Vagy nem szűrik, és úgy megy.

Hardcore rendszertan

Tudjuk most már, hogyan készül, lássuk a fajtákat. Borsodi, Soproni, Arany… ezek jó kis márkanevek, de a fajta az más. A helyes válasz:

  • spontán erjesztésű lambic
  • alsóerjesztésű lager
  • felsőerjesztésű ale

Ezekről érdemes megemlékezni.

#1 Lambic

Ezzel ma már leginkább csak Belgiumban találkozhatunk. A lambic sör lassan készül, gesztenyefa vagy tölgyfa hordókban érik akár 6 évig is, majd persze ezt is palackozzák. Az így készült sör savanykás, boros jellegű aromát nyer.

 

#2 Lager

Ebbe a típusba sorolható a manapság elterjedt, modern sörök nagy része. Az erjesztés alacsony, 5-8 Celsius-fokon történik, ezért az élesztő és a kicsapódott melléktermék (seprő) a sörlé aljára ül. A sört szűrik, érlelik, majd pasztörizálják is az eltarthatóság érdekében.

#3 Ale

Azért felsőerjesztésű, mert az élesztő és a seprő felemelkedik a sörlé tetejére az erjesztés végén, ezt aztán van, hogy újra lefőzik, és az egész elegyet közel egy hónapig tartályban érlelik tovább. Az élesztő így benne marad a kész sörben, ez adja jellegzetes, gyümölcsös, aromás ízét.

Kézműves sörök: egyéniség és tradíció

A kézműves sörök tipikusan felsőerjesztésű sörök. Reneszánszuk, azaz a sörforradalom az 1970-es évek Amerikájában vett repülőrajtot, majd végigsöpört Európán. Magyarországot a

fertőzte meg, 2010-ben. A fesztivált idén sajna nem rendezik meg, ám a kézműves vagy kisüzemi söröket árusító helyeknek és az előállító sörfőzdéknek se szeri, se száma, egy a hazai kínálattal foglalkozó oldalon 89 sörfőzdét lehet számba venni.

A kézműves sörnek a fesztiválhangulat mellett különleges íze, illata és harmóniája kölcsönözi azt a kis pluszt, amiért, ha nem is szokunk rá feltétlenül, a nyári hőségben igencsak jól esik általuk valami újat, különlegességet kipróbálni.

És hogy mit érdemes? Íme:

#1 IPA

Egyre többen ismerik, újabban a csapból is ez folyik (bárcsak). De mit jelent? Nos, a név egy betűszó: Indian Pale Ale, és semmi köze Winnetou-hoz, ellenben egy tradicionális brit sör. Nevét Indiáról kapta, ahova is sört vittek volna a gyarmatosító katonáknak, ugyanis Indiában sört előállítani – a korabeli szemlélet és technológia korlátai okán – nem volt lehetséges.

A hosszú, akár félévre nyúlt szállítás és a trópusi 40 fok azonban nem tett jót a nedűnek, hűtőhajó vagy airbus pedig akkor még nem volt. A megoldás 1780-ban, a London környéki Hodgson-főzdében forrt ki végül magas komlótartalmú, felsőerjesztésű sör formájában. Ez nemcsak hogy vidáman henyélte végig a hosszú utat és a forró égövi klímát, de kellemes aromája, gyümölcsös íze hamar meghódította a fogyasztók ízlelőbimbóit. Ma az IPA kesernyés, testes, mézarany, rozsdavörös vagy bronzszínű, jellemzően magas alkoholtartalmú sör.

#2 APA

American Pale Ale, vagyis egy amerikai eredetű sör. Frissítő, átlagos alkoholtartalmú, lágy, aromadús sör. Igazi amerikai rágógumi, annak, aki szereti.

#3 IRA

Ez az IRA szerencsére nem lő, a rossz emlékű betűszó ezúttal az Irish Red Ale-t, vagyis az ír vörös sört jelöli. Kellemes, könnyű, enyhén malátás, alacsony alkoholfokú sör, vörös színű, nyári üdítő.

#4 Scottish ale

A majdnem whisky. Erősen malátázott, testes, sötét borostyánszínű, magas alkoholtartalommal.

#5 Blonde vagy golden ale

Belgium legkedveltebb sörfajtái tartoznak ide. A névből könnyen megtippelhető, hogy színük aranyszerűen világos, mondhatni szőke. Palackozás előtt cukrot és élesztőt kap, így a sör a palackban is tovább erjed.

#6 Búzasör

Merthogy ez is ale, azaz felsőerjesztésű, többnyire szűretlen sör, búzamalátából. Jellemzője a gyümölcsösebb, könnyed ízvilág és a világos, néha fehér szín.

A fentiekből is látszik, hogy szerencsére legalább annyiféle sör készül ma már, ahány forró nap van az évben. Nincs is más dolgod, mint végigkóstolva őket a pohár fenekére nézni.

 

Itt van még jó kis kontent