Így tisztítsd a baseballsapkád

Szerző: Kacor

Nyáron nagy melegben, amikor támad a hőguta, az ember legjobb barátja a napszemüveg mellett egyértelműen a baseballsapka. Cikkünkben adunk pár tippet, hogy sokáig élvezhessétek egymás társaságát.

A továbbiakban a baseballsapkáról lesz szó, de az alant leírtak természetesen a fullcap−snapback-tengelyen is megállják a helyüket. Feltéve, hogy túljutottál a nagy matricadilemmán:

Egy égetően fontos kérdés

Szeretjük a baseballsapkát. Uniszex, kimeríthetetlenül sokféle, és széleskörűen használható. Szemellenzőt hátracsapva instant megoldás bad hair day esetére, hagyományosan felvéve pedig remek mobil napernyőnek bizonyul gyalogszerrel és kerékpáron egyaránt.

Koszmágnes

Mindennek azonban megvan az a hátránya, hogy pár 40+ fokon töltött óra után úgy nézel ki benne, mint aki a lomtalanításról random csapott a fejére egy sityakot. Azonnal − és jó látványosan − magába szívja az izzadságot, ez pedig világosabb modellek esetén hamar csataktérképhez, sötétebbeknél pedig sófoltokhoz vezet, tisztítani viszont nem egyszerű őket, könnyen tönkremehetnek, ha nem vigyázol rájuk.

Nyár végére összegyűjtöttünk neked tíz tippet annak érdekében, hogy ne kelljen évente kidobni a rövid úton elnyűtt, megsárgult, foltos, magát megadó, sokszor drága és/vagy egyedi fejbelit. Parancsolj:

#1 NE TEDD A MOSÁSBA!

Se a szárítóba. Ha erre vetemedsz, a sapkád soha többé nem lesz olyan nagyszerű, mint új korában. Egy nagy teljesítményű mosógép ugyan működhet, ha nem forgódobos, hanem a vízkeverő oszlopos amcsi fajta, de ez esetben is a legkisebb fokozaton, hűvös vízzel kell mosnod, illetve jó, ha tudod, hogy a többi bedobált ruha könnyen deformálja a sapka alakját. A szárítók pedig túl forróak, és a nagy nyomás sem tesz jót, szóval ha ránk hallgatsz, úgy, ahogy van, szkippeled a mosógépet.

#2 NE HASZNÁLJ FEHÉRÍTŐT!

Amikor kedvenc satyid karbantartására kerül sor, messziről kerüld el a fehérítőt tartalmazó termékeket, ezek pillanatok alatt kifakítják a színeket kedvenc fejfedődből.

Hacsak nem ez a kifejezett célod.

#3 BASEBALLSAPKA ≠ KOSZOS TÁNYÉR

A városi legenda szerint úgy teheted a legjobbat a sapkáddal, hogy a mosogatógép felső rekeszére teszed, oszt’ jónapot.

A gépi mosogatószerek azonban gyakran tartalmaznak fehérítőt, ráadásul mind a mosogatás, mind szárítás magas hőfokon történik, mindez pedig halálos kombó a sapkád számára.

#4 MOSS KÉZZEL!

Hidd el, nem szégyen a mosdóba dobni a sapkát, és két kézzel nekigyürkőzni a dolognak az alábbiak szerint:

  • Töltsd meg a mosdót vagy egy vödröt meleg vízzel (inkább langyos legyen, mint forró).
  • Miközben telik, adj egy evőkanál mosószert hozzá. A kézi mosogatószer sem árt, ha csínján bánsz vele, de a mosószerek, illetve a klórmentes folttisztítók hatékonyabbak, és könnyebben kiszedik az anyagból a dzsuvát.

#5 NE FÉLJ A FOLTTISZTÍTÓTÓL!

Makacs foltok esetén érdemes a problémás helyeket előzetesen külön megpucolni folttisztítóval. Először mártsd bele a sapit a langymeleg vízbe, majd egy használaton kívüli fog- vagy egyéb kisebb kefét használva dörzsöld bele a folttisztító szert az anyagba. Ügyelj arra, hogy a használt termék klórmentes legyen (lásd 2-es pont).

Izzadságfoltok ellen különösen hatékony az egyszerű sampon.

A hímzéseknél, varrásoknál, ragasztott logóknál légy különösen óvatos! Ha nekiesel, mint Rambo a bozótvágóval, a varrás könnyen elszakadhat, a hímzés pedig formáját veszítheti.

#6 BÜFÉSZÜNET

Gratulálunk, már a felénél jársz, viseltes baseballsapkád hamarosan újra fejed éke lehet! Már csak néhány apróság, és következhet a jól megérdemelt pihenés!

A sapkád merítsd el a langymeleg vízben, majd nézz meg egy filmet/menj el ebédelni/igyál egy jó sört. A makacs foltok kivakarása után pár órára hagyd bent a sapkát a vízben. Félidő környékén nézz rá, és figyeld meg, hogy állnak a foltok. Bár a nedvesség miatti színváltozás pár koszgócot eltakarhat,

nagyjából látni fogod, mennyire vészes a helyzet.

Kis keféddel újra menj át a legmegátalkodottabb foltokon, ám ezúttal is figyelj a problémás zónákra, varrásokra és logókra.

#7 UTOLSÓ SIMÍTÁSOK

Miután a víz és a folttisztító megtette a dolgát, folyó meleg vízzel gondosan öblítsd ki őket a sapiból. Nyilván csatakos lesz a végén, tehát csöpögtesd le alaposan, majd egy törölközővel igyekezz felitatni a vizet amennyire csak tudod (eközben is vigyázz a mintáknál).

#8 SZÁRÍTÁS

Ne csipeszeld a baseballsapkát a szárítókötélre, mert nedvesen különösen könnyen eldeformálódik. Keress valamit, amire ráhelyezheted úgy, hogy tartsa a formáját.

Ha épp nincs pár felesleges kirakati babafejed, göngyölíts össze egy törölközőt, keress egy befőttesüveget vagy bármit, amire ráhelyezheted.

Akárhova is teszed, még mindig csöpögni fog,

úgyhogy tegyél alá valamit, ami felfogja a nedvességet. Ha fel szeretnéd gyorsítani a processzust, irányíts rá egy ventilátort vagy egy hajszárítót, de csakis a legkisebb fokozatra állítva.

#9 GYAPJÚGYAKORLATOK

Ha a sisakod gyapjúból készült, az egy külön történet, mivel ez a matéria jóval kényesebb, mint hétköznapi társai,

valódi törődést, beleérzést, gyengédséget és szeretetet igényel.

Különben megsértődik, és akkor megszívtad. Ha ilyen anyagból készült a kedvenc sapkád, hagyományos tisztítószer helyett keress olyat, amit kifejezetten gyapjú tisztítására dedikáltak, majd a mosásnál kövesd a fenti lépéseket. Ez esetben azonban különösen óvatosan dörzsöld az anyagot: az erőteljesebb mozdulatoktól ugyanis kifakulhat, filcesedhet.

Pro tipp: A gyapjú halála a hőingadozás, vagyis különösen fontos, hogy ugyanolyan hőfokú vízben öblítsd, mint amilyenben áztattad/mostad. Ellenkező esetben menthetetlenül összemegy a cucc.

És végül, miután mindent megtettél a felesleges vízmennyiség eltávolításáért, érdemes hoznod egy kis áldozatot:

Hagyd a fejeden megszáradni!

Ha egy jó meleg napra időzíted a tisztítást, a tökfödő nemcsak hűsíteni fog, de az alakja éppolyan marad, mintha a fejedre öntötték volna.

#10 VINTAGE FTW

Ha igazán ragaszkodsz nagy nehezen megszerzett cuccaidhoz (ereklyéidhez, dedikált sapkáidhoz, örökséghez estébé), nem kizárt, hogy akár húszéves sapi is van a birtokodban, amit szeretnél ma is úgy hordani, hogy ne nézzenek csövesnek. Az ilyen baseballsapkákkal kapcsolatban azonban nem árt tudni pár apróságot.

Úgy tíz évvel ezelőttig a legtöbb magyar gyártású vagy importált sapkát

kartonból készült szemellenzőkkel

gyártották. Jól olvastad: kartonpapírból. Ha vintage sapkád van, először is érdemes lefuttatni rajta pár tesztkört: minőségi darab-e, készítői hallgattak-e az új kor szavára, ilyesmi.

Először is érdemes egy színteszttel kezdeni. A manapság gyártott baseballsapkák nagy része színtartó, azaz anyaguk olyan vegyületet tartalmaz, ami mosásnál megakadályozza a fakulást. A régi sapkák esetében azonban nem lehetsz ebben biztos. Hogy kiderüljön, mi a helyzet,

elegendő egy cseppnyi folttisztítót beledörzsölni a sild alsó részébe

egy kezedbe akadó ronggyal. Ha a műtét helyén fakulást tapasztalsz, a továbbiakban csak sima vízzel tisztítsd, akkor is inkább csak a problémás helyeket látogasd meg, pláne, ha nem tudod pontosan, miből készült a fejfedő napellenzője. Ha kartonból van, és vízbe meríted, azzal nyilván senki nem jár jól. Használj minél kisebb kefét, és minden foltot kézzel, a területre fókuszálva próbálj meg kiszedni.

Never don’t give up

A baseballsapka tavasszal, nyáron és ősszel is menő viselet, amely egy jól megválasztott darabbal a legformálisabbakon kívül minden szetthez kiváló kiegészítő lehet.

És ha vigyázol rá, meg is hálálja.

Úgyhogy kitartás.

A fenti összeállításhoz felhasználtuk a The Art of Manliness cikkét.

Itt van még jó kis kontent