Olvasói levél: így viselj spéci gombolású inget

Szerző: Ulla

A beautyFY nem csak azért van, hogy cikkeken keresztül mondjuk a tutit, Facebook-oldalunkon időről időre közvetlenül is megkerestek minket, mindannyiunk örömére. Mindig igyekszünk is segíteni amilyen hamar csak tudunk, akár frizurával, akár öltözködéssel kapcsolatban kértek tanácsot tőlünk. Egy minap érkezett kérdés annyira tanulságosnak bizonyult, hogy az már közügy, úgyhogy kanyarítottunk is belőle egy cikket ízibe’.

Néhány napja kaptunk pár fotót egy rövid üzenet társaságában:

Sziasztok!
Kérdéssel fordulnék hozzátok. Olasz rokonomtól kaptam egy igencsak drága vászoninget, de nem jövök rá, hogyan kellene ezt ízlésesen hordani, életfogytig fogasra száműzni pedig nincs szívem ezt a furcsaságot. Ha esetleg lenne egy-egy tippetek, nagyon hálás lennék érte.

Na mármost

Az orosz gallér, illetve a hurkos gombolás külön-külön is érdekes, de ilyen, laza szövésű vászonból készült, végiggombolós formában nem nagyon találkozni vele. Inkább csak így:

Volt egy olyan tippünk, hogy ha már Olaszországból jött a cucc, akkor talán valamilyen olasz specialitásról, akár tradicionális viseletről van szó.

Igazunk is lett, meg nem is.

Mint kiderült, a fazon valóban tradicionális gyökerekkel bír, csak ezek az olasz csizmánál kicsit keletebbről kúsztak be a divat világába:

Nagyon úgy tűnik, hogy az olvasónk által viselt darab erősen hajaz

a kínai/mandarin/kungfugombolású vászoningre, csak a megszokottnál szellősebb anyagból készült.

Az általad kapott verzió meglehetősen macerás darab: igényli a gondos vasalást, különösen oda kell figyelni a gombok közötti és alatti részekre, ellenkező esetben egyrészt nem simul szépen a felsőtestre, másrészt hiába jó a méret, a gombok között kivillan a pőre való, ami könnyedén azt az érzetet keltheti, hogy a delikvens egy számmal kisebb inget vett fel.

Hogyan viseld?

Az egyértelmű, hogy ez az ing csak casual viseletnél jöhet szóba. Az orosz/mandarin gallér egyébként egyáltalán nem összeférhetetlen a feszesebb öltözékekkel, sőt, az anyag és a gombolás miatt azonban ez a darab nemigen illeszthető be a formálisabb öltözékekbe.

Egy laza nyári szettbe viszont annál inkább: nadrágnak válassz egy könnyű chinót (a farmer túl rusztikus, az ugyanilyen laza vászon pedig már túl szellős), hűvösebb estéken felülre jöhet egy nyári blézer vagy egy könnyű pulóver/kardigán. Egyaránt viselheted a nadrágba tűrve vagy kívül hagyva, lábbelinek egy klassz loafert vagy vitorláscipőt javaslunk, amit a mankle szabályainak figyelembe vételével hordhatsz zokni nélkül is.

A stílusguruk szerint akkor jön ki legszebben a mandarin ing szabása, ha végig be van gombolva, mi azonban azt mondjuk, egy balzsamos vízparti estén ne félj kigombolni a felső 3-4 gombot.

Itt van még jó kis kontent