Minden, amit a formális viseletről nőként tudni érdemes

Szerző: Fresa

DRESS CODE. Van, akit felvillanyoz, másokat jeges rémülettel tölt el ez a két szó, de akárhogyan is viszonyuljon hozzá, a többség valószínűleg korántsem ismeri olyan mélységben a szabályait, mint ahogyan ildomos volna. Na, itt jövünk a képbe mi és az alábbi hiánypótló alapvetés.

Ha meglátom a dress code szópárosítást egy meghívón vagy egy esemény leírásában, amellett, hogy kiráz a hideg, egyből fontolóra veszem, ér-e nekem annyit bárki vagy bármi, hogy valaki, aki nem én vagyok, megszabja, mit húzzak magamra aznap. Nem mintha különösebb problémát okozna kiöltözni, de jobb szeretem azt a saját akaratomból, a magam ízlése szerint tenni. Ennél már csak az nagyobb szívás, amikor

az ember iránytű nélkül, tétován próbálja belőni a szintet a macinaci és a báli ruha közötti irdatlan széles skálán.

Pláne, ha ismeretlen terepre és/vagy kiemelkedően fontos alkalomra készül. Nem is értem, annyi haszontalan tantárgy közé miért nem fért be a tanrendbe egy „ennyit azért jó, ha tudsz” elnevezésű tárgy, amelyen sok más praktikum mellett például az öltözködés etikettjéről is tanulhattunk volna kicsit.

PuccSkála

Egy esemény színvonala, presztízse számtalan aspektusból felmérhető. A helyszín, a meghívottak köre, a becélzott napszak és természetesen az előírt dress code is irányt mutat arra vonatkozólag, hogy mennyire kell kicsípned magad.

Lássuk címszavakban, mivel állhatsz szemben:

#1 Casual

Azt az öltözéket takarja, amit nagy eséllyel nap mint nap kihúzol a szekrényedből, mielőtt utcára lépsz. Nem a susogós melegítő, de nem is több egy átlagos farmer-felső kombónál, legfeljebb némi szolid kiegészítővel, amit ez esetben egy sál vagy egy táska simán ki is meríthet.

#2 Informal

A hétköznapinál különlegesebb, a puccosnál butítottabb. Este hat utáni különleges események, díjátadók, ünnepségek öltözéke. Egy rövid ruha, kiskosztüm vagy selyemblúz éppen elegendő lehet a kényelmedhez és a vegyüléshez is.

#3 Smart casual

A dress code kapcsán talán legtöbbet koptatott kifejezés. Ma már a belvárosi szórakozóhelyek is bátran odabiggyesztik programleírásaikhoz mint elvárást, többek közt a tarisznyás turistákat és a tréninggatyós autóneppereket kiszűrendő. Alapvetően az utcai viselet elegánsabb kiadása, ami már mutatós, de még kényelmes. Több kiegészítőt vonultat fel, magasabb sarkakat és mélyebb dekoltázsokat validál.

#4 Semi-formal

Ha ezt látod, bátran kezdhetsz elegánsabb vizekre evezni. 18.00 óra előtt (nadrág)kosztüm, utána koktélruha dukál ezekre az eseményekre.

Alkategóriája a business formal, amely szinte ugyanez mínusz dekoltázs.

#5 Formal

Az előző kategória kicsit felpimpelt változata. Hosszabb ruha, fényesebb anyagok, minimál, de jól látható ékszerek. Itt már illik a hajaddal is kezdeni valamit. Nem kell feltétlenül bukósisakkonty, de egy laza beszárítás vagy egy feltűzés már elfér a fejeden.

#6 Black tie

A férfiaktól fekete nyakkendőt, a nőktől leginkább ízléses eleganciát követel. Jöhetnek az estélyik, a földig érő ruhák.

A white tie legmagasabb fokú eleganciájától már tényleg csak egy kis plusz csillogás és némi abroncs választja el.

Meg néhány apróság, nézzük is meg közelebbről, mik ezek.

How to black tie

Ami a férfiaknál fekete nyakkendőt, feszülést, formalitást jelent, az a nők esetében inkább csak teret enged annak, hogy a hétköznapok szürkeségéből kilépve igazán elegánsak lehessünk. Méghozzá szinte szabad kezet engedve szárnyaló fantáziánknak, egyéni stílusunknak, így ezer különböző módon ad értelmet a fekete nyakkendős nő megjelenésének.

Néhány alapszabály

Ami mindenképp szem előtt tartandó, hogy ezt a viseletet tipikusan az éjszakai rendezvények világára szabták. Az alap a földig érő vagy azon túli hosszúságban elterülő ruhahossz, és bár nagy valószínűséggel koktélruhában sem leszünk kövezés áldozatai,

a black tie eleganciája a ruhahosszban is rejlik.

És ha már elegancia, színekben is érdemes a kifinomultabb árnyalatokat keresni. A kanárisárga egészen kivételes szabás mellett tud csak jól mutatni ebben a code-ban, nem úgy, mint a fekete, a vörös vagy a nude árnyalatok.

Ha mégis koktél a ruha

Ha mindenképpen koktélruhában gondolkodsz, mert abból lóg néhány a szekrényben, nagyestélyit meg nem vennél egy alkalom miatt, akkor válassz nagyon körültekintően. Egy szofisztikáltabb ruha egy kevésbé formális eseményen még abszolút működőképes lehet, ha betartasz 1-2 szabályt. Például azt, hogy

a ruha a térd vonalában végződjön.

Nem alatta és főként nem felette. Egy fenékvillantó elnézhető a diszkóban (feltéve, hogy tényleg piszok jó segged van, nem vagy még 25, és nem aznap este akarod megtalálni a mély érzésű herceged), de iszonyú kellemetlenné teheti a légkört egy elegánsnak kikiáltott estélyen. Ha a ruha térdig ér, a sarok legyen magas, hiszen nem istentiszteletre készülsz, és ha már elkummantod a drága báli ruhát, az a minimum, hogy szenvedj egy kicsit legalább 12 cm magasságban. Ékszerből elég a minimál, az viszont ne legyen bóvli, mert az ilyen típusú eseményeket nem az olcsóság fémjelzi.

A nagyestélyi

Ha igazán jól akarod csinálni, és maradandót alkotnál a megjelenéseddel, akkor kimaxolva a black tie női vonalát nagyestélyit választasz. Ez főleg akkor szerencsés, ha a partnered se veszi félvállról a dolgot, és nem egy tömeggyártott fast fashion öltönyt próbál meg fekete nyakkendővel beleékelni a megszabott keretbe.

Azt tudd, hogy ha pályára lépnél a nagyok ligájában, akkor

minimum fél havi fizetésednek illik a seggére verni, nélkülözve mindent, ami olcsó, tömeghatású vagy bazári.

A plázák és fast fashion üzletek helyett pedig barátkozz meg az exkluzívabb butikokkal, ruhaszalonokkal és szabászatokkal. Egy földet söprő nagyestélyiben tudniillik sehogy sem leszel észrevétlen. Feltűnni pedig csak azzal érdemes, ami gyönyörködtet, és semmiképpen sem azzal, ami megmosolyogtat. Ezekben a ruhákban vegyülni nem, tündökölni viszont annál inkább lehet.

 

A kód neve esküvő

A black tie és az esküvők kapcsolata legalább annyira különleges, mint amennyire különleges ruhát kell választani egy ilyen színvonalat megkívánó menyegzőre. Az alapvetés továbbra is az, hogy

a menyasszonyt nem illik túlöltözni, a feketét és a fehéret pedig ildomos kerülni.

Szóval marad a földig érő estélyi vagy a térdet verő koktélruha, függően attól, hogy vörös szőnyeg fogja-e borítani a limuzintól a kastélyig az utat, vagy inkább csak az „adjuk meg a módját” életérzésre törekszik a pár. Színekből a púder, a kék vagy a piros árnyalatai a legkedvezőbbek. Egyébként meg pánikra semmi ok, hiszen ezen az estén úgysem tiéd a főszerep.

Gálaszettek

A legjobb black tie események a gálák. Itt ugyanis a formális öltözék előírása leginkább csak a ragyogás fényerejét határozza meg, a képzeletnek szerencsére nem szab határt. Tehát választhatsz akár metálszíneket, fodrokat, strasszokat, tüllt, fenékig érő hátkivágást, hattyút, mert a cél igazából csak a rongyrázás és a csillogás. Ezeknél a ruhakölteményeknél az ördög a részletekben rejlik. Az egyedi dizájn, a meglepő fazon, a részletgazdag kidolgozás és a már-már túlzó díszítés egyaránt megengedett, mi több, elvárt.

A monokróm varázsa

Kicsit biztonsági játék ugyan, de nagyon is életképes elképzelés ezen a vonalon visszanyúlni inspirációért az általános iskola ünneplőöltözetéig, és fekete-fehérben látni a világot. Pláne praktikus, ha a randipartnered kiléte kérdéses, vagy az este folyamán változhat a kísérőd személye, mert ezzel a monokróm összeállítással biztosan bárkivel matchelhetsz.

A formális fekete

Ő a kisfekete nagy testvére. Minden bőrtónushoz és hajszínhez passzol. Az esküvődet leszámítva minden black tie eseményen megállja a helyét, a decens dívától a végzet asszonya karakterig bármit magadra ölthetsz vele. Fazonjától, anyagától, díszítettségétől függően emelkedhetsz ki vele a tömegből. Ha maga az anyag nem kifejezetten díszes, és nem borítja túl sok csipkeberakás sem, akkor indokolt hangsúlyosabb ékszerekkel kombinálni, így elkerülhető, hogy az összhatás túl komor legyen.

Konklúzió

Az esemény jellegétől függően a black tie kötöttségeibe is beleférhetsz éppúgy a koktélruhával, mint egy földig érő darabbal vagy egy igazi nagyestélyivel. Az optimális választás érdekében az apró betűs részt is érdemes figyelmesen végigolvasni a parti jellegére vonatkozóan.

Szerencsésebb az aktuális trendek és az avantgárd helyett időtlen klasszikusokat választani, és áldozni a minőségre,

feltéve, hogy elég különleges számodra az alkalom ahhoz, hogy nagyobb összegeket invesztálj bele. A vezérelv kevés kivételtől eltekintve inkább a letisztult és szofisztikált megjelenés legyen. Gazdag, sötét tónusú ruhákban gondolkodj, és ne feledd, hogy a magas sarok, az elegáns ékszerek és kiegészítők, valamint a szépen kimunkált haj és smink is a megjelenésed része.

Ha még több képre vágysz, mi több, egyből vásárolnál is, kattints a Trendspotter cikkére.

A kiemelt képen Angelina Jolie szerepel a Dior kampányfotóján.

Itt van még jó kis kontent